用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 第一輪面試,要留意信箱....
樓主: Mrs.Luckycat
go

第一輪面試,要留意信箱....

引用:有冇人收到信?

原帖由 liple0405 於 16-08-08 發表
有冇人收到信?
我剛剛問過學校,昨天寄出了所有信,那麼,今、明兩天應該收到。

天助自助者,  別再怨天尤人

引用:8/8+星期一仲未有....唔知今日收唔收到

原帖由 MSKAKACHAN 於 16-08-09 發表
8/8 星期一仲未有....唔知今日收唔收到
我剛剛問過學校,昨天寄出了所有信。
那麼,今、明兩天應該收到。

引用:Quote:原帖由+MSKAKACHAN+於+16-08-09+發表

原帖由 Mrs.Luckycat 於 16-08-09 發表
我剛剛問過學校,昨天寄出了所有信。
那麼,今、明兩天應該收到。
今日收到了

引用:Quote:原帖由+Mrs.Luckycat+於+16-08-09+發

原帖由 iamiris 於 16-08-09 發表
今日收到了
請問你in幾號呀?
我要收工回家才知有冇信。

回覆:第一輪面試,要留意信箱....

收信了,9月11日。
各位家長、小朋友,加油

引用:收信了,9月11日。 各位家長、小朋友,加油

原帖由 Mrs.Luckycat 於 16-08-09 發表
收信了,9月11日。
各位家長、小朋友,加油
我也是11號。大家加油。

回覆 freshbt 的帖子

請問是親身交表嗎?

引用:回覆+freshbt+的帖子 請問是親身交表嗎?

原帖由 sweetmayboy 於 16-08-09 發表

請問是親身交表嗎?
第一天很早於網上交表,並於第二天開放日簡介會後親身補交資料。

thank you

去年是在操場等
好熱
好彩我個仔著Tshirt短褲
冇咁慘

引用:去年是在操場等好熱好彩我個仔著Tshirt短

原帖由 Baymax 於 16-08-15 發表
去年是在操場等
好熱
謝提醒。要帶芭蕉扇!

請問第一輪面試要見父母嗎? 因為我的日子是星期五, 想睇下一個請假定兩個都請假, THANKS.

引用:請問第一輪面試要見父母嗎?+因為我的日子是

原帖由 poodlema 於 16-08-30 發表
請問第一輪面試要見父母嗎? 因為我的日子是星期五, 想睇下一個請假定兩個都請假, THANKS. ...
第一輪不用見父母

回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

Thanks 幸運貓

引用:去年是在操場等好熱好彩我個仔著Tshirt短

原帖由 Baymax 於 16-08-15 發表
去年是在操場等
好熱
想問吓封信寫穿著便服,上年啲女仔係咪都著褲㗎?煩惱緊著裙會唔方便,但著褲又會太casual呢……

醒目開學勳章 王國長老

justpiglet 發表於 16-9-4 15:31
想問吓封信寫穿著便服,上年啲女仔係咪都著褲㗎?煩惱緊著裙會唔方便,但著褲又會太casual呢……

...
放心啦, CASUAL OK喇

Smart casual已經0k喇

justpiglet 發表於 16-9-4 15:31

...
大女往年穿著有領polo shirt 配裙褲及波鞋,細仔上年有領polo shirt 配卡其色長褲及波鞋。

回覆:第一輪面試,要留意信箱....

大家都應該1st in 完,我想做個記錄比下年既人參考吓。。。呢個只係小兒既版本,可能都會有錯漏,同埋以我所知每間房有些少唔同的。

排隊入課室,分成3個一組,老師會叫名,按指示坐下(唔知係咪特登,我明明見到佢嗰隊一半男一半女,但我仔話分組時就全部都係男仔)。
老師問邊個小朋友想出黎唱歌,舉咗手就可以行出去,唔出去既話都可以係位度唱。對住電視,播卡通歌,唱"Head Shoulders Knees and Toes Knees and Toes"。

之後返埋位,坐低,老師問讀邊間幼稚園,住係邊?問邊個想答先,舉手既答先,冇舉手既老師都會之後問佢的。

之後,老師攞住幅圖畫,係個超級市場情景,話有隻馬騮黎咗搗亂,之後派咗張黃色紙,同一個拉鍊袋,打開拉鍊,攞入面2支鉛筆,1舊擦膠,要佢地跟著指示圈出答案,例如,3角形餅乾,紅色蘋果等。另外,又問馬騮偷咗3隻香蕉,唔夠飽,再偷多4隻香蕉,要係張紙圈總共有幾多隻蕉?(答案都係用蕉既圖畫數量表示的)。老師再問,馬騮入咗黎超級市場偷野,咁有咩辦法可以阻止佢唔比佢咁做呢?收卷前,要係張紙既右上角寫你自己既中文名(有橫線的)。

再係頭先個拉鍊袋入面攞張水果卡,有圖畫,下面有中英文,例如橙,跟住要輪流介紹手上嗰種水果。

之後再係拉鍊袋,裡面有4塊唔同顏色既雪花片,要自己砌樣野出黎。今次合作,老師比咗一個模型佢地,要佢地合作砌 ,可以唔跟顏色。之後收野,要放番1張水果卡,1舊擦膠,2支筆同4塊雪花片入袋,拉拉鍊,比番老師。

最後擺咗3樣玩具,有Thomas Ball,車同槍,玩咗一陣就收拾玩具,排隊離開。

後記:家長等緊小朋友時,會上禮堂聽校長講話,佢話一個課室入面有16個小朋友,同5個老師(但我等我仔落黎時只見到11個小朋友,應該有啲冇黎考,所以佢係3個1組?),今年有4851報名,足足多了12xx人報。第2輪收1000人,第3輪收400人,最後選120人。其餘280人waiting。校長講話唔睇證書獎項,所以有update 都唔洗拎去學校。仲有,一夠鐘就落閘,所以一定要準時(但又唔好太早去,因為冇得早入學校,日曬雨淋。)

引用:+本帖最後由+SmilieMaMa+於+16-9-11+19:23+

原帖由 SmilieMaMa 於 16-09-11 發表

大家都應該1st in 完,我想做個記錄比下年既人參考吓。。 ...
你小朋友好叻,講得出咁多資料
我仔凈係講到有圈西瓜
同埋砌雪花片
最後有得玩玩具