用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院 / 曾肇添 / 聖若瑟英文書院 ...
樓主: 瘋狂爸B
go

香港華仁書院 / 曾肇添 / 聖若瑟英文書院

回覆:香港華仁書院 / 曾肇添 / 聖若瑟英文書院

呢幾間,唔計你成績夠唔夠入,曾記係最適合唔夠自律嘅學生。

當然,學校只係逼你一逼,你係要hea讀,邊間都唔掂。

首先多謝咁多位的回覆 ;)

對呀, 我現在就是想係EK看看這幾所學校的資料, 然後再下決定, 那顃型的學校比較啱我仔多一些, 再向著這方向行……….成績方面我亦會加緊叫他努力去考好他

九龍城區是九龍最多好學校的區。住得近學校真是很多好處。
其實點解不考慮喇沙?重有WFN, 華英,迦密,民生。鄰區重有九華,伊中。
我不相信以上學校會教壞你個仔。上到中學,除了讀書,放學後還有很多活動。再加上一包二包衫或樂器,住得近好好多。可以行路返喇沙上學,真係幾爽架。

瘋狂爸B 發表於 16-7-27 15:51
首先多謝咁多位的回覆 ;)

對呀, 我現在就是想係EK看看這幾所學校的資料, 然後再下決定, 那顃型的學校比較 ...
其實你既問題係,
1:邊間係比較適合活躍多咀的學生;
2:邊間係比較嚴既學校。

其實大家既意見都係集中係第一個問題,所以都覺得九華、喇沙、曾肇添、聖若瑟等學校適合你小朋友。但係同時,呢幾間都唔太嚴,尤其係三間天主教學校。所以係呢個角度睇又未必適合。

我覺得你反而需要考慮,小朋友係嚴既環境下,定係鬆既環境,有比較好既發展,將來DSE成績會更好。答呢個問題,需要好熟小朋友既性格、態度等,所以其實只有你先有答案。

九龍城區專登入沙田讀???

華英 迦密讀書風氣應該同曾肇添近似,成績亦相差不遠。
想男校,喇沙 九華等同港華 聖若瑟,何必浪費時間過海。好似搵黎攪。

回覆 王家爸爸 的帖子

多謝幾位的意見;)

是的, 作為家長, 個個最終目的都想小朋友DSE考得好, 能夠入讀大學, 當然身心發展都好重要, 在這6年真係可以變化好大

我沒有覺得九龍城學校會教壞我仔, 只是我仔比較唔自律, 比較HEA既人, 又容易受人影響啫, 亞仔平時唔會溫書, 臨急抱彿腳的人一有野吸引佢, 就連書都唔溫添
….專注力非常差!

選港島區我之前都講過是因為感覺冇咁雜…….我由細都大到返工都在港島區, 所以有這感覺吧!!

在現在盡量選一間比較冇咁多引誘, 現在就是想應該去一間多醒目仔,又讀得又玩得既, 定一間讀書型多乖乖型的學生和有管理的學校好………….PS : 但我仔如果有得玩呢書係唔會讀果隻, 但又覺得我仔貪玩既人去曾肇添,所有同學都咁乖佢會覺得悶….自己真係好矛盾

選沙田是因為我乙部可以博他區, 都算是可以諗下, 同埋見曾肇添的入大學率好吸引, 學生又簡樸, 在九龍城去沙田是35分鐘左右, 對我來講是可以接受的, 反而我見有好多大埔同屯門住都出港島區讀書就覺得好誇張了

喇沙當然不會擇我仔啦,他不是十項全能喔

王家爸爸  問題係如果你無信心入喇沙,入聖若瑟既機會都唔會高,畢竟呢兩間係好類似既學校。   發表於 16-7-28 14:09

好多男仔都有類似情況,所以我覺得還是選男校好。聽說有B1男女校由於男生遲發力,F4時理科比女仔揀晒⋯⋯
你以為個個讀喇沙都好勁?我見hea讀的也不少,F1分分鐘有20個留班。
講難入,St Joe 同喇沙一樣咁難入。

回覆 瘋狂爸B 的帖子

我識得有朋友個仔只是有學術...零音樂零運動VA唔掂, 都入了聖若瑟

王家爸爸  我兩個就係零音樂零運動   發表於 16-7-28 14:39

回覆 hktraffic 的帖子

我估這20個同hea讀的都是喇小上來的BAND 2 生 ;)

瘋狂爸B 發表於 16-7-28 14:24
回覆 瘋狂爸B 的帖子

我識得有朋友個仔只是有學術...零音樂零運動VA唔掂, 都入了聖若瑟
所以咪覺得容易d啦

王家爸爸 發表於 16-7-28 10:25
其實你既問題係,
1:邊間係比較適合活躍多咀的學生;
2:邊間係比較嚴既學校。
要嚴可能要諗吓監獄柏雨了!

MC1128  區內人人都知,歷史悠久  發表於 16-7-28 16:43
Yanamami  改人花名……  發表於 16-7-28 15:37
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-7-28 15:04
要嚴可能要諗吓監獄柏雨了!
「力抗潮流歪風」嗰間?

hkpapa852  呢夠嚴啦啩?   發表於 16-7-28 15:19

引用:回覆+hktraffic+的帖子 我估這20個同hea讀

原帖由 瘋狂爸B 於 16-07-28 發表
回覆 hktraffic 的帖子

我估這20個同hea讀的都是喇小上來的BAND 2 生 ;)
所以有時勉強過到馬路都未必係一件好事,當然有尐B2學生只因遲發力而最終可以迎頭趕上,但我亦見過有尐B2學生讀完F1就離開。

王家爸爸  讀完F1就離開其實係個別例子,好少發生。  發表於 16-7-28 15:29

引用:Quote:瘋狂爸B+發表於+16-7-28+14:24+回覆+

原帖由 瘋狂爸B 於 16-07-28 發表
所以咪覺得容易d啦
全冇出色嘅體藝能力,咁學業成績可能就係佢嘅超級特異功能囉。

Soundervolt 發表於 16-7-28 15:19
所以有時勉強過到馬路都未必係一件好事,當然有尐B2學生只因遲發力而最終可以迎頭趕上,但我亦見過有尐B2學 ...
勉強過到馬路既人其實都唔算少,港華、SJC、SPC、培正等學校都有類似問題,所以呢幾間既成績比較難更上一層樓。

adriantai  本身已經高, 要上當然難, 不過我自己睇男仔, 讀得玩得更重要.  發表於 16-7-28 16:26

王家爸爸 發表於 16-7-28 15:28
勉強過到馬路既人其實都唔算少,港華、SJC、SPC、培正等學校都有類似問題,所以呢幾間既成績比較難更上一層 ...
其實培正問題無咁大, 因為中學部學位頂多只夠收2/3小學部學生

王家爸爸  有道理   發表於 16-7-28 16:07
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-7-28+15:19+

原帖由 王家爸爸 於 16-07-28 發表
勉強過到馬路既人其實都唔算少,港華、SJC、SPC、培正等學校都有類似問題,所以呢幾間既成績比較難更上一層 ...
唔抗拒國際學生仲難上一層樓

mcl203 發表於 16-7-28 16:46
唔抗拒國際學生仲難上一層樓
國際學生唔駛讀中文,其實都有啲著數。

王家爸爸 發表於 16-7-28 17:45
國際學生唔駛讀中文,其實都有啲著數。
國際學生唔駛讀中文 ???.....DSE 喎