用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪利諾神父定陳守仁
樓主: breadbb
go

瑪利諾神父定陳守仁

lovebb2 發表於 16-7-31 10:28
(屬全港top 40%既學生) 英文科 定 總成績? 謝謝
總成績
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

twlo 發表於 16-7-31 10:29
因為好多家長如果子女成績有B1C,或B2A也不會選瑪神,因為學位少,大部分留給小學部。
我有朋友個女今年B1C ...
女仔係SSP有3間成績好過瑪中既女校,其實無乜理由去選瑪神囉!

Bobo1210  Agree!  發表於 16-7-31 16:43
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

所以我覺得成績好一些的外校生,也不會選瑪神。
但是一些家長又想插入瑪小,我有兩個朋友,和我的小朋友同年,也不約而同想插班,都是想有個back up

引用:所以我覺得成績好一些的外校生,也不會選瑪

原帖由 twlo 於 16-07-31 發表
所以我覺得成績好一些的外校生,也不會選瑪神。
但是一些家長又想插入瑪小,我有兩個朋友,和我的小朋友同 ...
我都幫小朋友考過馬神,可惜未能得到垂青。

所以都唔明D人,又話瑪中唔好,又咁多人想入瑪小。
咁不如插荔天,協和同愛德,佢地升中成績好。
有個朋友個女讀緊協和都話想插入瑪小啦。

bboo1    發表於 16-8-3 11:31

引用:Quote:twlo+發表於+16-7-31+10:09+學校話會

原帖由 hkpapa852 於 16-07-31 發表
瑪中要開中文班,係因為收唔夠B1+B2A學生,無得做全英中,唔係因為佢特別照顧學生 ...

引用:Quote:twlo+發表於+16-7-31+10:09+學校話會

原帖由 hkpapa852 於 16-07-31 發表
瑪中要開中文班,係因為收唔夠B1+B2A學生,無得做全英中,唔係因為佢特別照顧學生 ...
好像好寬鬆, 似乎容易

回覆:瑪利諾神父定陳守仁

多謝大家 比左好多意見我
比多2日時間我好好同亞仔解釋 傾下
我會盡快放位

hkpapa852 發表於 16-7-31 10:20

妳講得啱嫁,所以我既總結係:
心頭高選TSL,要求唔高就選瑪神

如果到頭來只是去左N記,我會用七個字去形容:偷X唔到蝕YZ。。。

bboo1    發表於 16-8-3 11:31
Bobo1210   又係wor ,NPL 要錢,瑪中唔洗錢  發表於 16-7-31 16:33
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

twlo 發表於 16-7-31 11:06
所以都唔明D人,又話瑪中唔好,又咁多人想入瑪小。
咁不如插荔天,協和同愛德,佢地升中成績好。
有個朋友 ...
讀緊協和都想插入瑪小係因為有瑪中back up (水泡)
好奇一問你fd協和考第幾?

bboo1  有水泡又唔係差好正路喎  發表於 16-8-3 11:33

奥脫福 發表於 16-7-31 15:19
如果到頭來只是去左N記,我會用七個字去形容:偷X唔到蝕YZ。。。

...
不過,事實有點殘酷,N記近4年既DSE成績同入U率,應該只有一年差過瑪中

回覆 hkpapa852 的帖子

點止,新聞都多過瑪神添。我未聽過有人入tsl為左有npl做backup。

回覆:瑪利諾神父定陳守仁

N記是non Chinese的水泡,不過二百人事件後,應該唔會有人去了

回覆:twlo 的帖子

85%人直上瑪中,即係每年就算全班廿五名也直入,因為餘下15%勁人在六年級也會考直資中學。

換轉即是普通人的話十二年都唔駛谷同考街外cert,對大部分人都很吸引了

無85%咁多,好似話75%

回覆 Bobo1210 的帖子

無問人考第幾,只是覺得玩過小一叩門,大家都唔想玩第二次。同埋呢幾年出生率又高。

bboo1  agree  發表於 16-8-3 11:37

回覆:twlo 的帖子

直屬今年起要收85%了,所以循道斷龍

回覆:qualcomm 的帖子

瑪小係中小,由中小上瑪中英中,小朋友在轉變語文學習方面會唔會好辛苦,另外入得TSL waiting list,相信家長在為小朋友英文方面都作出一定準備功夫,瑪小英語環境又無咁好,語言唔經常用,好快就會退步!咁大家會唔會覺得係好浪費!

引用:直屬今年起要收85%了,所以循道斷龍 +

原帖由 qualcomm 於 16-07-31 發表
直屬今年起要收85%了,所以循道斷龍
咁點保障中學成績都會好!

引用:瑪小係中小,由中小上瑪中英中,小朋友在轉

原帖由 francis_chan 於 16-07-31 發表
瑪小係中小,由中小上瑪中英中,小朋友在轉變語文學習方面會唔會好辛苦,另外入得TSL waiting list,相信家 ...
LSPS 也是中小,LSC 英中喎。SPCC 都係