用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福德學校 請問這間學校自行或大抽獎難入嗎?
go

請問這間學校自行或大抽獎難入嗎?

如題, 謝謝!

不過今年三年級係星期一、二和四導修堂會用來補課,星期三導修堂用來做多元智能活動,只有星期五有導修課用來做功課

朱古力小b 發表於 17-9-19 00:39
回覆 sasa...... 的帖子

請問導修課是否每日都有?

逢星期三無,逢星期三下午是多元智能活動。

回覆 sasa...... 的帖子

請問導修課是否每日都有?

回覆樓主:

有功輔班

sanfeimsn 發表於 17-6-19 10:37
想請問下如果係雙職父母, 咁學校有無咩支援可遲些先放學?

放學參加學校補習班,但冇校車,要自己接。

sasa...... 發表於 17-6-4 15:12

來年下午有45分鐘導修課
想請問下如果係雙職父母, 咁學校有無咩支援可遲些先放學?

Tracy0102 發表於 17-3-21 14:39
我都想知學校嘅宗教氣氛濃濃厚呀
唔該

來年下午有45分鐘導修課
逢星期三下午有多元智能課
逢星期五早放

sasa...... 發表於 16-8-18 15:43
如果了解過並喜歡福德學校,在自行階段報讀,是有機會獲得取錄的。

近年自行收生比率以倍數增長中,多了 ...

請問呢位媽媽,福德下午是否仍是上堂?不是全下午功課堂嗎?因小兒派了這間想問多d

MrsMu 發表於 16-8-21 01:43
請問學校的宗教氣氛濃厚嗎?

我都想知學校嘅宗教氣氛濃濃厚呀
唔該

我小朋友嚟緊9 月揀小一, 我想問一下,
小學課程銜接S1 可以嗎?
因為中學是KLN 城校網, 會否難於銜接?

令知唔知升中派位情況如何?

多謝樓上位媽媽比意見,小學話晒讀六年,所以好煩咁問清楚各位媽媽既意見,唔該晒。

引用:+本帖最後由+小儀皇后+於+16-8-19+01:47+編

原帖由 小儀皇后 於 16-08-19 發表

多謝呢位媽媽既分享。
同你講,幼稚園的繪本課程對這間小學的中文課程好有用,叫囡囡俾心機讀圖書。如果有參加跳舞班,來到這裡可以继續上常規舞蹈課。用心寫好老師教的字,便不用擔心銜接不上。

回覆:MrsMu 的帖子

我是34校網以乙二抽入福德學校。

引用:我今日參觀左學校,有好幾個家長圍住校長問

原帖由 小儀皇后 於 16-09-18 發表
我今日參觀左學校,有好幾個家長圍住校長問關於sen學生既照顧方面,其實呢間學校係唔係多呢類學生? 我無歧 ...
我相信校長和老師會用心分配時間在各學生身上。暫時來說,以平日5-7樣功課是普遍2線學校的量。否則,要減量的話,學術太淺,學校會容易將來收不足學生而有機殺校。更以九龍城中學校網來說,就算有學生升上B1英中,亦會因為量少而追不上其他小學的平均功課量而感吃力,造成升中有挫敗感。我也不會要求校方多加功課,只要在普遍2線小學功課量的情況底下,已經足夠。1線小學的功課量更不可想像,課程快和深。但是,當你面對大家6年後升中,便不能忽視,這是現實。Sen的同學只要有適當照顧,也能在學習方面上有發展,不一定是學術,而是在藝術和體育發展上找到他們的目標和出路,這是校長在家長會時提出的,作為學生家長,我也很認同多方面發展對學生有好處。

我今日參觀左學校,有好幾個家長圍住校長問關於sen學生既照顧方面,其實呢間學校係唔係多呢類學生? 我無歧視呢類學生,只係想知老師們會唔會應付唔到,或資源上足夠分配各方面既學生嗎? 有無家長可解答下呀?
另外今日校長話每日有5-7樣功課,好似好多咁呀。

回覆:雪晴25 的帖子

20人一班,一個班主任

請問福德是小班教學嗎? 多小人一班? 是否有雙班主任?

回覆:請問這間學校自行或大抽獎難入嗎?

我大抽獎放第三志願入的,今年都開足4班。買校服時個亞姐話今年收得比上年多人,高班插班都冇位了。

回覆:sasa...... 的帖子

其實我一家是基督徒, 但因為小朋友是SEN學生, 有朋友推介這間學校而我地都覺得好適合, 只是地方有點遠和不同信仰, 我只是怕令小朋友好confusing.