用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 自己英文差,如何幫小朋友增强英文能力 ...
go

自己英文差,如何幫小朋友增强英文能力 [複製鏈接]

英文,我屬於看讀沒問題,但講就一定不是native speaker, 但生活詞匯量還是有限公司。所以,不可能好好地和小朋友英語會話,創造英文語境。

我該如何幫助小朋友呢?

現在,有得選,她們肯定看中文書,我已經下令一定要看英文書。每天接觸英文。
   8    0    0    0

200904 發表於 16-7-29 16:41
英文,我屬於看讀沒問題,但講就一定不是native speaker, 但生活詞匯量還是有限公司。所以,不可能好好地和 ...
成人學語言比較難,小朋友反而容易。細啲既可以試下去公共圖書館既Read Ambassador Storytime(免費);大啲既睇多啲電影、YOUTUBE等,其實已經好有幫助。

引用:英文,我屬於看讀沒問題,但講就一定不是na

原帖由 200904 於 16-07-29 發表
英文,我屬於看讀沒問題,但講就一定不是native speaker, 但生活詞匯量還是有限公司。所以,不可能好好地和 ...
播多D英語dvd

我女幼稚園時係英文兒歌、DVD、英文書、英普班、課餘上phonics, 最好有講英文既小朋友-齐玩……但屋企無-个人講英文~小学佢好鈡意睇Discovery Channel, Animal Planet.....youtube睇英文片之類,玩英文朗誦,加上个班主任教英文好好(係科主任),所以都算ok.

回覆:自己英文差,如何幫小朋友增强英文能力

reading is for fun, 被下令讀会開心? 父母伴讀其實最好

引用:英文,我屬於看讀沒問題,但講就一定不是na

原帖由 200904 於 16-07-29 發表
我調轉,下令暑假起身只可以睇中文書,下午睇乜都得。

閱讀英語書籍或睇外語頻道只可提高讀及聽嘅英語能力,揾多尐跟(英語)外國人嘅活動一齊參與,英語匯話會進步得好快。

忘了問小朋友多大了?太遲開始喺會定型的,到時夾硬逼效果不好。

回覆:200904 的帖子

我由 k2開始幫小朋友報英文班。佢地好主動好肯講。另外有disney channel. dvd. 佢地細個吸收好快。有時用D字我都要諗下先記得。忽然扔隻公仔比我話我知係boomerang。我都要上網check下先知係乜。

英文書就揾小朋友有興趣嗰D。

Soundervolt 發表於 16-7-30 13:40
閱讀英語書籍或睇外語頻道只可提高讀及聽嘅英語能力,揾多尐跟(英語)外國人嘅活動一齊參與,英語匯話會進 ...
請問有什麼外國人的活動可以提供參與?

我隻女嘅經驗: 中文小學唔肯睇英文書~ 怕佢升唔到英中。升上英中後唔肯睇中文書~ 又怕佢考 DSE 時肥中文。考完 DSE 後日日睇中文 fanfict。真係冇佢符

我個小朋友會睇you tube ,好多時是英文卡通片,睇得好開心,問佢知唔知講咩,佢話唔知,但有時候問佢個D英文,佢又答到個意思。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-7-30+13:40+

原帖由 tanglymama 於 16-07-30 發表
請問有什麼外國人的活動可以提供參與?

其實居港嘅外國兒童都有好多課外活動,當中亦會歡迎不同國籍小朋友參與,例如ESF舉辦好多活動俾校內及外人參加。佢地有足球、網球及其他活動既clinic,小朋友有得玩又需要用英語同教練及外籍小隊友溝通,真係遇遊戲中學習,而且俾小朋友知到外語嘅重要,對建立學習動機好有幫助。其實暑假真係有好多又好玩又學到野嘅話動,上年阿仔參加咗Ark Eden嘅Summer Camp,又係包含接觸外語、大自然、環保、自理等元素,最重要係暑假有得「玩」!

tanglymama  Thanks!  發表於 16-8-3 22:07
‹ 上一主題|下一主題