用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪利諾神父定陳守仁
樓主: breadbb
go

瑪利諾神父定陳守仁 [複製鏈接]

引用:其實瑪小上瑪中幾穩陣,band+3+生才需要擔

原帖由 bubuG 於 16-07-30 發表
其實瑪小上瑪中幾穩陣,band 3 生才需要擔心,但至少仍有一絲絲希望求瑪中照收。在TSL , Band 2生已經好擔 ...
朋友囝仔係TSL嘅B2學生,今年派得唔理想,最後叩門入咗NPL。

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+16-07-30+發表其實

原帖由 Soundervolt 於 16-07-30 發表
朋友囝仔係TSL嘅B2學生,今年派得唔理想,最後叩門入咗NPL。
咁你朋友仔band2 派位下風, 但考直資驚唔驚?

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-07-30+發

原帖由 retriever 於 16-07-31 發表
咁你朋友仔band2 派位下風, 但考直資驚唔驚?
話唔擔心就假嘅,不過因為佢屬於B2頭成績,學校推薦咗佢去NPL,其實NPL收咗好多TSL同KTS嘅B2學生。

Soundervolt 發表於 16-7-31 08:58
話唔擔心就假嘅,不過因為佢屬於B2頭成績,學校推薦咗佢去NPL,其實NPL收咗好多TSL同KTS嘅B2學生。

...
請問 NPL 係咪 Band 1 學校 ?

nicole-wai 發表於 16-7-31 09:08
請問 NPL 係咪 Band 1 學校 ?
界乎B1C-B2A既學校。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241251&highlight=banding

入間有直屬中學既小學,係咪真係可以進可攻,退可守呢?咁要睇吓間小學升中時,原唔願意將學生既大約Banding透露俾學生知。如果你乜資料都無,一係冒險外闖,一係焗住直上。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:入間有直屬中學既小學,係咪真係可以進可攻

原帖由 hkpapa852 於 16-07-31 發表
入間有直屬中學既小學,係咪真係可以進可攻,退可守呢?咁要睇吓間小學升中時,原唔願意將學生既大約Bandin ...
阿仔學校會係五及六年級成績表背後用鉛筆寫上A、B、C去提示所屬Banding。

Soundervolt 發表於 16-7-31 09:23
阿仔學校會係五及六年級成績表背後用鉛筆寫上A、B、C去提示所屬Banding。

...
你阿仔間學校點做,唔代表他學校一樣,根據收集番嚟既資料,聖母,聖家,瑪神都係無乜透明度
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-7-31+09:23+

你阿仔間學校點做,唔代表他學校一樣,根據收集番嚟既資料,聖母,聖家,瑪神都係無乜透明度 ...

當然啦,只係分享一下啫。其實讀一間有附屬中學嘅小學,家長要做多尐功課去比較之前過往幾界學校喺升中派位嘅表現,再比較自己仔女喺校內成績總排名,粗略都估計到仔女嘅Banding,如果學校可以有透明度就更加好啦。

點都好啦,希望樓主盡早決定,早點放返嗰位出來。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-7-31+09:23+

你阿仔間學校點做,唔代表他學校一樣,根據收集番嚟既資料,聖母,聖家,瑪神都係無乜透明度 ...
佢地共通點係中學只係band1C 或band 2A。

名次前都會想更上一層樓。

話清話楚俾你知,就有一批質素好的唔揀自己中學。

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-07-30+發表

原帖由 karen55407 於 16-07-30 發表
咦!講風涼話呀!針唔拮到肉⋯
點會?

tsl學生英文特別好,不少直資鍾意收。

所以睇統計數字,我建議人睇下除左關鍵字學校,畢業生多昇去咩學校。。。

仲有,古語有云:兒孫自有兒孫福,唔擔心得咁多架啦。

學校話會收70%瑪小生升上中學部,即是話考到全班十五名內,如無意外可以直升。
所以升中壓力也不大,要求高的家長除外。
而有一班中文班應該是為咗照顧程度比較差的原校生,也算體貼。

引用:入間有直屬中學既小學,係咪真係可以進可攻

入間有直屬中學既小學,係咪真係可以進可攻,退可守呢?咁要睇吓間小學升中時,原唔願意將學生既大約Bandin ...
如果知道自己小朋友係出類拔萃就唔使擔心,可是未到呈分都唔會知,初小名列前茅到呈分先失手大有人在,所以如果有直屬中學的,就至少有後著。

twlo 發表於 16-7-31 10:09
學校話會收70%瑪小生升上中學部,即是話考到全班十五名內,如無意外可以直升。
所以升中壓力也不大,要求 ...
瑪中要開中文班,係因為收唔夠B1+B2A學生,無得做全英中,唔係因為佢特別照顧學生

引用:Quote:twlo+發表於+16-7-31+10:09+學校話會

瑪中要開中文班,係因為收唔夠B1+B2A學生,無得做全英中,唔係因為佢特別照顧學生 ...
想問要收夠多少百份比的B1+B2A學生,才可做全英中?  謝謝

karen55407 發表於 16-7-31 10:11
如果知道自己小朋友係出類拔萃就唔使擔心,可是未到呈分都唔會知,初小名列前茅到呈分先失手大有人在,所以 ...
妳講得啱嫁,所以我既總結係:
心頭高選TSL,要求唔高就選瑪神

Bobo1210    發表於 16-7-31 16:35

lovebb2 發表於 16-7-31 10:19
想問要收夠多少百份比的B1+B2A學生,才可做全英中?  謝謝
全級要有85%或以上屬全港top 40%既學生先可以做全英中

引用:Quote:lovebb2+發表於+16-7-31+10:19+想問

全級要有85%或以上屬全港top 40%既學生先可以做全英中
(屬全港top 40%既學生) 英文科 定 總成績? 謝謝

因為好多家長如果子女成績有B1C,或B2A也不會選瑪神,因為學位少,大部分留給小學部。
我有朋友個女今年B1C成績,想報瑪中,最後放棄,因為佢話聽talk,只得八個位,如果是真的,個個家長都唔會報啦。
‹ 上一主題|下一主題