用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區中學排名Band 1 - Band 2
樓主: Sinman68
go

中西區中學排名Band 1 - Band 2

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-08-08+發表中

原帖由 happy105 於 16-09-10 發表
請問如果想入到神級英華女校,要具備咩條件,要使出咩絕招同埋填表應該有咩䇿略呀

...
策略係 成績要好

SingMom 發表於 16-9-10 15:59
咁即係幾多%三大入學率先叫神校?

神唔神任你叫姐,b1a同b1b點界定都係無正式標準,反正個個心中把呎都唔同。但正如樓上所講,睇3大率係b1大學之間最好既分辨高低準則。b2就睇入大學率,b3就睇3322率...

just my two cents

happy105 發表於 16-9-10 16:51
請問如果想入到神級英華女校,要具備咩條件,要使出咩絕招同埋填表應該有咩䇿略呀

...

成績,成績,成績!!面試,面試,面試!!

即係話,成績好重要,但面試要識得如何對答同表現自己,又切忌唔好太搶風頭。

happy105 發表於 16-9-10 16:51

...
過去兩年學生人數歷史新低,只要係band 1成績,大抽獎簡YW第一志願,成功率我估都有8、9成。YW有成80個大抽獎位,加上中西區住的人多數唔想去深水埗返學,大抽獎會比較易入。自行起碼成績要前三名加上要Group Interview表現出色,文靜、怕羞D學生會較難入。

引用:Quote:happy105+發表於+16-9-10+16:51+請問

原帖由 SingMom 於 16-09-11 發表
過去兩年學生人數歷史新低,只要係band 1成績,大抽獎簡YW第一志願,成功率我估都有8、9成。YW有成80個大抽 ...
我女唔怕羞唔文靜!但成績都唔係好不過keep 住宜家咁都應該係bank 1,所以我想博大抽獎入去!
大抽獎係咪要甲乙都填佢係第一?

mammamia0603  英華冇叩門的
另如你地真係好鍾意英華,好似我個女咁,我地只填甲一英華,之後就乙一英華,可給你作參考。   發表於 16-9-12 10:35
SingMom  乙一一定要簡佢,否則連叩門機會都無。甲部就無規定,可以唔簡YW。  發表於 16-9-11 19:39

mannewliv 發表於 16-9-10 17:35
成績,成績,成績!!面試,面試,面試!!

即係話,成績好重要,但面試要識得如何對答同表現自己,又切忌唔 ...
B2學校,普遍都只公佈合格率; B3學校,睇校風緊要過睇成績

王家爸爸  同意  發表於 16-9-12 18:04
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 16-8-8 11:47
中西區B1女校得三間:
1。英華女(B1A)
2。聖士提反女/聖嘉勒女(B1B-B1C)

咁王家爸爸,你係以乜野標準去定聖士提反女子中學係B1B而唔係B1A ? 相信好多中西區家長當聖提係神校。都好想知你的說法。

SingMom 發表於 16-9-11 19:53
咁王家爸爸,你係以乜野標準去定聖士提反女子中學係B1B而唔係B1A ? 相信好多中西區家長當聖提係神校。都好 ...

睇公開試成績,評ssgc唔係b1a都算好合理,ssgc近年亦已被yw拋離左幾個馬鼻。不過佢有個好處,就係校舍好正,而且一條龍,入左佢小學就發達

王家爸爸  不足80%合格率,不可能是B1上游;至於是什麽水平,真係要自己睇年報比較下,不便多談。   發表於 16-9-12 18:11

>王家爸爸  不足80%合格率,不可能是B1上游;至於是什麼水平,真係要自己睇年報比較下,不便多談。   發表於 半小時前

不過,合格率都要兩睇,我發覺有D學校係拔尖型,只理尖子,放棄落後者,佢地入3大率都好高,但3322率唔高。呢D學校,我真係建議B1車邊者就唔好入。

mannewliv 發表於 16-9-12 19:05
>王家爸爸  不足80%合格率,不可能是B1上游;至於是什麼水平,真係要自己睇年報比較下,不便多談。   發表 ...
睇3大率要小心,好多學校將太空學院當港大,所以話一定需要自己研究年報,唔可以只聽人講。年報無得假(最少比較難假)。

引用:Quote:mannewliv+發表於+16-9-12+19:05+>王

原帖由 王家爸爸 於 16-09-13 發表
睇3大率要小心,好多學校將太空學院當港大,所以話一定需要自己研究年報,唔可以只聽人講。年報無得假(最 ...
如果間學校存心將太空學院當香港大學,佢份年報未必會細分比人睇,可能要另外比較B1學校既全5或全4比例。

王家爸爸  其實睇多幾年,睇多幾間,大約估到   發表於 16-9-13 14:29

想請教各位前輩. 小女在12網某女校就讀, 學校沒有排成績在成績表上, 但佢的成績一直保持班內頭10內 (因有學業獎而估計), 四主科成績當3A1B. 請問以此成績估計可否自行入BPS/英華女? 又或瑪利曼?

