用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 人生交叉點擔心日後後悔,Sc vs Kv(會入讀傳統小學)? ...
樓主: cysw312
go

人生交叉點擔心日後後悔,Sc vs Kv(會入讀傳統小學)? [複製鏈接]

回覆 retriever 的帖子

我記得k2下學期開始

回覆 retriever 的帖子

其實講真k prep得好,上到小一有信心d,keep住都唔會太差

回覆 L+H 的帖子

可能唔同小朋友性格都唔同,大兒子性格較內向,唔夠信心,但k prep得好,佢覺得自己有能力,有自信,越來越喜歡學習,亦因為識字多左,有能力自己閱讀,越來越喜歡閱讀

02413124 發表於 16-8-5 20:50
回覆 L+H 的帖子

可能唔同小朋友性格都唔同,大兒子性格較內向,唔夠信心,但k prep得好,佢覺得自己有能 ...
都係既。亦睇下家長點引導繼續精益求精。

引用:同埋你話會讀傳統小學係已夠分定係要預算埋

原帖由 sissysze 於 16-08-04 發表
同埋你話會讀傳統小學係已夠分定係要預算埋扣門?如打算要扣門就kv la, 要做卷都訓練有素

...
對!KV叩門頂呱呱

回覆 L+H 的帖子

老實講,我覺得人生漫漫長路,特別男仔咁早精益求精,未必係好事,分分鐘冇晒力,所以我暫時只要求佢盡左力,對學習有一個正確既態度就已經ok

novelle  好同意  發表於 16-8-15 15:12

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-04+發表

原帖由 bubuG 於 16-08-04 發表
其實,所謂「默書」,係K2開始,初初默五個字,例如「人工大口回」,下星期可能係默「人工小口日」。KV中文 ...
Can u pm me坊間外補中文 info many thx

回覆:人生交叉點擔心日後後悔,Sc vs Kv(會入讀傳統小學)?

Kv 中文難過Sc 好多,因為我對過大家既功課,如心儀傳統小學我會揀Kv,私小或直資會揀Sc,因為我係工作忙碌既媽媽無時間理亞仔所以揀左Kv

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+16-08-04+發表其實

原帖由 hippoo 於 16-08-11 發表
Can u pm me坊間外補中文 info many thx
講咩都係假。。。

呢度最多係pm問攞面試班centre資料。

想容易銜接小一, 選KV, 不過最好自己補吓英文, 同埋唔好再攪其它補習.

想訓練小朋友對學習既興趣, 選SC.....不過要自己訓練多D學術, 尤其中文同中數
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:想容易銜接小一,+選KV,+不過最好自己補吓英

原帖由 hkpapa852 於 16-08-12 發表
想容易銜接小一, 選KV, 不過最好自己補吓英文, 同埋唔好再攪其它補習.

想訓練小朋友對學習既興趣, 選SC... ...
常常被說KV要補英文,根本就係大部分名幼都補英文,父母有要求。KV只是欠net教的 oral English。KV英文reading and writing syllabus 也很structured。

bubuG 發表於 16-8-13 01:04
常常被說KV要補英文,根本就係大部分名幼都補英文,父母有要求。KV只是欠net教的 oral English。KV英文read ...
其實KV既英文,絕對足夠應付中文官津小學既要求,但如要追求一線英小,要努力一點
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:bubuG+發表於+16-8-13+01:04+常常被

原帖由 hkpapa852 於 16-08-13 發表
其實KV既英文,絕對足夠應付中文官津小學既要求,但如要追求一線英小,要努力一點 ...
想借問一下一線小學英文要求去到咩位?

回覆 hkpapa852 的帖子

老實說,神級學校唔知,但地區一線,sc中英數都已經夠
‹ 上一主題|下一主題