用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Deleted
樓主: sarahdad
go

Deleted   [複製鏈接]

回覆 MASAYA 的帖子

我都是買台灣的繪本, 或到圖書館借台灣出的繪本, 香港出的繪本真的不敢恭維.

引用:Quote:sarahdad+發表於+16-8-3+16:21+認讀

原帖由 MASAYA 於 16-08-03 發表
呢個系列做唔到由零開始學嘛,中文冇ORT咁既系列,所以我揀日本中譯繪本去建立中文閱讀,中文繪本缺少...  ...
唉…所以仔細時我係完全唔知點入手,k2左右讀咗套基礎漢字500,讀完後就直接跳到西遊記(小樹苗漫畫版)。完全冇系統可言。
依家阿仔都唔係好鍾意閱讀123系列,對於阿仔睇嘅中文書,我會較寬鬆,佢唔睇歷史書,但睇歷史漫畫我都由得佢。不過我會讀想佢睇但佢又唔會自己攞嚟睇嘅書。

S-Kwok 發表於 16-8-3 16:38
唉…所以仔細時我係完全唔知點入手,k2左右讀咗套基礎漢字500,讀完後就直接跳到西遊記(小樹苗漫畫版)。 ...
我個陣主要係參考汪培珽個書單,台灣繪本有個問題係有注音係隔離,我自己睇得辛苦,但小朋友冇抱怨過
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-8-3+14:45+你咁樣

原帖由 little_yolky 於 16-08-03 發表
佢依家係男女校, 去到邊D狂蜂浪蝶飛到邊, 去游班補堂都無端端有個男仔係咁痴埋嚟, 氣到C6死死下, 第二堂教 ...
咁快有飛來蜢?

little_yolky  係,好多,好煩。  發表於 16-8-3 17:42

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+16-08-03+發表呢個

MASAYA 發表於 16-8-3 16:28
我諗難d,我諗佢地鍾意梁山伯多過羅密歐
你點知架?

我已經買咗三本唔同版本又中又英既羅密歐與茱麗葉攝書架, 一D興趣都無。不過, 佢鐘意BBC套傲慢與偏見。

sarahdad  襯機會再給她看Gone with the Wind, Sense and Sensibility.  發表於 16-8-3 19:00

MASAYA 發表於 16-8-3 16:42
我個陣主要係參考汪培珽個書單,台灣繪本有個問題係有注音係隔離,我自己睇得辛苦,但小朋友冇抱怨過 ...
我之前係青田, 然後直接跳入幼兒版西遊記, 然後係閱讀123同小兵系列, 所有繪本係要嚟培養閱讀興趣既伴讀書嚟。

至於阿妹就慘, 睇書只鐘意睇公仔, 西遊記都只睇漫畫版, 之前C6鬼鬼祟祟買咗本俾佢, 咁就慘了, 依家只睇漫畫, 前日連數研老師都話:認多D字啦。

little_yolky 發表於 16-8-3 15:48
佢依家係男女校, 去到邊D狂蜂浪蝶飛到邊, 去游班補堂都無端端有個男仔係咁痴埋嚟, 氣到C6死死下, 第二堂教 ...
幾時都話,追女仔,世伯、伯母個關最難過
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:little_yolky 的帖子

Same here,中文就青田我自己會讀後找了青田的紅橙黃綠之後就小兵,中文難有好書

little_yolky  反而英文搵唔到啱程度既,一般都太深了  發表於 16-8-4 12:21
little_yolky  中文好多好書喎,你上讀書人睇下  發表於 16-8-4 12:20

回覆:小四讀什麼才能在小五順利看懂Harry Potter

其實如果要set指標,我反而不會以Harry porter作指標,走向classics才先我覺得難、即是小朋友可捨棄美麗的糖衣如魔法包裝去看悶到爆的經典如Jane austen了解另一個時代才更難(這時候不單要求文字的了解,更需要分析辭藻/背景分析之類)所以總結單以字深不能作標準

引用:其實如果要set指標,我反而不會以Harry+por

原帖由 Babyeddie 於 16-08-03 發表
其實如果要set指標,我反而不會以Harry porter作指標,走向classics才先我覺得難、即是小朋友可捨棄美麗的 ...
Jk Rowling 認識其第一任丈夫也是以jane Austen 為共有話題

Babyeddie 發表於 16-8-3 22:01
其實如果要set指標,我反而不會以Harry porter作指標,走向classics才先我覺得難、即是小朋友可捨棄美麗的 ...
女仔既話可以用little women試下水溫

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-8-3+15:48+

原帖由 MASAYA 於 16-08-03 發表
幾時都話,追女仔,世伯、伯母個關最難過

引用:Quote:Babyeddie+發表於+16-8-3+22:01+其實

原帖由 MASAYA 於 16-08-04 發表
女仔既話可以用little women試下水溫
我到中學先讀little women, 科學怪人呢類classic,當時我嘅心態係人人話應該要睇,咁咪睇囉,但當時我係覺得悶爆。
反而依家有咗小朋友,再睇呢類經典我先識欣賞。亦可能係依家係睇其他經典著作,題材啱先唔覺得悶。

S-Kwok 發表於 16-8-4 01:58
我到中學先讀little women, 科學怪人呢類classic,當時我嘅心態係人人話應該要睇,咁咪睇囉,但當時我係覺 ...
little women係呢度既前輩推介,佢話佢女小二時好鍾意呢本書,audiobook都要不停重聽,好多時自己開黎做住功課聽

版主, 我看到你的帖子後, 有點覺得你的小孩很可憐.

sarahdad  大家觀點與角度不同, 不在此爭議.  發表於 16-8-4 08:54

回覆 MASAYA 的帖子

Little Women (Book I and II) (Unabridged)
Alcott, Louisa May
Lexile Measure: 1100L
Grade Level Equivalent 7.9
Interest Level Grades 3-7

這本的確是好書, 美國學校7-9年級的推薦讀物.

請問有咩classics適合升小三的男仔?

我試過Tom Sawyer,black beauty,但阿仔吾like

他已看完wolf hill 全套,tree top fiction看到stage12-13,我見tree top的classic比較深

他喜歡中文的小飛俠,八十日環遊世界,但我找不到程度適合的英文版

請各位前輩指教

引用:請問有咩classics適合升小三的男仔?我試過

原帖由 LeeCC 於 16-08-04 發表
請問有咩classics適合升小三的男仔?

我試過Tom Sawyer,black beauty,但阿仔吾like
the wizard of Oz, 算比較淺。Roald Dahl睇哂未?未就建議睇哂先

小學可常試看以下經典:
Alice's Adventures in Wonderland
The Adventures of Tom Sawyer
The Adventures of Huckleberry Finn
The Wonderful Wizard of Oz
Charlotte's Web
The Trumpet of the Swan
The Little Prince
Anne of Green Gables
Peter Pan

‹ 上一主題|下一主題