用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Deleted
樓主: sarahdad
go

Deleted  

其實, 我希望小朋友係享受閱讀樂趣
做家長主要負責提供大量好書, 佢自己鍾意睇邊套都無咩所謂
小朋友口味也不時會轉, 今期唔鍾意呢套, 下個月可能會睇.

sarahdad  我都是主要負責提供大量好書,到了適合佢的程度, 佢自然有興趣  發表於 16-8-4 10:06
sarahdad    發表於 16-8-4 10:04

longlokma 發表於 16-8-4 09:44
the wizard of Oz, 算比較淺。Roald Dahl睇哂未?未就建議睇哂先
Ronald Dahl 只係看左giraffe,pelly and me一本

sarahdad 發表於 16-8-4 09:52
小學可常試看以下經典:
Alice's Adventures in Wonderland
The Adventures of Tom Sawyer
謝謝
Alice in wonderland
TomSawyer
wizard of oz
還有Pinocchio,treasure island

以上屋企已有放在書櫃,但吸引吾到他看,系大本的精美的picture book,我話我讀他聽都吾肯

我唯有等下,看他幾時有興趣

引用:請問有咩classics適合升小三的男仔?我試過

原帖由 LeeCC 於 16-08-04 發表
請問有咩classics適合升小三的男仔?

我試過Tom Sawyer,black beauty,但阿仔吾like
我見usborne 都有好多簡易版嘅經典,有啲有埋audio, 可以帶阿仔到商務睇吓

http://www.usborne.com/catalogue/subcategory/young-reading-series-page-2.aspx?css=1&cat=1&area=YR&subcat=YRS2

little_yolky  好貴,要响書展買至得。  發表於 16-8-4 12:30

引用:Quote:sarahdad+發表於+16-8-4+09:52+小學

原帖由 LeeCC 於 16-08-04 發表
謝謝
Alice in wonderland
TomSawyer
可以上網揾相关卡通片或電影比孩子睇下,引起左佢興趣先,見佢开始有興趣便賣关子,叫佢自己睇返書追下去

謝謝各位意見

longlokma 發表於 16-8-4 09:44
the wizard of Oz, 算比較淺。Roald Dahl睇哂未?未就建議睇哂先
所以咪係囉, the wizard of OZ已經話比較淺, 你話啱程度既英文書幾難搵呢!

噚晚, 我同阿女(係細女喎, 唔係大女喎)一邊做暑期作業, 一邊討論網上大家成日話中文難過英文。我同阿女都搖晒頭, 都好唔明白, 明明英文難過登天, 中文望望下就識, 點會中文難過英文呢。噚晚, 阿女玩咗半個暑假, 居然D嘢還返晒俾老師, 連A-Z都背唔到, 俾我炳到痴肺, 仲罰佢由今日開始, 成個暑假唔準再玩, 要溫書。

MrBeast  認到就得,背來冇用  發表於 16-8-4 20:18

little_yolky 發表於 16-8-4 12:29
所以咪係囉, the wizard of OZ已經話比較淺, 你話啱程度既英文書幾難搵呢!

噚晚, 我同阿女(係細 ...
全力朝討厭英文既方向進發~

little_yolky  咁係咪好離譜先!  發表於 16-8-4 12:40
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:little_yolky 的帖子

我仔尋日問我,到底係邊個設定he, she, it 要加s架,點解must同should冇s, 但need就要加s…佢覺得英文好煩,哈哈

mansum92 發表於 16-8-4 12:55
我仔尋日問我,到底係邊個設定he, she, it 要加s架,點解must同should冇s, 但need就要加s…佢覺得英文好煩 ...
佢問就最好,一齊去搵答案

mansum92    發表於 16-8-4 21:57
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+huba+於+16-08-03+發表用+eBo

原帖由 S-Kwok 於 16-08-03 發表
但都有頁數,唔會有好似睇極都唔完嘅感覺咩?

只有目錄、chapter 及 location 但没有頁數(因可以選font size)。除了看不到厚度及頁數,要查字典也不費時。新款的Kindle 設計也方便鼓勵兒童閱讀。

引用:Quote:longlokma+發表於+16-8-4+09:44+the+

原帖由 little_yolky 於 16-08-04 發表

噚晚, 我同阿女(係細 ...
你講嘅情況又真係誇張左d喎,点会A~Z都差d唔記得啊🤔如果係咁,真係要谷谷佢d英文,唔係高小或中學之後好難攪😓

引用:Quote:longlokma+發表於+16-8-4+09:44+the+

IloveJJ 發表於 16-8-4 13:05
真係好離譜喎!不過我大仔當年都試過。
玩到個心創晒。

mansum92 發表於 16-8-4 12:55
我仔尋日問我,到底係邊個設定he, she, it 要加s架,點解must同should冇s, 但need就要加s…佢覺得英文好煩 ...
你同阿仔講, 英文只要記熟D rules, 一切按本子辦事就得, 但中文就唔一定, 可以有好多唔同既寫法, 即係老師有好多方法可以扣你分。

mansum92  所以佢英文比老師扣分, 一睇就知自己錯咩, 中文扣完都唔知衰咩  發表於 16-8-4 22:02
mansum92  就係好多rules所以佢覺得煩, 想知邊鬼個攪咁多rules出黎  發表於 16-8-4 21:59

回覆 huba 的帖子

給小朋友使用Kindle閱讀, 會容易近視嗎?有Kindle Oasis, Kindle Voyage, Kindle Paperwhite, 那個版本較好較適合小朋友使用?

little_yolky  人哋話kindle paperwhite最好喎,好想好想買,但又驚近視眼。  發表於 16-8-5 10:55

引用:Quote:原帖由+sarahdad+於+16-08-02+發表本

原帖由 Wonderlady 於 16-08-02 發表
其實我不會強迫佢睇Harry potter, 因為我又唔認為是 「名著」

引用:+本帖最後由+huba+於+16-8-4+13:17+編輯+\

原帖由 huba 於 16-08-04 發表
我冇用kindle, 只用手機試睇ebook, 發覺查字典真係超級方便。

引用:+本帖最後由+sarahdad+於+16-8-4+13:53+編

原帖由 sarahdad 於 16-08-04 發表

回覆 huba 的帖子
不會增加近視風險。新款的 Paperwhite 已可滿足孩子的閱讀需要,價錢也相宜在HK$1000以下。

回覆 huba 的帖子

謝謝, 有機會買部回來試試.