用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心 vs 聖家
樓主: kongman
go

聖心 vs 聖家 [複製鏈接]

回覆 bon173173 的帖子

私小。

回覆 kongman 的帖子

會不會考慮嘉諾撒聖方濟各小學?  都係谷, 但起麻多D位上中學

christy2011 發表於 16-8-3 11:09

會不會考慮嘉諾撒聖方濟各小學?  都係谷, 但起麻多D位上中學 ...
我知ST. FRANCIS好似8成上中學,但成績係咪聖心書院好D呀?

回覆 mmpo 的帖子

雖然聖心中學係1a, 聖方濟1b但公開試成績大家差不多

annie0517 發表於 16-8-3 09:28
我自己係讀聖心私小,只係記得好辛苦,唔開心,因為成績唔太標青,都係冇得參加任何課外活動。當然,依家大 ...
是否私小比津小讀得辛苦?

引用:Quote:annie0517+發表於+16-8-3+09:28+我自

原帖由 kongman 於 16-08-04 發表
是否私小比津小讀得辛苦?
當年我估係,因為私小大部份科都係英文 (如Science, Hygiene, history, geography, 等),只有中國語文,社會和聖經係中文。而聽講津小就多啲科用中文。依家唔知有冇變。

回覆 annie0517 的帖子

那麼最後細妹去那一所中學讀呢? 那讀聖心真的不輕易呀...

引用:Quote:原帖由+kongman+於+16-08-04+發表是

原帖由 annie0517 於 16-08-04 發表
當年我估係,因為私小大部份科都係英文 (如Science, Hygiene, history, geography, 等),只有中國語文,社 ...
現在初小科目:
中文:普教中,補充快一年
英文:教科書快一年,但加上worksheets(校本課程)
數學:約快半年
常識:中文授課
科學:英文授課,三年級開始有此科目
音樂:課本用中文,但聽阿女和其他同學講,老師係用英文授課
餘下其他科用廣東話授課

引用:同是嘉諾撒會的學校,港島兩所聖心和九龍兩

原帖由 kongman 於 16-08-01 發表
同是嘉諾撒會的學校,港島兩所聖心和九龍兩所聖家,哪一所讀得比較開心(功課量、測考次數、課外活動、師資 ...
我囡三年前係聖心私小畢業。我都問我囡好多次:小學讀得好辛苦呀?出面個個都咁講!你喜唔喜歡學校呀?我囡話:多野讀架!不過鬥得非常開心,哈哈哈!……我梗係喜歡學校啦!……我囡都問其他讀得前嘅同學,個個都讀得好開心。

其實校長黃修女都講得好清楚,佢對學生係有要求嘅。係我眼中,我覺得校長嘅要求係合理嘅,……基本上,每個星期六,日,都要用一日溫習……慢慢,我同我老公都習慣啦。

我囡以前每日落校車,就會同我講學校嘅開心野。

其實間間學校都有人覺得辛苦,有人覺得唔辛苦…看學校位置,半天/一天和測考次數等是否能配會自己吧!聖心返7:40,放12;45。有人睇小朋友又可乖乖做好功課等爸媽放工ok,如不能,要等爸媽回家才做野,第一朝6點要起身…死梗!如是九龍區住,先check保母車上車時間吧!另要一提,保母車費貴的…check好晒再考慮下自己家庭一般生活習慣再決定吧!

回覆:聖心 vs 聖家

其實呢幾間差不多,看邊間近及喜歡全日半日/校舍設備再決定

christy2011 發表於 16-8-3 11:09

會不會考慮嘉諾撒聖方濟各小學?  都係谷, 但起麻多D位上中學 ...
我住喺聖心附近,識好多人而家或以前讀聖心。聽過一個媽咪以前讀聖方濟各,覺得太嚴唔鍾意,佢囡囡讀聖心津小就話學校好好,讀得開心。但除咗呢個 case 之外,我識嗰啲無論以前定而家,私定津,都係讀得頗辛苦,同學們都好叻(特別係私小),資質唔夠好嘅,初小尚可靠勤力補救,有啲去到高小就跟唔到。不過因為聖心程度高,升上其他中學時成績又會好好。
我隔離屋個女由聖心幼稚園升上聖心私小,我聽到個媽咪因為讀書、功課問題成日鬧個女,後來轉咗去國際學校,就再冇聽到佢鬧女喇。

