用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 一件不愉快的二手書買賣
樓主: 金毛B媽
go

一件不愉快的二手書買賣 [複製鏈接]

其實...出去買舊書, 到到都係3.5折, 如果佢唔係講超新所以5折, 我都無理由會用5折既價, 走去買一本做過晒既舊書.......

教育王國以外之相冊連結已被刪除

引用:其實...出去買舊書,+到到都係3.5折,+如果佢

原帖由 金毛B媽 於 16-07-29 發表
其實...出去買舊書, 到到都係3.5折, 如果佢唔係講超新所以5折, 我都無理由會用5折既價, 走去買一本做過晒既 ...
舊書一般五折(初中)高中六折以上,都有七成新架,這個世界好多種人,唔好以為上得E K全是好人,當交堂學費。

回覆:金毛B媽 的帖子

我都試過買2手書,見到入面寫哂字,但仲話9成新以上新,我今年只買2本數學是舊書,其他買新書,費事煩,往年又要約交收幾次,還是唔齊。

回覆 dobbybabie 的帖子

5折咩 ? 我去學友書店, 舊書是35折喎, 新書仲86折, 呢間幾抵, 買一本舊書, 佢都俾幾本俾你揀
因為見呢位師兄媽媽都時常在 ek 答人野, 都好 nice, 所以信佢.......而且又係同一間中學, 所以無想過會有咁不愉快的經歷

回覆 rubycourt 的帖子

係....... 有好多朋友都話, 中學生唔係常常用書, 只係考試期間用來溫習, 所以用舊書無問題, 二來, 又環保啦, 唔好浪費, 所以今次決定買舊書, 但經過呢次經歷, 都真係怕怕了

我今年都係第一次買二手書, 不過我揀左出面二手書店買, 貪佢有幾本揀又可以CHECK清楚先決定買唔買, 又唔駛約交收。

不過你grammar 書其實係功課, 好難會無做過喎, 哩類作業既我會買新書.

引用:回覆+dobbybabie+的帖子 5折咩+?+我去學友

5折咩 ? 我去學友書店, 舊書是35折喎, 新書仲86折, 呢間幾抵, 買一本舊書, 佢都俾 ...
但學友書店的書好難揾同舊

回覆 yaya_c 的帖子

我都明呀, 就係覺得被誤導囉....話 "好少做, 超新" --> 就係呢句, 我信以為真.........如果是用鉛筆可擦, 我真係接受到, 但都有20+版, 係用鉛子筆做過, 就無理由講話超新
我而家都相信, 師兄媽媽既超新, 原來就係表面超新,  但我就認為 "新" 既含意是無乜做過

我上兩星期去買過一本舊中文書, 又唔錯, 幾新, 可能都係要撞岩有人去放 d 新 d 既書
之後我再買左3本新既書, 86折幾抵, (學校建議的書商, 92折, 仲要訂, 唔可以即時取)

當然學友書店未必行一次就齊, 因有些 workbook佢地話賣晒, 叫我8月再去買

回覆:一件不愉快的二手書買賣

咁35折又幾抵

回覆:dobbybabie 的帖子

俾埋地址你哋睇, 真係抵的

引用:回覆+rubycourt+的帖子 係.......+有好多

係....... 有好多朋友都話, 中學生唔係常常用書, 只係考試期間用來溫習, 所以用舊 ...
其實都係睇個學生,我嗰有d科喜歡highlight,所以有d書會用到好花。不過太花我好數送出就算,有人要好過浪費。

係呀...我兩個小朋友小學既 reader, 校服 我都係送俾師弟, 師妹, 都唔想浪費

下次問清楚有冇鉛筆鉛子筆HIGHLIGHT, 同埋舊書半價係略貴, 除非全新冇掂過。

回覆 bik1229 的帖子

明白...而家知道了

引用:回覆+yaya_c+的帖子 我都明呀,+就係覺得被

回覆 yaya_c 的帖子

我都明呀, 就係覺得被誤導囉....話 "好少做, 超新" --> 就係呢句, 我信以為真........ ...
本書300頁+,你開頭又話大部份做咗,而家又話20+,計起上嚟都唔夠7%,會唔會你期望有落差下,火摭眼得濟睇錯晒成件事怪錯人呀!

醒目開學勳章

金毛B媽 發表於 16-7-28 23:01
小兒今年升中一, 第一次買二手書, 在 ek 識了一位師兄媽媽,因為當時師兄媽媽說她兒子好少用, 超新, 所 ...
其實,買舊書新舊定義好個人既,一定要親身CHECK書,仲要帶埋書單,對出版社/作者/第幾版.有ISBN對就仲清楚,因為有D..fiction,readers係一樣書名同作者,但ISBN唔同,就已經唔同左,上堂時就知道買錯書,除此之外,仲要留意埋本書會跟埋既野,例如CD,精讀書仔.....無既就要考慮清楚喇!
通常workbook, exercise, grammar 呢D都要買新,因為會交功課,寫花晒自己執,好煩又浪費時間.

回覆 tartaqueso 的帖子

成本三百頁, 呢本 grammar, 有埋教學既, 即係左邊教, 右邊做練習, 有時教學有2版, 做練習一版, 我當300 頁, 前前後後有 index, 再加教學, 實質要做的頁數, 就百幾頁, 用鉛子筆擦唔到的, 就有20+ 版, 但都有好多是用鉛筆做了都有幾十版
我相信我當初睇到對方話好少做, 超新呢個字眼, 就當了只做了幾版, 而又可以擦到, 可能大家理解"超新" 既定義好唔同

回覆 honeyBB 的帖子

明白了, 多謝建議

金毛B媽 發表於 16-7-29 07:47
本書原價 $400幾, 所以見有師兄話超新, 所以就買了
每個人對超新定義唔同,所以我賣時通常都話好舊、大花。不過咁講之後,無嘜人聯絡話想買。
‹ 上一主題|下一主題