用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 第一輪面試,要留意信箱....
樓主: Mrs.Luckycat
go

第一輪面試,要留意信箱....

引用:囡話她都係用石頭趕走馬騮,仲話同組有一個

原帖由 6903658 於 16-09-12 發表
囡話她都係用石頭趕走馬騮,仲話同組有一個小朋友係用足球踢馬騮。其實,我覺得小朋友的答案應該都有道理, ...
無錯,無指定答案。呢part 應該測試小朋友是否願意思考及勇於表達意見。

天助自助者,  別再怨天尤人

嘩~~原來first in都幾深喎D野

引用:嘩~~原來first+in都幾深喎D野

原帖由 eeyorepigpig 於 16-09-12 發表
嘩~~原來first in都幾深喎D野

其實港同的first in唔可以用「深唔深」來描述,全部都係測試小朋友的性格及特質。另外Monkey 偷食咗幾條蕉,要小朋友圈答案,呢啲對好多小朋友來說都是easy job  。

Mrs.Luckycat 發表於 16-9-12 10:18
其實港同的first in唔可以用「深唔深」來描述,全部都係測試小朋友的性格及特質。另外Money 偷食咗幾條蕉, ...
你地有問生果題嗎?水果皮紅色,果肉橙色,係咩生果?
呢個你問大人, 都要諗吓先答到你

引用:Quote:Mrs.Luckycat+發表於+16-9-12+10:18+

原帖由 eeyorepigpig 於 16-09-12 發表
...
「水果題」.....我隻仔話每人有張咭,然後講吓自己張咭嘅水果。佢又無講啲老師問佢果肉咩顏色喎......唔,可能係佢唔識答,所以唔肯講我知

醒目開學勳章 王國長老

Mrs.Luckycat 發表於 16-9-12 10:18
其實港同的first in唔可以用「深唔深」來描述,全部都係測試小朋友的性格及特質。另外Monkey 偷食咗幾條蕉 ...

你唔可以叫深,但又唔可以叫淺咁囉

回覆 eeyorepigpig 的帖子

唔識答。。請開估

引用:Quote:Mrs.Luckycat+發表於+16-9-12+10:18+

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-12 發表
你唔可以叫深,但又唔可以叫淺咁囉。
港同而家聲名大噪,家長紛紛慕名而來,咁當然要提升小小難度了

Winston_Wallace 發表於 16-9-12 10:50

唔識答。。請開估
我都唔知答案, 但估係芒果掛, or 桃

回覆 SmilieMaMa 的帖子

您囝囝好叻仔呀! 可以講得咁詳細!

關於水果part,囡說,每人抽一張,上面係圖,下面係字,妳要跟著下面的字介紹自己的水果。我都覺得唔容易。

eeyorepigpig 發表於 16-9-12 10:21
...
我囝話有3條水果題.

第一題是每人1張生果咭, 叫每位同學介紹出來, 我囝有一個芒果(下面有英文字), 還有一個網球在旁, 我囝介紹完芒果, 上面有塊葉, 又話個芒果比網球大, 我想這題是考每位同學的表達能力.

還有2個生果問題. 我囝話紅色的, 外面的皮好似有D種子, 形狀好像心形. 另有一題係: 個心係紅色. 考常識.

回覆:mschu 的帖子

我個女話有動物同食物題,例如白兔有樹葉,長頸鹿係煮左的白兔,仲有狐狸,佢話要轉一轉d食物嘛,狐狸食煮左的白兔,白兔食紅蘿白etc, 有無人相似?

醒目開學勳章 王國長老

eeyorepigpig 發表於 16-9-12 10:21
...

如果係我個仔,佢應該會理直氣壯咁答:我色盲架wor

引用:Quote:eeyorepigpig+發表於+16-9-12+10:21+

原帖由 mschu 於 16-09-12 發表
我囝話有3條水果題.

第一題是每人1張生果咭, 叫每位同學介紹出來, 我囝有一個芒果(下面有英文字), 還有一 ...
我仔考的與你仔仔差不多。佢話每人派一張水果咭,水果下面有字,中文在上面,英文在下面,要讀出來。我仔係Apple 。老師問Apple 大過乒乓波幾多。呀仔話蘋果啲皮係紅色嘅、葉係綠色嘅,蘋果肥過乒乓波,又高過乒乓波。呢part應該測試小朋友描述能力及物件的對比。佢都有提過甚麼種子,不過我冇詳細問。

我個話係西柚.....

eeyorepigpig  啱喎  發表於 16-9-12 16:57

...
我個話係西柚......

eeyorepigpig  啱喎  發表於 16-9-12 16:58

Before the parents collected the children from interviews, they were invited to the hall to listen to the Headmistress and a Teacher. They talked about "What did you tell your children about purpose of this visit ?", "If your child is not able to get to the 2nd round, do not consider this as a failure." I feel this School really cares about the children.

CSKzei 發表於 16-9-20 18:41
Before the parents collected the children from interviews, they were invited to the hall to listen t ...

哈哈,港同的校長,給我一個「慈母」的印象。
BTW, 祝你小朋友入圍

醒目開學勳章 王國長老

港同真係好學生為本架。曾經有年突然轉冷,好多人買唔到校服叫晒救命(係校服公司都做唔切貨)周圍問人有無舊校服。家教會知道後通知主任,即日下午學校出短訊叫家長有需要著深色便服褲,唔好凍親細路。呢d咪叫錫細路囉。
祝各位好運,可以成份港同一份子