明白呢啲都係個別 cases,但我個人唔 buy 教快教深,所以4年前我囡囡揀小學時,即使近我都冇考慮過聖心。最後自行入咗灣仔聖方濟各,囡囡今年升小四,學校都唔係話輕鬆型,但又並非外界講得咁谷咁嚴,我女讀得好好。

純個人分享,不喜勿插。

引用:Quote:christy2011+發表於+16-8-3+11:09+回

原帖由 oh_really 於 16-08-08 發表
我住喺聖心附近,識好多人而家或以前讀聖心。聽過一個媽咪以前讀聖方濟各,覺得太嚴唔鍾意,佢囡囡讀聖心津 ...
不過聽説這幾間,校風差不多,但最谷排序好像是:
天神>聖心=聖瑪利>聖芳濟=聖家
應該谷多D成績又好DD咁

引用:Quote:原帖由+oh_really+於+16-08-08+發表

原帖由 964000 於 16-08-08 發表
不過聽説這幾間,校風差不多,但最谷排序好像是:
天神>聖心=聖瑪利>聖芳濟=聖家
應該谷多D成績又好DD咁
九龍城聖家應比天神更谷

回覆:sissysze 的帖子

聖芳濟唔清楚,聖心有教深教快,天神也是,一年級書單已需買2年級年書,二年級已開始有精英班。聖家無教快無教深,一至六都無分精英班。九龍城聖家6月頭考完試,一直到七月中放暑假都係返兩個半鐘,只做一些活動無書教,有家長覺成個月太hea。

引用:聖芳濟唔清楚,聖心有教深教快,天神也是,

原帖由 beagoodman 於 16-08-08 發表
聖芳濟唔清楚,聖心有教深教快,天神也是,一年級書單已需買2年級年書,二年級已開始有精英班。聖家無教快 ...
我恨不得一年hea足九個月

引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+16-08-08+發表

原帖由 siden 於 16-08-08 發表
我恨不得一年hea足九個月
如果你小朋友真係咁hea,你可能......

百貨應百客,有d人鐘意谷的。

siden    發表於 16-8-8 20:27

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-08+發表我恨

原帖由 beagoodman 於 16-08-08 發表
如果你小朋友真係咁hea,你可能......

百貨應百客,有d人鐘意谷的。
係。

我真係覺得十歲以下小孩子每天生活應該像西方國家小學一樣。呢啲先叫童年。香港谷埋一大堆書蟲出來,將來遅早出問題。

有$我一早讀咗國際學校啦。

九龍城聖家咁嘅工作量,到了六月考完試,都仲嫌果一個月hea,呢啲家長心態令我費解,想相信應該只是少部分家長。我覺得學校安排了六月返半日又有活動日不知幾皇恩浩盪。最好六月中開始就放暑假更好。

引用:Quote:christy2011+發表於+16-8-3+11:09+回

原帖由 oh_really 於 16-08-08 發表
我住喺聖心附近,識好多人而家或以前讀聖心。聽過一個媽咪以前讀聖方濟各,覺得太嚴唔鍾意,佢囡囡讀聖心津 ...
我囡本身都係由聖心幼稚園上……幼稚園上學前嘅家長日,認得一個小朋友,因為佢(A)身形比較高,之後,係課外活動,識左A同A媽咪……個日家長日,我同我老公已經同時認為,A嘅邏輯思維非常高,如果個個都係A咁,我囡無可能考到幼稚園啦!……但係A讀完小一後,跟唔上,考得好後,就轉左去第二間學校……我同A媽咪傾完,先知道A訓嘅時間好少,可能得四、五個鐘(依個係佢家庭私人問題,我唔方便講)。……我識嘅另外一個小朋友(B),因為住得近,我都知佢又係訓得四、五個,因為B同祖母訓,祖母唔訓,B又唔訓。係我眼中,大部份小朋友嘅智商,非常接近,反而有d叻過龍,識得閃……有d家長,兩個8、9點先返到屋企,無時間理小朋友。

回覆:聖心 vs 聖家

俾我再揀,我都會揀聖心私小……其他三間無資料,唔識比意見。以我識嘅學生(現時約小三至中六,我講嘅係其它學校),通常,如果佢地讀嘅小學,派位比較好嘅,各小學都對學生有要求,……等於,依個世界係無免費午餐,…以我所知,如果間小學無要求,而又學業水平高,只係家長谷,不過無週圍講姐。

‹ 上一主題|下一主題