用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 any storybook recommend for secondary school student ...
樓主: Abby媽
go

any storybook recommend for secondary school students? [複製鏈接]

bobbob 發表於 16-7-30 09:55
要有寓意不如睇animal farm or 1984之類, 我中學時都用嚟做reader,到而家仍有唔少中學採用。 ...
如果無睇開英文書,未必睇得明animal farm、1984之類既寓意。

醒目開學勳章

我覺得roald dahl 本Boy: Tales of Childhood 好好睇.

初中, LOIS LOWRY 的書如THE GIVER. 都OK.

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 16-9-27 16:16
如果無睇開英文書,未必睇得明animal farm、1984之類既寓意。
樓主要求有寓意,咁呢2本書又確實好有寓意呀

王家爸爸  同意,我都覺得係,但係佢需要睇啲淺啲既,練好功力先。  發表於 16-9-28 09:30

醒目開學勳章

PY-Sing 發表於 16-9-27 18:16
我覺得roald dahl 本Boy: Tales of Childhood 好好睇.

初中, LOIS LOWRY 的書如THE GIVER. 都OK.
呢2本書我仔都睇過,boy深啲,整體都啱初中生睇,反而我覺得太細未必啱睇。

回覆:any storybook recommend for secondary school students?

唔知 city of ember or a wrinkle in time 個啲啱唔啱?

PY-Sing 發表於 16-9-27 18:16

The Giver唔錯,先睇咗電影再睇書會容易啲。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 16-9-28 09:33
THE GIVER QUARTET 中THE GIVER 最好睇, 但MESSENGER好啱初中男仔睇, 不過睇埋嗰本GATHERING BLUE( 較悶的一本) 先可以睇MESSENGER.

王家爸爸: THE GIVER 有電影? I heard that there is a movie coming. 但本書話THE GIVER 嗰個世界係無顏色, 真係唔知電影可以點表達E 樣嘢.

王家爸爸  It was a 2014 movie.  發表於 16-9-29 09:47

醒目開學勳章

PY-Sing 發表於 16-9-28 09:49
THE GIVER QUARTET 中THE GIVER 最好睇, 但MESSENGER好啱初中男仔睇, 不過睇埋嗰本GATHERING BLUE( 較悶的 ...
我仔覺得the giver好睇,但gathering blue睇唔到一半已經嫌悶無睇落去,反正我覺得佢年紀細未啱睇可以遲啲再續睇,無謂勉強。
睇過the giver trailer,差唔多成齣片都係黑白色,無乜顏色。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 16-9-28 09:33
可能我仔細膽,好多時被電影影像嚇親,如果有電影通常睇咗書先睇戲,如果調轉可能連書都唔敢睇。

王家爸爸  適合大啲既小朋友或者成年人睇。   發表於 16-9-29 09:50

引用:Quote:原帖由+Abby媽+於+16-07-30+發表男女

原帖由 huba 於 16-07-30 發表
已經是中學生,不是你想他看什麼書他便會看什麼書。比起培養幼兒閱讀難度更大更需要耐性。

...

Harry Potter series
‹ 上一主題|下一主題