用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院 / 曾肇添 / 聖若瑟英文書院 ...
go

香港華仁書院 / 曾肇添 / 聖若瑟英文書院

大家好, 小兒來年升小五, 家住九龍城

想聽聽大家對這幾間學校的評價, 那一所比較適合活躍多咀的學生, 但他好容易受人影響及沒有自律性, 怕他上了中學只顧玩而不讀書, 我們又想他去一所比較嚴格一點的學校, 真心想聽聽EK高人分析一下, 萬分感激,

華仁同聖若瑟是男校學生比較醒目, 我覺得他會開心D,曾肇添的學生比較簡單純樸, 入大學率都相當吸引……….

王家爸爸  九華、喇沙、聖若瑟都適合  發表於 16-7-27 11:07

引用:大家好,+小兒來年升小五,+家住九龍城想聽聽

原帖由 瘋狂爸B 於 16-07-27 發表
大家好, 小兒來年升小五, 家住九龍城
想聽聽大家對這幾間學校的評價, 那一所比較適合活躍多咀的學生, 但他 ...

你揀得呢幾間學校睇嚟成績都好好,點解唔揀返九龍區學校,九龍有男拔、喇沙、九華等等男校可選擇,住九龍城要過海返學呢?

聖若瑟書院 定 聖若瑟英文中學?

waiwaibabe 發表於 16-7-27 10:38
聖若瑟書院 定 聖若瑟英文中學?
在教署上的名稱是"聖若瑟英文書院, 但在SJC網頁和其他活動中, 學校都只會用"聖若瑟書院", 所以有時都覺得有D混淆!

回覆 Soundervolt 的帖子

我仔不是好緊張自己的成績, 要踢下先去緊張下自己的人,自律性係可以講話冇, 喇沙要全能先會收,我仔有運動, 有音樂, 不過都只是興趣,算係叫做學下咁啦….

我地本身細個時在港島區上學, 由細都大感覺冇咁雜,壞極都係好似有個譜….(只是本人感覺)

我只想比一個好既讀書環境他, 冇咁容易學壞…..但小朋友又沒有自律同心散, 上了中學真係好想放手, 加上青春期…..真係有D野可能想像不到!

回覆 waiwaibabe 的帖子

港島區聖若瑟英文書院

由於經濟上問題,不容許我們選擇私校/直資中學 

From school website,
The chinese name of St. Joseph's College is
聖若瑟書院 in Central and Western District

under contact us in http://www.sjc.edu.hk/

王家爸爸

可否評價一下曾肇添嗎? 以我小朋友的性格, 你會點排位?真心請教,謝謝

瘋狂爸B 發表於 16-7-27 11:34
王家爸爸

可否評價一下曾肇添嗎? 以我小朋友的性格, 你會點排位?真心請教,謝謝

小朋友係咪級頭幾名??

回覆 mch411 的帖子

小朋友讀九龍塘私小,級30內, 成績好飄忽,可以好D,亦都可以好差

曾肇添是否真係要考級頭先跟得上嗎?? 讀程難讀嗎? 九龍城綱乙部都可以選,所以在我考慮之一, 因為喜歡他學生純樸, 但又怕這校只是讀書, 小朋友會覺得沉悶, 自己又想他乖乖讀書..自己講完都覺得好矛盾……

不計成績,這間學校啱我小朋友嗎?因為另外兩間都多人討論, 但又很少有人討論曾肇添, 有沒有讀曾肇添用家分享一下

首先你係跨區, 你外區自行曾肇添冇級頭幾名冇機會in
無謂浪費自己一張飛

引用:回覆+mch411+的帖子 小朋友讀九龍塘私小,

回覆 mch411 的帖子

小朋友讀九龍塘私小,級30內, 成績好飄忽,可以好D,亦都可以好差曾肇添是否真係要 ...
温馨提示: 如果唔係級頭三,跨區考又冇咩特異功能無謂浪費自行機會。

王家爸爸  又未必,都需要睇嘜學校既   發表於 16-7-27 13:15
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

我個仔有時都可以去過級10,級5就應該冇可能了。。。。如果真係好好既,我會試試叫他來年呈分再考好D, 但我有朋友在九龍城讀津小,今年她識有個六年級今年考班10名內, 都入了曾肇添

我都好想知為什麼曾肇添可以咁好成績呢? 但我有一點不太喜歡他的位置, 因為在屋村入面, 感覺比較雜, 但見他們的學生又好乖好純樸….

全部1A中學,阿仔有冇鬥心先?
冇鬥心入去墊底不如揀間普通既,
除非小學係名校,級30入依幾間墊底多......

如果係九龍塘果兩间私小的前30成绩應該都叻吖,可以參考学校的前人推算一下机会大吾大。

引用:王家爸爸可否評價一下曾肇添嗎? 以我小朋

王家爸爸

放心啦!鄧顯、林護都係位處屋村林立嘅地方。古惑仔搞事,踢人入三合會都揾間飛仔學校啦,曾肇添喺B1A學校,牛鬼蛇神都唔會行埋去啦。

前人每年都有2-4人

曾肇添是否3所學校中, 老師對學生行為比較嚴D呢?

亞仔就係冇乜鬥心的人,但如果放佢去一D自由D既,佢就會變更加自由。。。。。

回覆 瘋狂爸B 的帖子

咁入到的前人考级?自行入?同你仔囝成绩差不多的前人又点?如果好心仪就问多d资料作好心理準備。