用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 政府海外津貼OEA
go

政府海外津貼OEA [複製鏈接]

各位, 我仔9月會去英國讀Y9。請問幾時要交文件申請OEA?   要交甚麼文件?

謝謝!
   11    0    0    0

回覆:政府海外津貼OEA

OEA,大學agent等,ㄧ定亮兄=亮燈

醒目開學勳章

引用:OEA,大學agent等,ㄧ定亮兄=亮燈 +

原帖由 brother4 於 16-07-26 發表
亮兄是海外留學專家, 有問必答

各位誤會喇!我只是一個誅事八卦、多管閒事既人!

引用:各位,+我仔9月會去英國讀Y9。請問幾時要交

原帖由 WoonMan 於 16-07-26 發表
各位, 我仔9月會去英國讀Y9。請問幾時要交文件申請OEA?   要交甚麼文件?

謝謝!
只要你有齊學費invoice、收據,就可以填表申請OEA,詳細情況可問你所屬部門人事部,初步你可俾個e mail我,我會send有關資料俾你。

回覆:亮燈 的帖子

我更加八卦

吾該矖!已PM email address

引用:Quote:原帖由+brother4+於+16-07-26+發表OE

原帖由 3b 於 16-07-26 發表
亮兄是海外留學專家, 有問必答
亮燈退休後可考慮開升學顧問中心

中心報名先,霸位/留位

引用:Quote:原帖由+3b+於+16-07-26+發表亮兄是海

原帖由 Mapleac 於 16-07-26 發表
亮燈退休後可考慮開升學顧問中心
可惜我英文不濟

引用:OEA,大學agent等,ㄧ定亮兄=亮燈 +

原帖由 brother4 於 16-07-26 發表
其實大學agent係果日八卦去行下升學展,有一間大學agent,於是去問下,佢俾張卡片我,我都唔知佢地做得好唔好架!希望唔會害左其他家長啦!

回覆:亮燈 的帖子

估做好簡單,基本工作將學生資料給學校,學校决定收或不收!最麻煩是填表如英簽証及ielts等,如免收費幫手填寫,一定客似雲來 。

咁我第一個幫襯

可惜我冇本事

呢度我間中入黎8下, 睇了很多亮燈的留言, 我很少在此發言, 但都想多謝亮燈長細資料, 很有見地的分析, 欣賞你風趣幽默 可惜我的小朋友還細, 大的只是Y4, 距離出國留學日子還很遠, 到我幫仔女申請OEA時, 阿大阿細可能已經大學畢業了, 英國已完成脫歐程序了

學校見丫6(小學部)留國,早出快溶入學校,法文德文早學易上手

回覆 亮燈 的帖子

亮燈: please check pm & send information for me also.

引用:呢度我間中入黎8下,+睇了很多亮燈的留言,+

原帖由 何B仔Adrian 於 16-07-27 發表
呢度我間中入黎8下, 睇了很多亮燈的留言, 我很少在此發言, 但都想多謝亮燈長細資料, 很有見地的分析, 欣賞 ...
太過獎喇!唔敢當!其實我覺得最好出國既時候都係中一、中二,唔好太遲,所以你預備得黎都差唔多。另外,你太杞人憂天喇!脫歐?到幾年後先算啦!到時英國同歐盟點傾?傾成點?只有天知,你無須太憂慮,繼續安排定先,見步行步!既然當年港英政府有咁好既OEA,梗係物盡其用,所以我都好多謝英國政府!

我女上年2015去讀Y10, 佢分3個term交學費, 我都係等交埋第三個term啲學費, 係大約4/2016先填表申請OEA, 機票費亦一樣, 大約1個月時間就批左, 所以你唔使急住, 可以慢慢搞

亮兄 : 想請問政府海外津貼OEA ,係唔係政府公務員先可以申請, 大學申唔申請得?

王家爸爸  http://www.csb.gov.hk/tc_chi/admin/benefits/88.html  發表於 16-10-12 15:44
‹ 上一主題|下一主題