用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Deleted
樓主: sarahdad
go

Deleted   [複製鏈接]

引用:其實你放女女去library比佢揀會好d,不一定

原帖由 Babyeddie 於 16-08-02 發表
其實你放女女去library比佢揀會好d,不一定要限lexical level

好書如Galaxy zack字超簡單,另外好作家如
我買了Galaxy zack.女未有太大興趣看(我唔急)你認這系列好嗎?

回覆:lui 的帖子

小朋友超鐘意,不會不是大家心中的深書(小朋友是early reader 看書很闊,乜都睇)

回覆 MC1128 的帖子

Seems like he comes from a different school of thought. I would rather have children who enjoy reading and who know how to pick good books

MC1128  我唔夠level討論,走先  發表於 16-8-3 15:18
sarahdad    發表於 16-8-3 08:46
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

引用:Quote:palmchristy+發表於+16-8-2+22:06+那

IloveJJ 發表於 16-8-3 12:15
看書都要怕走彎路?走了彎路,失去了什麼?得到的,又是什麼?看來,香港的小朋友時間真的很寶貴,一秒都不 ...
我反而想小朋友趁細個可以走多d彎路,左衝右突,條路就會越碰越闊

IloveJJ  係囉!我都係咁覺得。只要不危險的事,踫下釘又何妨?  發表於 16-8-3 12:45
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我無分享,因為呢個唔係能力問題,係興趣問題!
如果你個小朋友睇到上面預備咗嘅書,應該有能力睇harry potter

我嗰件升小四,以我認為,佢一早就有能力睇無圖嘅書,但少爺睇兩睇睇就唔睇!舊年書展後,睇到minecraft小說。然後~今年6月中,一跳就跳到睇吋幾兩吋嘅英文小說,西方神話/science fiction類別,我都等緊佢番轉頭睇我套HP!

sarahdad    發表於 16-8-4 17:58
恐龍家

引用:Quote:原帖由+Babyeddie+於+16-08-02+發表

原帖由 lui 於 16-08-03 發表
我買了Galaxy zack.女未有太大興趣看(我唔急)你認這系列好嗎?
我有睇過幾本Galaxy Zack,用字淺白,內容簡單,但會跟小朋友有貼身嘅感覺。
第一本講主角跟爸爸(因工作關係)移民到其他星球居住,在新星球如何掂念地球朋友、如何適應新星球生活、遇到嘅困難…。
新星球有著跟地球不同嘅事物,如房間設計、交通等…感覺好新鮮

引用:+本帖最後由+小曳人+於+16-8-3+12:32+編輯+

原帖由 小曳人 於 16-08-03 發表

因為儲夠能力,所以一年時間就可以直接睇厚小說。

我仔睇完charlie and the chocolate 和 apollo 之後,未有再睇其他厚小說,我等緊佢再儲吓能力再睇

小曳人  add oil!  發表於 16-8-3 13:44

引用:Quote:palmchristy+發表於+16-8-2+21:41+其

原帖由 王家爸爸 於 16-08-02 發表
同輩間既影响大,HP其實唔太深,同學間有人開始睇,開始有人討論故事情節,只要小朋友鐘意個故事,好快就 ...
原來HP不是太深?!我被它的厚度嚇倒,好像聖經那麼厚,所以不打算在小學階段讓小女看。
現在她喜歡看Magic Tree House,我也感覺良好。

回覆:小四讀什麼才能在小五順利看懂Harry Potter

Magic Tree House至少有七十幾本,若能全部看完,也是很不錯。

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-08-02+發表同

原帖由 cherrieshum 於 16-08-03 發表
原來HP不是太深?!我被它的厚度嚇倒,好像聖經那麼厚,所以不打算在小學階段讓小女看。
現在她喜歡看Magic ...
其實我十幾年前睇過,我覺得深。我女也大愛mth,暫時冇乜書可以吸引佢䡟台

學界每年有個比賽叫Battle of Books,小學組和中學組兩張書單,小學組for 小五 & 小六參加,家長有時對英文書無頭緒,可參考歷年的書單來推荐給孩子閱讀,而這比賽在英美也有舉行,所以書單也會有分別,每張書單20本書,有新有舊,題材與體裁均豐富,有些書來自一整個系列,所以延伸開可能一年下來有四十本。由專業librarians & teachers選書,基乎沒有通俗作品。

https://sites.google.com/site/hkbattleofthebooks/previous-winners-book-lists/previous-book-lists

我家孩子已照書單訂了四年,每本書都是上上之選。

HKTHK  Elder one's preferred choices these days as well!   發表於 16-8-4 00:15
little_yolky  EK真係好,可以share咁多資訊。  發表於 16-8-3 14:39
sarahdad    發表於 16-8-3 14:07

IloveJJ 發表於 16-8-3 12:15
看書都要怕走彎路?走了彎路,失去了什麼?得到的,又是什麼?看來,香港的小朋友時間真的很寶貴,一秒都不 ...

小朋友看書當然會走彎路!

近日, 阿女睇書, 鐘意睇埋D公主系列、情情塔塔既故事, 仲要係香港作家。前個月, 佢自己賺咗D書券, 成套公主系列書買咗返屋企;前兩日去商務, 又買咗另一本愛情故事。我同佢講, 呢D書小睇可以怡情, 多睇就會亂性。走彎了路會失去什麼? 會影響價值觀啊。青春期少女不可不妨。

Hillkymama  生囡的林燕妮大學前最好唔好掂.  發表於 16-8-9 11:46
sarahdad    發表於 16-8-3 14:19

小曳人 發表於 16-8-3 12:30
如果你個小朋友睇到上面預備咗嘅書,應該有能力睇harry pot ...
原來你小朋友都係升小四。

我阿女真係幾乎氣死阿媽, 講極都唔聽, 書展買咗一疊英文書俾佢, 佢就要嚟攝書架, 一日到黑睇中文書。我已經同佢力陳利弊, 解釋佢聽英文既重要性, 佢口頭係咁 "哦, 哦, 哦", 又係無睇, 最後噚晚出最後通牒, 要佢今日一日之內同我睇一本ORT。真係激死我, 近來真係越嚟越唔聽講。

王家爸爸  睇咗同學咗係唔同既概念。   發表於 16-8-3 15:18

回覆 little_yolky 的帖子

所以我不讓女兒中文或英文單一方過強, 從小要她讀一本中文書, 就要讀一本英文書。不過她都是中文偏強。

sarahdad 發表於 16-8-3 14:36
回覆 little_yolky 的帖子

所以我不讓女兒中文或英文單一方過強, 從小要她讀一本中文書, 就要讀一本英文書 ...
係, 細時無做好, 大時就唔再聽你講了。

引用:Quote:小曳人+發表於+16-8-3+12:30+我無分

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-08-02+發表同

原帖由 cherrieshum 於 16-08-03 發表
現在她喜歡看Magic ...
用 eBook 可以免除對書本厚度的心理障礙,佢哋唔會去比較 eBook 的檔案大小。

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+16-8-3+14:22

回覆:sarahdad 的帖子

「把中英數基礎打好便可。」

請問閣下用哪把尺去量度呢?校內成績/名次,讀過哪些書還是 ... ?

sarahdad  每人的標準不一,自己用自己的尺量吧。  發表於 16-8-3 14:52
‹ 上一主題|下一主題