用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福德學校 請問這間學校自行或大抽獎難入嗎?
go

請問這間學校自行或大抽獎難入嗎? [複製鏈接]

如題, 謝謝!

1    0    0    0

我都想知,我想幫女自行揀呢間,唔知大唔大機會。
請媽媽們分享一下,謝謝。

回覆:請問這間學校自行或大抽獎難入嗎?

如果了解過並喜歡福德學校,在自行階段報讀,是有機會獲得取錄的。

近年自行收生比率以倍數增長中,多了選讀的家長,多了家長認同學校的理念,變得比較受歡迎。

希望你們的小朋友成功入讀心儀的小學。

多謝呢位媽媽既分享。
因呢間學校肯分享既人唔多,評語都係正面,我見你都有在其他帖回文,希望你小朋友讀得開心,你係邊個階段入呢間學校架?
我女下年先報,所以趁呢一年搵定資料,好可憐,讀完k1就要煩小學,我暫時鎖定呢間學校,不過就偏僻左d。我睇校長之前既訪問覺得好有heart,但好似轉左校長,唔知政策方面有無咩唔同。同埋呢間學校好似無開放日?再次多謝您既解答。

回覆:小儀皇后 的帖子

我仔小三插班,女也將在9月入讀小一。

學校位置係有點偏,但幸好我小朋友搭校車,所以沒有問題。
學校也在上學時段安排了3班免費接駁車在樂富地鐵站接載學生。
但正因為學校的地理位置較偏,所以學校像一個小花園,有好多植物,也較空曠,我自己很喜歡。

校長上任好像已有3-4年,你看到的報道應該是他,暫時沒有消息會再轉校長。

希望能幫助你更了解福德學校。

回覆:sasa...... 的帖子

請問學校的宗教氣氛濃厚嗎?

回覆 sasa...... 的帖子

係喎,我再睇返篇報導,原來只係一年前,即係無轉校長,我記錯左,唔好意思。同埋唔該晒你既所有資料,你比既資料對我黎講好有用,我會更加肯定揀呢間學校,只盼望只行階段易d入。
不過位置真係偏僻左d,但就校舍大,有利有弊。

回覆:MrsMu 的帖子

宗教氣氛不錯的,除了宗教節令的慶祝,還有校長在小息時到聖堂講故事,也著重德育的培養,由於我同仔仔都係天主教,所以很欣賞。 不過我知道學校大部份學生都不是天主教徒,就當是靈性、倫理、價值觀的培養吧!

唔好意思呀,原來我唔記得問最重要一樣野,福德多功課嗎? 同埋係唔係星期五放早架?
同埋我搵資料時見到你地分班既名都好得意,即係無精英班,對嗎? 因為我唔想分精英唔精英。
謝謝媽媽既解答 ^_^

引用:+本帖最後由+小儀皇后+於+16-8-22+17:05+編

原帖由 小儀皇后 於 16-08-22 發表

唔好意思呀,原來我唔記得問最重要一樣野,福德多功課嗎?  ...
福德功課有人話多有人話少,以我經驗,平日大約5-6樣,我仔2個鐘內完成,星期五就有時7樣,對我來說已經係好好了,以前讀沙田區平日都9-10樣,做到9點幾都未做完,當然,都仲有家長覺得係多,所以好難下定論。

另外,逢星期五放早,1:50就放,我仔好開心

無分精英班

如果能在兩個鐘內完成,我覺得可接受,同埋放早好開心呀,happy friday。
多謝呢位媽媽一直比咁多資料,因為想揀呢間自行,如果唔得就大抽獎,所以111呢個choice要好慎重,唔想浪費,多謝晒。

回覆:sasa...... 的帖子

其實我一家是基督徒, 但因為小朋友是SEN學生, 有朋友推介這間學校而我地都覺得好適合, 只是地方有點遠和不同信仰, 我只是怕令小朋友好confusing.

回覆:請問這間學校自行或大抽獎難入嗎?

我大抽獎放第三志願入的,今年都開足4班。買校服時個亞姐話今年收得比上年多人,高班插班都冇位了。

請問福德是小班教學嗎? 多小人一班? 是否有雙班主任?

回覆:雪晴25 的帖子

20人一班,一個班主任

我今日參觀左學校,有好幾個家長圍住校長問關於sen學生既照顧方面,其實呢間學校係唔係多呢類學生? 我無歧視呢類學生,只係想知老師們會唔會應付唔到,或資源上足夠分配各方面既學生嗎? 有無家長可解答下呀?
另外今日校長話每日有5-7樣功課,好似好多咁呀。

引用:我今日參觀左學校,有好幾個家長圍住校長問

原帖由 小儀皇后 於 16-09-18 發表
我今日參觀左學校,有好幾個家長圍住校長問關於sen學生既照顧方面,其實呢間學校係唔係多呢類學生? 我無歧 ...
我相信校長和老師會用心分配時間在各學生身上。暫時來說,以平日5-7樣功課是普遍2線學校的量。否則,要減量的話,學術太淺,學校會容易將來收不足學生而有機殺校。更以九龍城中學校網來說,就算有學生升上B1英中,亦會因為量少而追不上其他小學的平均功課量而感吃力,造成升中有挫敗感。我也不會要求校方多加功課,只要在普遍2線小學功課量的情況底下,已經足夠。1線小學的功課量更不可想像,課程快和深。但是,當你面對大家6年後升中,便不能忽視,這是現實。Sen的同學只要有適當照顧,也能在學習方面上有發展,不一定是學術,而是在藝術和體育發展上找到他們的目標和出路,這是校長在家長會時提出的,作為學生家長,我也很認同多方面發展對學生有好處。

回覆:MrsMu 的帖子

我是34校網以乙二抽入福德學校。

‹ 上一主題|下一主題