用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心 vs 聖家
go

聖心 vs 聖家 [複製鏈接]

同是嘉諾撒會的學校,港島兩所聖心和九龍兩所聖家,哪一所讀得比較開心(功課量、測考次數、課外活動、師資、校園生活等)?學生的水平又如何?

hppa  聖心 better (but need to work hard)  發表於 16-8-1 17:40
   8    0    0    0

kongman 發表於 16-8-1 15:26
同是嘉諾撒會的學校,港島兩所聖心和九龍兩所聖家,哪一所讀得比較開心(功課量、測考次數、課外活動、師資 ...
嘉諾撒會旗下既小學無乜邊間係輕鬆, 要開心呢2間(其實係4間)都無份
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

回覆:聖心 vs 聖家

有能力我再揀會去聖心私,放半日好用D。

聖心可能讀得舒服過聖家…聖心半天實在太好!

四間學校都是兩所小學爭入一間中學,除非你唔想升番上直屬中學,否則都不會happy (或者初小會好一點),如果要比較,真是聖心私立部較優勝,終歸番半日多啲時間處理學業,但另一邊廂私立部英教快一年、中文練習做快一年,數學又教快,有幾happy可想而知....

引用:有能力我再揀會去聖心私,放半日好用D。 +

原帖由 sharon26788 於 16-08-01 發表
有能力我再揀會去聖心私,放半日好用D。
Agree

回覆 HauMiranda 的帖子

其實教快唔係問題,個人認為唔算深(測考卷)…問題是沒停的測默考…每個星期都有,一個學期除了9月,只有3個星期唔使測/默/考,要keep住溫書。我ok,因為範圍(assessment)唔多,但佔40%,唔使大考太大壓力。但要提提,聖心默書唔密,所以範圍都算多,記性差或唔識phonics的小朋友亞媽會想死…
老實說,小朋友上堂聽書,記性唔差,其實溫書唔算好辛苦…但平時weekend不能痛快玩的,因為總有d野要測或默…

另,星期6是長短週,但其實有好多個星期6都係唔使返的

半天太好,女上小四了,還有午睡,平日上晒課外活動班,星期6不用趕上堂…

回覆 sheffield 的帖子

聖心中學banding都高好多, Band 1A wo, 又係傳統名校,當然聖心啦!!

hkpapa852  聖心書院既近四年既DSE成績/入U率, 絕對唔達B1A水平  發表於 16-8-2 16:21

回覆:SarahGil 的帖子

兩間位置距離頗遠,不如揀間近屋企。

del

我細個的時候讀聖心,我自己就一d都唔開心,我讀津貼個間,都係一樣英文教高人地一級。如果你讀書唔叻,連童軍都唔比你玩,只有讀書叻的人先可以被老師揀你去玩童軍。

我記得我個時有d好叻的同學,因為考試要背英詩(唔洗對全班背,對老師背,但當然其實全班都聽到同見到你)我個時應該3,4年班,有個別同學緊張到賴尿,我呢d唔太叻都超緊張!好大壓力,所以我對小學生活的記憶唔多,剩係覺得唔開心。

最近同我仔個校長傾計,佢話有好幾個讀過聖心的家長都分別同佢講,無唸住比自己個小朋友讀反聖心。

引用:回覆+HauMiranda+的帖子 其實教快唔係問題

原帖由 sheffield 於 16-08-02 發表
回覆 HauMiranda 的帖子

其實教快唔係問題,個人認為唔算深(測考卷)…問題是沒停的測默考…每個星期都有, ...
請問你所提到的是聖心私校 or 津校?

引用:四間學校都是兩所小學爭入一間中學,除非你

原帖由 HauMiranda 於 16-08-01 發表
四間學校都是兩所小學爭入一間中學,除非你唔想升番上直屬中學,否則都不會happy (或者初小會好一點),如 ...
半日制是否好,見仁見智,各取所需,唔少在職家長唔係咁prefer。

希望"響往"半日制既家長, 係真心為咗孩子唔駛咁辛苦可以多D時間休息/玩樂, 而唔係因為多咗時間俾家長安排其它補習/訓練班吧!

mayyylai  Agreed  發表於 16-8-7 21:59
hppa  Right  發表於 16-8-3 01:14
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:希望"響往"半日制既家長,+係真心為咗孩子唔

原帖由 hkpapa852 於 16-08-02 發表
希望"響往"半日制既家長, 係真心為咗孩子唔駛咁辛苦可以多D時間休息/玩樂, 而唔係因為多咗時間俾家長安排其 ...
我仔返咗半日制後,日日瞓到十點,先知原來可以咁正

hkpapa852  我阿仔當年都係  發表於 16-8-2 17:22

JackieOn 發表於 16-8-2 16:35
我細個的時候讀聖心,我自己就一d都唔開心,我讀津貼個間,都係一樣英文教高人地一級。如果你讀書唔叻,連 ...
現在的聖心津小也是這樣要求高的嗎?私小那邊的要求會更高(或沒那麼高)嗎?

我都是因為這個原因選了聖心.

引用:回覆+sheffield+的帖子 聖心中學banding都

原帖由 SarahGil 於 16-08-02 發表
聖心是band 1 好學校,但去年2015 DSE符合入大學學位的minimum requirement只是大約78%(在它的官方school report可找到),可能就未必是坊間所謂的band1a了。不過參考下就算,數字每年可升可跌,始終它是band 1好學校。

引用:我細個的時候讀聖心,我自己就一d都唔開心

原帖由 JackieOn 於 16-08-02 發表
我細個的時候讀聖心,我自己就一d都唔開心,我讀津貼個間,都係一樣英文教高人地一級。如果你讀書唔叻,連 ...
我自己係讀聖心私小,只係記得好辛苦,唔開心,因為成績唔太標青,都係冇得參加任何課外活動。當然,依家大個就明點解,學校係想學生先專注學業,再顧其他,但當時一個小朋友覺得自己响學校低微啲。後來,我幫一個姨姨嘅女補習,佢讀聖心津小,佢就真係冇難度,因為我每晚8點去補習,佢已做哂功課,同冇乜錯,仲溫埋書,問書同點書95%識哂,只係同佢執少少,半小時內攪掂,跟住佢又去玩,所以佢讀得好有信心同快樂。當年仲冇依家鬥成績咁嚴重。朋友小朋友兩個都讀聖心津小,4/5年前大女兒升中,當年平均分近90,全級50內,穩直升中學,小女兒兩年後升中,同一分數,全級120,未能直升,可想而知,分數上大家都只是在0.x 分之爭。如不想落後,應該都要好落力追,愉快地學習,相信係一個夢想。(最後一段係朋友分享,如有出入,請指正)

hppa    發表於 16-8-3 10:52
‹ 上一主題|下一主題