用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Deleted
樓主: sarahdad
go

Deleted   [複製鏈接]

回覆:LeeCC 的帖子

參考下

回覆:Babyeddie 的帖子

回覆:Babyeddie 的帖子

引用:+本帖最後由+sarahdad+於+16-8-2+20:57+編

原帖由 sarahdad 於 16-08-02 發表

女兒7歲半, 升小三, 自從她自己讀完ORT後, 這暑假讀了許多本 ...
我女九月升中了,已睇晒樓主所講大部分書,但Harry Potter我女堅決唔睇,因為佢無興趣,我覺得睇書好個人,到小五我已經無咩理佢睇咩書,呈分試大壓力,佢鐘意揀D Wimpy Kid嗰類輕鬆好笑嘅書嚟睇,當減吓壓。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 16-8-4 15:05
我女九月升中了,已睇晒樓主所講大部分書,但Harry Potter我女堅決唔睇,因為佢無興趣,我覺得睇書好個人, ...

另外一個比較客觀的閱讀能力指標是 Lexile Measure. 愈高分的愈深。關於 Lexile Measure 的詳情。

http://cdn.lexile.com/m/cms_page_media/135/Lexile%20Map_8.5x11_FINAL_Updated_May_2013%20(4).pdf

如果想查一本書的 Lexile Score 可以用 https://lexile.com/fab/

在 Amazon 可以查到好多童書的 Lexile Score. 例如 Harry Potter 是 1000。
我見相同程度的書就有 Diary of Wimpy Kid, Anne Frank, Minecraft Handbook (!), Princess Diaries, How to Train Your Dragon, Heidi ...

https://www.amazon.com/s/ref=sr_nr_p_n_feature_thirteen_9?fst=as%3Aoff&rh=n%3A283155%2Cn%3A%211000%2Cn%3A4%2Cp_n_feature_thirteen_browse-bin%3A6938732011%2Cp_n_feature_thirteen_browse-bin%3A6938742011&bbn=4&sort=review-count-rank&ie=UTF8&qid=1470294702&rnid=6938732011

經典名著一般都比較深,因為作者本來未必是寫比小孩子讀,也沒有特別使用比較淺的字眼,例如 Little Women 的 Lexile Score 是 1300,Jane Eyre 和 Hamlet 也是 1300。

回覆:cowmoon 的帖子

How to rain the dragon d英文怪怪(可能本人有問題),看了一本我就不鼓勵女看

高小男仔會鍾意Captain Underpants。

Hillkymama  初小唔係咁啱, 多串錯字,太細未必識分.  發表於 16-8-9 12:31
bobbob  初小啱啲  發表於 16-8-4 16:17

Babyeddie 發表於 16-8-4 15:50
How to rain the dragon d英文怪怪(可能本人有問題),看了一本我就不鼓勵女看

...
可能因為佢英文都扮係翻譯
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

void

引用:+本帖最後由+sarahdad+於+16-8-4+09:59+編

原帖由 sarahdad 於 16-08-04 發表

小學可常試看以下經典:
Alice in the wonderland故事我覺得超級深

如果英國文學分析會講埋作品背景(基本上是兒童不宜)
仲有故事的主題好多不同theme現實vs夢景/意識?

一個好大人的故事

亦不推介

little_yolky  Masaya,中文童書都係,有D我都睇到流晒眼淚,不過唔好買香港作家就得。  發表於 16-8-5 10:57
MASAYA  同意王家爸爸,西方國家既所謂童書,大人細路睇都得,亦有唔同感受  發表於 16-8-4 16:40
王家爸爸  大人有大人睇,小朋友有小朋友睇,唔同經歷有唔同既體會。   發表於 16-8-4 16:37

引用:Quote:LeeCC+發表於+16-8-4+10:29+謝謝Alic

原帖由 bobbob 於 16-08-04 發表
我仔咁耐淨係睇過the secret garden,因為我細個鍾意(仲有a little princess),所以download嚟比仔睇。bt ...
對呀,我quote classics目的是指不應以hp為指標,因為有閱讀興趣的小孩能KO HP真的冇什麼大不了的事,early reader看書可再看d經典,浸下diction,終生受用.

引用:高小男仔會鍾意Captain+Underpants。

原帖由 王家爸爸 於 16-08-04 發表
高小男仔會鍾意Captain Underpants。
我女都睇Captain Underpants,睇到格格笑。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:請問有咩classics適合升小三的男仔?我試過

原帖由 LeeCC 於 16-08-04 發表
請問有咩classics適合升小三的男仔?

我試過Tom Sawyer,black beauty,但阿仔吾like

Babyeddie 發表於 16-8-4 15:50

...
How to Train Your Dragon既原作者係牛津大學畢業既倫敦人Cressida Cowell,佢啲英文應該好正統。

回覆:王家爸爸 的帖子

所以我(我有問題)

cowmoon 發表於 16-8-4 15:27
另外一個比較客觀的閱讀能力指標是 Lexile Measure. 愈高分的愈深。關於 Lexile Measure 的詳情。

http:/ ...
閱讀能力指標只能作為參考,語文能力和文化背景要相輔相承,經典作品不是為孩子而寫,小學生就算會讀,都不一定讀懂。

早前跟兒子讀Book Thief、也把電影看了一遍,孩子的感受與成年人始終有距離,但誠然他啃英文書的速度和能力遠超於我。又如薄薄的Little Prince,一個生字也沒有,他讀完,連半點感覺也沒有。相反,只要是程度相近(心理方面來說)的小說,如Wonder,孩子們會喜歡到不得了。

MASAYA 發表於 16-8-4 15:53
可能因為佢英文都扮係翻譯

可能唔習慣對話式、短句子、間接描寫。

引用:Quote:Babyeddie+發表於+16-8-4+15:50+How+

原帖由 王家爸爸 於 16-08-04 發表
How to Train Your Dragon既原作者係牛津大學畢業既倫敦人Cressida Cowell,佢啲英文應該好正統。 ...
佢d行文好多broken sentence.用conjunction 用了很多在句子開頭---这些都是我覺得怪怪的原因

引用:高小男仔會鍾意Captain+Underpants。

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-08-04+發表Ho

原帖由 Babyeddie 於 16-08-04 發表
佢d行文好多broken sentence.用conjunction 用了很多在句子開頭---这些都是我覺得怪怪的原因

...
無意冒犯作者,會再反省下佢咁寫的目的

‹ 上一主題|下一主題