用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 滬江小學v太古小學
go

滬江小學v太古小學

請問這兩間學校,那一間比較好?例如:老師資歴,考試測驗功課多嗎?我只知道,滬江小一比較輕鬆,但小二之後就不知道會否谷。太古小學完全不知道。所以麻煩大家幫忙下,謝謝~

回覆:monkey135 的帖子

鍾意聽呢兩間比較。

滬江有七成升b1 中學
太古沒有實質數字

引用:滬江有七成升b1+中學太古沒有實質數字

原帖由 hermanmum 於 16-08-05 發表
滬江有七成升b1 中學
太古沒有實質數字
70%?!!!

that will make them one of the best performing ps in HK.

retriever 發表於 16-8-5 09:54
70%?!!!
咁要睇吓如何定義B1中學了..... 70%

升中派位結果有會員登咗出嚟.... 睇吓有冇你心中既"關鍵字"學校吧!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3295224&pid=43099365&fromuid=1389083
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:滬江小學v太古小學

甘那間係小班教學及happy school多的呀?謝謝!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+hermanmum+於+16-08-05+發表

原帖由 retriever 於 16-08-05 發表
70%?!!!
好似冇咁多......

無咁多,約56%左右,看看是不是你否茶

兩間都谷,沪記一向谷,派位好。太古要上位,比以前谷多左,15分好多tko家長搶灘

世界上沒有免費午餐,又要好,又要馬兒不吃草

monkey135 發表於 16-8-4 22:30
請問這兩間學校,那一間比較好?例如:老師資歴,考試測驗功課多嗎?我只知道,滬江小一比較輕鬆,但小二之 ...

兩間兩年都換了新校長。過去教育方向不可作參考。今年滬江小一功課一點都不輕鬆。聖誕前有兩次評估代替兩次考試。滬江係學習氣氛好高的學校happy school可能係衛理,聖米,康山和啟基。
培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

太古3考,無測驗,一星期一中一英默。小二開始有精英班即普教中,其餘班係廣教中。

hkpapa852 發表於 16-8-5 10:00
咁要睇吓如何定義B1中學了..... 70%

升中派位結果有會員登咗出嚟.... 睇吓有冇你心中既"關鍵字"學校吧!

請教㸃樣先反影到真實升B1數位?我去過聽佢簡介會,印象校長真的好似話升B1有70%

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-8-5+10:00+ 咁

原帖由 kwokbobo 於 16-11-07 發表
請教㸃樣先反影到真實升B1數位?我去過聽佢簡介會,印象校長真的好似話升B1有70%
...
若果校長真係用70%升B1中學,似乎用詞就浮浮地,升英文中學就用詞合理D,B1中學就邊D先係B1中學??

kwokbobo 發表於 16-11-7 16:11
...
叫校長講吓, 佢認為邊D係B1中學, 咁咪有得計囉..... 如果佢話顯理, 衞理, 金文泰等都係, 咁......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 mcl203 的帖子

我都有聽講座, 我記得校長係話升英文中學多過50%.

兩間都谷,唔係happy school。滬江:校長講明主要提拔資優,個英文老師一講野,就好似我細過的老師,嚴嚴嚴,要求高。
太古曾經我心儀,但係一間上位中無愛心學校,視學生為工具,訓導主任及副校長的說話與面孔非一般人可接受。
揀學校最好自己去睇下,問清楚,那些適合個小朋友,佢地先係用家

太古好谷,小一都好多工課,咁緊係揀滬江

rabbit_mother 發表於 16-11-12 16:32
兩間都谷,唔係happy school。滬江:校長講明主要提拔資優,個英文老師一講野,就好似我細過的老師,嚴嚴嚴 ...

我又唔覺lor!咩上位中無愛心係你主觀jei,我同好家長都唔知幾欣賞太古既老師,唔止校長同副校,佢地好多老師超錫學生,係一間好有愛心既學校ah!

回覆 Charlie1978 的帖子

在校的學生我相信他們對他是有愛心, 但新生就未必了‧

我以上說話是自己親身經歷過, 你可以唔同意, 道不同不相為謀, 不想爭辯!