其實, 聯繫中學也很好, 只不過我女女不屬於熱愛做功課之人. 請問有哪間女校在學業與課外活動比較平衡? 我個女的強項在音樂方面, 又哪間津/直私女校比較合適?

晴晴小B 發表於 16-9-13 12:05
如果間學校存心將太空學院當香港大學,佢份年報未必會細分比人睇,可能要另外比較B1學校既全5或全4比例。

...
話時話,英華女都將太空列入3大

200904  何謂太空?請賜教  發表於 16-10-4 10:23
王家爸爸   所以話需要小心、認真地睇。  發表於 16-9-13 14:28
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

如果純以DSE成績計, 是否BPS比英華女出色?但如果平衡成績, 校風, 學校文化及課外活動等等package, 請問你會選BPS還是英華女?

chick1stbb 發表於 16-9-13 12:31

如果純以DSE成績計, 是否BPS比英華女出色?但如果平衡成績, 校風, 學校文化及課外活 ...

如果以入U率計, 英華女過去幾年都好過BPS.

估計你阿女個間係坑真小, 其實坑真中表現唔係差過呢兩間好多:

畢業年度

中學名稱

3322率

3大比例

本地學士課程比例

本地專上課程比例

專上課程比例 (本地+海外)

學士課程比例 (本地+海外)

人均5+數/平均5+率

人均4+數/平均4+率

2012  - 2013

英華女學校

91.60%

庇理羅士中學

92.90%

41.76%

>=57.06%

85.88%

98.24%

>=57.06%

2.54

香港真光中學

88.60%

37.72%

68.42%

>=68.42%

99.12%

85.96%

35.20%

71.00%

2013  - 2014

英華女學校

86.50%

41.10%

66.26%

93.25%

96.32%

>=66.26%

庇理羅士中學

89.30%

36.90%

>=53.57%

86.90%

94.05%

>=53.57%

2.61

香港真光中學

91.50%

18.78%

51.30%

<=83.7%

97.40%

65.00%

21.80%

67.00%

2014  - 2015

英華女學校

88.00%

46.54%

71.70%

87.42%

98.11%

>=71.7%

庇理羅士中學

96.40%

43.98%

>=50.6%

80.12%

94.58%

>=50.6%

2.79

香港真光中學

87.00%

38.27%

69.60%

>=78.26%

99.11%

74.81%

36.10%

75.40%

謝謝回覆, 其實我研究了你的數據. BPS同英華女不相上下. 近年來, 真光女的成績也非常不錯.
而我本身心儀英華女, 我個女是SPPCS的小五生. 睇DSE數據, SPSS同以上前兩間有些少距離. 但 SPSS反而在學業上好像更谷, 呢個原因係我對於直上的一個猶疑點 (性價比問題)
如果是你, 是否值博英華女?

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 謝謝回覆,+其實我

原帖由 chick1stbb 於 16-09-13 發表

謝謝回覆, 其實我研究了你的數據. BPS同英華女不相上下. 近年來, 真光女的成績也非 ...
你要自己計下放棄乙1直屬位風險,我估直屬小學家長會傾向自行1和2出公海搏,統一乙1都係直屬中學~~~

一定不會咁冒險, 乙1我會放聯繫中學. 打算自行段階諗下中西區啲女校.

cmchang0927  自行我們的同學除了bps, 還有人去了st mary, mss andst stephen’s girls  發表於 16-9-13 17:33

王家爸爸 發表於 16-9-13 11:57
睇3大率要小心,好多學校將太空學院當港大,所以話一定需要自己研究年報,唔可以只聽人講。年報無得假(最 ...

其實點分係咪太空學院? AD/HD Programmes?
http://www.ywgs.edu.hk/university-offer

引用:一定不會咁冒險,+乙1我會放聯繫中學.+打算

原帖由 chick1stbb 於 16-09-13 發表
一定不會咁冒險, 乙1我會放聯繫中學. 打算自行段階諗下中西區啲女校.
咁其實簡單咗好多,若想試下轉校機會,可以自行報BPS/YWGS啦,你囡囡鍾意音樂,可以試埋直資DGS/SPCC, 若真係想輕鬆D,咁可以考慮埋MSS, 佢地合唱團都唔錯,間間成績都唔會差,只係边間適合多D~~~