用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 一件不愉快的二手書買賣
樓主: 金毛B媽
go

一件不愉快的二手書買賣 [複製鏈接]

金毛B媽 發表於 16-7-29 09:40
其實...出去買舊書, 到到都係3.5折, 如果佢唔係講超新所以5折, 我都無理由會用5折既價, 走去買一本做過晒既 ...
其實舊書,好難賣到3.5折,我兩套書分別叫價3折(舊年買既書,用咗一年)同1.5折(兩、三年前既舊版書)都好似無人要。

舊年一樣都賣唔出,要掉咗佢。

回覆 王家爸爸 的帖子

我只我地買家, 用3.5 折買入, 所以我都覺得如果賣書出去, 應該我1,2折先賣得出

我肯用5折買佢本舊書, 一心都係相信她, 就只怪我新手, 無經驗......可能我太蠢了

王家爸爸  講真,如果有人全套買,其實兩折我絕對賣。   發表於 16-7-29 14:45
教育王國以外之相冊連結已被刪除

王家爸爸 發表於 16-7-29 14:06
其實舊書,好難賣到3.5折,我兩套書分別叫價3折(舊年買既書,用咗一年)同1.5折(兩、三年前既舊版書)都 ...
大女学校SA搞,較新旧書五折、旧d旧書三折,係SA寄賣,学生自己去揾,不过保證唔係轉左唔用得既旧版~

回覆 Yanamami 的帖子

你大女學校唔錯喎, 幾好呀, 包保唔會買錯書

Yanamami  係呀~仲可以揀添……  發表於 16-7-29 14:49

Yanamami 發表於 16-7-29 14:23
大女学校SA搞,較新旧書五折、旧d旧書三折,係SA寄賣,学生自己去揾,不过保證唔係轉左唔用得既旧版~ ...
我有啲書有三、四本,哥哥讀既時候,買一套新、一套舊,再加上細佬嗰套。如果小朋友學校有寄賣,都慳唔少。

我女當年問師兄攞, 後來師兄今年問佢要唔要, 又攞到.  攞唔到的至買.

出面街舊書都係賣4-5折 (學友超平), 我地當面選到真係好新先買. 個家長五折賣做過咁多的俾你, 佢仲大條道理, 真係唔知講乜好.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆 palmchristy 的帖子

我都投降.......

learn a lesson

其實用鉛筆做都唔容易擦,好多時擦咗都仲睇到答案。

回覆:一件不愉快的二手書買賣

我女好鍾意 highlight d 書嘅重點,唔同顏色代表唔同意思,花到九彩。佢賣舊書比c妹時 d c妹係特登揀要有 highlight 至買,四折賣出無難度

初中書一般賣3-5折,越新越冇筆跡就會貴少少。
高中書折扣會再少d,一般高中書要 keep至考完 dse,而且書商又經常改版,加幾頁紙張就改版迫家長買新,所以要買倒新淨靚仔嘅書就未必會平太多。

婆說婆有理,公說公有理,對方在隔隣也呻,有字果本圖上有3xx頁,有16頁是原子筆做,30页是鉛筆做。另佢買4本送多一本,5折算平,二手價錢合計理算低,見樓主不愉快現佢買番曬的書,事件告一段落。

其實買舊書冇花真係冇可能,加上Grammar 練習無可能冇做過罷?既然對方肯退錢就唔好話人地欺騙,因為騙子係唔會理你,唔會比番錢你。

醒目開學勳章

引用:我女好鍾意+highlight+d+書嘅重點,唔同顏

原帖由 Rattie 於 16-07-31 發表
我女好鍾意 highlight d 書嘅重點,唔同顏色代表唔同意思,花到九彩。佢賣舊書比c妹時 d c妹係特登揀要有 h ...
如果二折賣出,我寧願叫女丟左去算,又要約交收,重到死,為乜?

我女送左好多past paper同舊ex比師妹,拉到車仔轆都甩埋

我個仔啲表哥姐比個啲二手書,問題答咗個啲,我用 laser printer print 落 label sticker paper, 剪返黏落去,基本上全部用得返,螢光筆同寫咗解釋啲,唔駛搞都 ok

引用:Quote:原帖由+Rattie+於+16-07-31+發表我女

原帖由 CrabPincers 於 16-08-02 發表
如果二折賣出,我寧願叫女丟左去算,又要約交收,重到死,為乜?

我女送左好多past paper同舊ex比師妹,拉 ...
賣比c妹幾多折都冇所謂啦,總好過就咁掉咗去,好肉赤吖。試過捐舊書一樣要分兩次抬去

其實同門師兄弟妹。可以溝通下。而且約交收一定要親自去,以防誤會,你靠朋友交收,朋友未必明你要求

學X書店,好!我大仔初中3年都應在此買中英數,好新淨!舊書3-4折,抵!只是書種唔齊,我會多買一套數學書留在家中,好讓佢書包無咁重。今年佢升F.4,就打算全用新書

買二手書少不免會寫過,exercise 更加。但大家交收時買家亦有責任去check 先決定要吾要。因為大家對新淨既定義也不同。

其實下次買書可以叫佢影指定幾頁俾你睇,咁就可以知道本書花唔花,唔好任佢揀,你定page ,仲有所有書交收一定要當面睇清楚先好交收,唔好貪快/方便放低錢即刻走人,話你知,有人會cut 走最花個幾頁,等你check 既時候唔覺,以為好新,所以要由頂/底睇下骨位有冇缺頁(最後: grammer book /workbook 幾新都好都一定要買新書)

‹ 上一主題|下一主題