用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 第一輪面試,要留意信箱....
樓主: Mrs.Luckycat
go

第一輪面試,要留意信箱....

只係睇今年一年級本閱讀記錄册,不得不佩服學校為了提升小朋友真正閱讀的興趣,真的下了不少心機。與傳統學校要小朋友交閱讀功課來逼他們看書,真的分別很大。

ooooohk 發表於 16-10-6 00:45
只係睇今年一年級本閱讀記錄册,不得不佩服學校為了提升小朋友真正閱讀的興趣,真的下了不少心機。與傳統學 ...

Hi,你好。閱讀手冊上有甚麼書讓你覺得很特別,與其他學校不同嗎?
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

閱讀册以月歷模式製作,大量可愛公仔,文字大及有不同顏色。小朋友只填顏色及完成2樣圖書內容的資料(一個月內,完全沒有壓力)還有每月不同小任務,如去圖書角睇書或讀給父母聽等。)可見花盡心思!

SmilieMaMa 發表於 16-9-11 19:13
大家都應該1st in 完,我想做個記錄比下年既人參考吓。。。呢個只係小兒既版本,可能都會有錯漏,同埋以我 ...

好勁

引用:Quote:SmilieMaMa+發表於+16-9-11+19:13+

原帖由 IICHENG 於 16-10-14 發表
好勁

過獎了,小兒今天已完成第2輪面試,雖然我覺得佢表現未如理想,或多或少有啲失望(因真心覺得港同好啱佢style),但anyway 等我做個記錄,比後人參考啦:

6位小朋友一組,入等侯室,小朋友自己坐,家長坐另一邊,小朋友可自己睇帶來既書解悶,大概坐咗15分鐘,就被帶入校長室。

1. 小朋友坐在校長前,校長枱上有堆動物,之後校長會用布蓋住,收埋其中一隻,然後要小朋友鬥快舉手答,校長會揀最快一個答,答錯先會叫第2個。

2. 校長逐個問,隻白熊係住係邊架?

3. 校長比小朋友一件物件(每個小朋友唔同),要佢地輪流描述件物件

4. 校長論流問帶來既書名

5. 校長派咗每位小朋友一舊字母積木,佢話要係個籃到搵番相同既積木。

6. 之後行去另一張枱,有工作紙,寫中文名字,播錄音帶,一英一普,依指示係工作紙上畫畫。。。佢話英文係叫佢係隻羊身上畫隻動物,普通話就唔記得(但我見佢畫咗太陽同草)。畫完校長會吸個印仔比佢地。

7. 最後,去玩具枱,玩玩具

全程25分鐘左右

SmilieMaMa 發表於 16-10-14 23:43
過獎了,小兒今天已完成第2輪面試,雖然我覺得佢表現未如理想,或多或少有啲失望(因真心覺得港同好啱佢sty ...

我仔仔係用英文in, 所以沒普通話,是林副校負責考。他的工作紙係雪人。

引用:+本帖最後由+SmilieMaMa+於+16-10-14+23:47

原帖由 SmilieMaMa 於 16-10-14 發表
我囝那組不只問書名,更要同學介紹本書

回覆 IICHENG 的帖子

學校只有兩位男副教,一吳一黃。上年我仔仔選英語作答,英文及普通話各一題問,去完成工作紙。

SmilieMaMa 發表於 16-10-14 23:43
過獎了,小兒今天已完成第2輪面試,雖然我覺得佢表現未如理想,或多或少有啲失望(因真心覺得港同好啱佢sty ...

你仔仔好叻
兩輪面試都能詳細覆述,一定可以入final round。
天助自助者,  別再怨天尤人

引用:+本帖最後由+SmilieMaMa+於+16-10-14+23:47

原帖由 SmilieMaMa 於 16-10-14 發表
超勁,記得咁多

應該所有小朋友都2nd in完了,等我又分享下我囡同我講的版本la!

1st in大致同大家小朋友講的差不多,但有一part幾有趣,就係:
有一張大紙,係超級市場場景,小朋友要用貨物貼紙貼在大紙上,要將貨物分類,完成後老師會用大紙包圍小朋友,扮小朋友在超級市場中,再問小朋友感想

2nd in面試內容:(6人一組)
玩遊戲先,鬥衫袋內最多物品的勝
1)介紹自己(中文)
2)老師用布蓋著些公仔,拿走了其中一隻公仔,問小朋友係咩公仔?去左邊?邊個去救佢
3)介紹物品,有飲管,支裝水,筆,筷子,保齡球瓶,鎖鑰扣,每個小朋友派一件,要用中文介紹
4)介紹積木,積木上有一英文字母,憑着記憶介紹返,用英文介紹積木顏色,有咩英文字
所有小朋友在一堆積木中搵返自己那個積木,可以不同顏色
一堆積木比小朋友玩,一開始講左有16個積木,玩完後,再問返小朋友積木數目
5)做遊戲紙,錄音-英文叫畫「食物」,第二題普通話叫畫「在公園不能玩的東西」
最後用畫的東西作個故事
6)自備帶了一本書,問書名同故事內有嘜東西

MEMEANDME    發表於 16-10-19 11:11

一心一願 發表於 16-10-18 19:24
應該所有小朋友都2nd in完了,等我又分享下我囡同我講的版本la!

1st in大致同大家小朋友講的差不多,但有 ...

短短25分鐘,考到咁多嘢,其實小朋友真的好叻了