用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想問加拿大升學
樓主: lamkayan
go

想問加拿大升學

回覆 rfa 的帖子

rfa
你提及用錢買學分,我可以怎樣知道哪間學校是這樣做?如何避免?

想知多些加拿大升學資料,我建議去升學展,有些私立中學和school broad會派人過來收生,睇啱邊間可以直接向學校申請,好過揾Agent, 使左錢未必入到好學校!Agent佢地多數介紹那些專做香港或大陸人生意的學店,百分之八十是中國人,點樣學好英文啊!如果想平,揀公立好過讀那些學店,如果經濟好,可以揀那些英式的寄宿名校。我記得星島日報出過一本叫「打開優質寄宿中學之門」的書,都有些值得參考的資料。另外10月8、9日加拿大EduCanada Fair,好似加拿大領事館有參與舉辦,去攞些料及聽下講座都幾有用:http://www.educationcanada.hk/se ... -zuo-shi-jian-biao/
不要盡信BK這裏有人介紹嗰d加拿大Agent, 通常介紹埋嗰d吾出名及好偏遠的地方,有些人長期在這裏揾食。吾講咁多啦,驚打爛人飯碗俾人鬧!

我女兒現讀中三, 在計劃給女兒出年往加拿大升讀寄宿中學, 現正忙愁於選甚麼中學及哪間會是好點, 大家有資料及見意也請PM給我好嗎? thanks.

回覆 rfa 的帖子

請也給我資料好嗎? Thanks.

一般較好的私立中學,都係自己去申請。

同意 bkmum2005 講法。

Agent 多數介紹那些專做香港或大陸人生意的學店,百分之八十是中國人,或者 non-English speakers, 全間學校似國際學校,但學生主要語言不是英語。

http://caisschoolfinder.herokuapp.com/

(emoji)(emoji)可以參考下

引用:http://caisschoolfinder.herokuapp.com/

原帖由 chubbymami 於 16-09-26 發表
http://caisschoolfinder.herokuapp.com/

(emoji)(emoji)可以參考下
10月8日的教育展都有幾間你網頁上面的私立學校來招生

rfa 發表於 16-9-22 22:33
直接聯絡加拿大當地的會更好,學生過左加拿大既時侯香港agency幫唔到手

可私信你,我自己之前都係搵佢地代 ...

我都想知,煩請pm

引用:回覆+rfa+的帖子 rfa你提及用錢買學分,我

回覆:chubbymami 的帖子

我只熟悉温哥华校区。選校可參考Fraser Institue 每年的學校ranking。除非係最top果幾十间私校可選,不然就寧願揀公校。因有D私校質数好參差,或只收大陸學生。所有top independent schools , 係好少或甚至冇收ESL students, 即英文程度一定要番咁上下。温哥华公校你又要預佐好多大陸人入讀,佢地亦只揀ranking較前的公學,所以愈前ranking的公校,愈多強國人。反而可選D西人多的地区,如Victoria, Delta, Langley……

由於加國太多中國人,所以個人認為除非小朋友在港讀國際學校,不然最好中學(grade 8)就過嚟,如果grade 10 或之後,真係好難make friends, 因土生的一堆,大陸人又一堆,香港過嚟學生又吾多,好易会被isolate.

直接聯絡加拿大當地的會更好,學生過左加拿大既時侯香港agency幫唔到手

可否send D資料给我,謝

回覆 rfa 的帖子

請問可否send加拿大 agent 資料俾我唔該?

Hi, can u send me Canadian agency as well? Thanks.

vf_mom 發表於 16-9-26 17:48
10月8日的教育展都有幾間你網頁上面的私立學校來招生
點解呢幾間私校都不能在FRASER REPORT 找到? 是不是它們沒有參加GRADE 9 那個考核? 還是BOARDING不用考核? 但有好多獨立學校都在FRASER REPORT找到.

今個星期的加拿大教育展,有一間Ridley College,有在Chubbymami介紹的網頁,其餘的好似冇來,如有興趣揀私校,可以參考埋這裏:
http://www.topprivateschools.ca/top25.asp
那些學校有時分開不同時間來,你可以email直接問學校幾時有人來香港。
至於Fraser Institute 個ranking, 我不太清楚,我有朋友揀公立學校就睇這個。

回覆:想問加拿大升學

heard that Branksome Hall is a good choice for girls. any comments?

宮二 發表於 16-10-3 22:01
heard that Branksome Hall is a good choice for girls. any comments?

我果個年代,最好的女校係 Havergal 同埋 Branksome Hall

bkmum2005 發表於 16-10-3 14:08
今個星期的加拿大教育展,有一間Ridley College,有在Chubbymami介紹的網頁,其餘的好似冇來,如有興趣揀私 ...

Ridley College 係比較多 International students

男校首選 Upper Canada
女校首選 Havergal

回覆 宮二 的帖子

Branksome 行IB課程