用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Anfield升中問題
go

Anfield升中問題 [複製鏈接]

剛爬舊文,了解到anfield是私立英文小學而唔係國際學校,而且新校,有人知道如何涵接中學?是入IS中學定local?
Thanks

2    0    0    0

回覆 Katherinee 的帖子

most students will go other IS after primary and they are connected with ICHK but not guaranteed a space. Interview is still needed. I dont think the chiese being taught at anfield primary can match those in local school.

引用:剛爬舊文,了解到anfield是私立英文小學而

原帖由 Katherinee 於 16-08-05 發表
剛爬舊文,了解到anfield是私立英文小學而唔係國際學校,而且新校,有人知道如何涵接中學?是入IS中學定loc ...
我都想請教下。anfield刚成為了council of international member school。咁其實佢仍是私立英文小学定变了国際学校呢?

引用:Quote:原帖由+Katherinee+於+16-08-05+發表

原帖由 ccjm 於 16-08-06 發表
我都想請教下。anfield刚成為了council of international member school。咁其實佢仍是私立英文小学定变了 ...
睇你如何界定, 跟教署定義就不會变成國際學校, 但這重要嗎?

回覆:Anfield升中問題

大圍anfield是國際小學,因為佢無升中搞珠派位的

咁想問下,佢的課程涵接到國際學校的中學嗎?到時會否很難才有學校收?

引用:咁想問下,佢的課程涵接到國際學校的中學嗎

原帖由 Katherinee 於 16-08-07 發表
咁想問下,佢的課程涵接到國際學校的中學嗎?到時會否很難才有學校收?

...
涵接到,課程是一般IS curriculum, 如果你不介沙頭角遠,一般要入中學不會太難。

回覆:964000 的帖子

好多入左esf

引用:好多入左esf +

原帖由 behd 於 16-08-07 發表
好多入左esf
其實IS 中學真的不用太擔心揾吾到學校,IS因為IS好多人中一會去外國,中三後更多,攪掂小學先算。

引用:Quote:原帖由+behd+於+16-08-07+發表好多入

原帖由 964000 於 16-08-07 發表
其實IS 中學真的不用太擔心揾吾到學校,IS因為IS好多人中一會去外國,中三後更多,攪掂小學先算。

...
同埋好多外國公司員工layoff 或relocation, 真即刻有位。尤其是經濟唔好,學位就自然多

Thanks for all the useful information !

引用:剛爬舊文,了解到anfield是私立英文小學而

原帖由 Katherinee 於 16-08-05 發表
剛爬舊文,了解到anfield是私立英文小學而唔係國際學校,而且新校,有人知道如何涵接中學?是入IS中學定loc ...
Anfield係香港是一間私立學校,佢剛成為 CIS member , 資料可看
https://www.cois.org/page.cfm?p=1884
,另佢行UK curriculum (key stage 1 & 2), 可銜接UK 那邊學校!

謝謝分享 小朋友在Anfield讀year2, 喜歡這學校,唯一擔心是升學問題,聽完各位意見,似乎情況還好!

回覆 aquamarine1030 的帖子

唔需要擔心,來年大仔上year 6, 除了ICHK之外,之前有同學家長(好多個)憂慮升中問題而轉校,但冇聽過有誰轉唔到其他學校!!相信係呢間學校程度唔錯,曾經見過某些小朋友入嚟讀時候好怕醜同內向,而家已經變得活潑及主動,特別係讀書風氣,相信您喺小朋友身上都感受到!!

djbrianng 發表於 17-3-27 20:20
回覆 aquamarine1030 的帖子

唔需要擔心,來年大仔上year 6, 除了ICHK之外,之前有同學家長(好多個)憂慮 ...

請問Anfield仍然connected to ICHK嗎?
我見ICHK website只係有提Kingston同HLY. Thanks!

aquamarine1030 發表於 16-8-29 07:37
謝謝分享 小朋友在Anfield讀year2, 喜歡這學校,唯一擔心是升學問題,聽完各位意見,似乎情況還好!

...

IS中學很多人走,應該不難揾位

回覆 kylieyky 的帖子

係,個校長話一定收!!嚟緊六月會去ICHK,,第四次參觀!!

djbrianng 發表於 17-4-6 15:14
回覆 kylieyky 的帖子

係,個校長話一定收!!嚟緊六月會去ICHK,,第四次參觀!! ...

第4次? 點解去咁多次既?

阿仔好鍾意間學校,之前三次係學校搞參觀,

‹ 上一主題|下一主題