用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 人生交叉點擔心日後後悔,Sc vs Kv(會入讀傳統小學)? ...
go

人生交叉點擔心日後後悔,Sc vs Kv(會入讀傳統小學)? [複製鏈接]

各有優點好難抉擇
1.Sc 近家不用搭車,屋企人讀過有感情分
2.Kv好多家長話銜接小學好,個底打得好,
又想試吓,但要搭車返學。定係k1近近地讀住先,K2 再試下插Kv 操練?
麻煩俾啲意見

7    0    0    1

回覆:人生交叉點擔心日後後悔,Sc V 根德(會入讀傳統小學)?

其實SC 同KV K2係pm, K3係am, 所以揀am同pm關係不大,反而我報名時兩間K1都自選pm, 唔想適應完am又變pm跟住又轉am! 其實兩間都各有優點,SC模式比較活動,每日有NET;KV學術深得多,上傳統小學應該冇問題,因為本身已經比大部分幼稚園深!當初二選一選了SC, 因為我小朋友性格比較適合,so far 讀得好開心,但就唔好期望佢好似KV生咁識睇識寫咁多字(除非家長自己另外再教)!

回覆 99dogdog 的帖子

多谢你的資料,你小朋友是否又係上傳統小學?

引用:+本帖最後由+cysw312+於+16-8-3+23:26+編輯

原帖由 cysw312 於 16-08-03 發表

各有優點好難抉擇
睇下妳要乜,有朋友大囡讀sc,細女讀KV K1,之前話kv好D,因乜都不用理全學術,但見返佢同我细女考緊sc k2插班……箇中因由不得而知,也不敢多問……申利我仔是sc生……而兩間好KG,相信入其中一間不會導致妳後悔的

引用:回覆+99dogdog+的帖子 多谢你的資料,你小

原帖由 cysw312 於 16-08-03 發表
回覆 99dogdog 的帖子

多谢你的資料,你小朋友是否又係上傳統小學?
將升K2,未上小學,希望入讀某些心儀津校,同時也會考直私,到時有offer先再想!

回覆:人生交叉點擔心日後後悔,Sc vs Kv(會入讀傳統小學)?

K1, sc不用搭車,kv要搭!??

引用:K1,+sc不用搭車,kv要搭!?? +

原帖由 adriantai 於 16-08-04 發表
K1, sc不用搭車,kv要搭!??
可能樓主嘅St Cat offer系雅息士道

回覆 angie0828 的帖子

其實kv係咪可以訓練小朋友自律啲,自動波做功課呢?都係我想要嘅!

引用:回覆+angie0828+的帖子 其實kv係咪可以訓

原帖由 cysw312 於 16-08-04 發表

其實kv係咪可以訓練小朋友自律啲,自動波做功課呢?都係我想要嘅!
Sc Kv 老師也會教小朋友自己完成功課

cysw312 發表於 16-8-4 09:21

曾經有kv媽媽分享,自動波做功課也未必人人做得到,睇小朋友性格。

phoebewong123 發表於 16-8-4 09:25
Sc Kv 老師也會教小朋友自己完成功課
SC pn 時已開始催眠小朋友k1放學要做功課

回覆:人生交叉點擔心日後後悔,Sc vs Kv(會入讀傳統小學)?

其實每間幼稚園的老師也是教小朋友要自己做功課的。

引用:Quote:cysw312+發表於+16-8-4+09:21+回覆+a

原帖由 L+H 於 16-08-04 發表
曾經有kv媽媽分享,自動波做功課也未必人人做得到,睇小朋友性格。
同我認知一樣

sc 活動些,而kv 較傳統,apple vs orange ,overall sc 會較balance ,近sc的話我會揀sc

引用:Quote:phoebewong123+發表於+16-8-4+09:25+

原帖由 L+H 於 16-08-04 發表
SC pn 時已開始催眠小朋友k1放學要做功課
係,k1一食完lunch就自動即做,我重要加碼阿媽去洗碗,訓練佢自己做,做完比我檢查,唔識就等我洗完碗先講。

L+H    發表於 16-8-4 10:36

大仔讀sc,現在入左津小,細既會跟入,今年2間都有報,到最後因kv已交留位費,才收到sc通知,就冇再轉。原因如下:朋友大仔讀sc,細女讀kv,comment俾佢會簡 kv。2間出黎我相信唔會好大分別,但學費可以慳番d.不過其實如果sc先收,我都會簡sc.

cysw312 發表於 16-8-3 23:04
各有優點好難抉擇
1.Sc 近家不用搭車,屋企人讀過有感情分
2.Kv好多家長話銜接小學好,個底打得好,
近家不用搭車...very important..

回覆 02413124 的帖子

聽家長講有啲分別:Kv 訓練小朋友自律, 坐得定,上小學頭幾年舒服好多,但都有D小朋友未必適合Sc活潑,即坐吾定,自信啲,上小學中文就辛苦D

引用:回覆+02413124+的帖子 聽家長講有啲分別:

聽家長講有啲分別:Kv 訓練小朋友自律, 坐得定,上小學頭幾年舒服好多,但都有D小 ...
你既然喜歡Kv 多d就Kv 吧。Kv 學術的確好d,而且小朋友有紀律d。

但我個人較prefer sc

引用:回覆+02413124+的帖子 聽家長講有啲分別:

聽家長講有啲分別:Kv 訓練小朋友自律, 坐得定,上小學頭幾年舒服好多,但都有D小 ...
兩間都係好學校,我會視乎小朋友性格,同埋對於家長有份參與小朋友學校活動嘅睇法。我好感恩能參與小兒在校活動、表演及outings , 所以個人prefer sc。利申:15/16 sc pn 用家

‹ 上一主題|下一主題