用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 阿女剛四歲,仲未認到字
go

阿女剛四歲,仲未認到字

1-10只認到一兩個,ABC都係,中文好dd,努力教佢都無心機學,學校老師都留意到,但老師話睇埋k2上學期~但口講無問題,仲好叻唔停口,睇日文卡通都識講幾個詞語添~~呢d係咪叫學習障礙?可以點幫佢?謝謝

黑B 發表於 16-7-25 13:44
1-10只認到一兩個,ABC都係,中文好dd,努力教佢都無心機學,學校老師都留意到,但老師話睇埋k2上學期~但 ...
我曾經都好擔心個仔. 佢2.5歲先係健康院PASS. K1一年老師話佢係講野同學習上都係比其他小朋友差但話佢仲細(12月細B)可以觀察下. 到佢K2下學期老師話佢明顯進步但只係講野同主動性做野方面好咗. 但佢認字係我最擔心.中文好似文盲咁但佢又唔鐘意温習. 九牛升小一了, 呢排又突然好好多肯温習佢話因為覺得自己大個仔.
其實小朋友有時無自信就會唔想學. 4歲仲係細你再觀察下佢啦.

引用:1-10只認到一兩個,ABC都係,中文好dd,努

原帖由 黑B 於 16-07-25 發表
1-10只認到一兩個,ABC都係,中文好dd,努力教佢都無心機學,學校老師都留意到,但老師話睇埋k2上學期~但 ...
我覺得4歲都未認到真係有需要正視下,不管是否有發展遲緩,去評估一下比較放心。

引用:1-10只認到一兩個,ABC都係,中文好dd,努

原帖由 黑B 於 16-07-25 發表
我囡三歲半,都係認唔係好到 ABC 同數目字...但其它嘢,完全正常...
把口唔停 & 自理能力 都 OK...
咁樣要唔要都做評估呢?😔

黑B 發表於 16-7-25 13:44

我女10月b, 剛4歲。同樣有你的問題。認字同寫字都唔得。我都唔知點好?

QQ女馬咪 發表於 16-11-6 13:56
我女10月b, 剛4歲。同樣有你的問題。認字同寫字都唔得。我都唔知點好?
...

我仔都有這個問題,更衰就是不肯聽我教。我懷疑他智力較弱,除了繼續教,都沒有什麼能做到

我女四歲幾都唔太認到字,the 都唔識,我操咗佢一排,做英文sight word練習,中文用基礎漢字500,而家五歲,可睇到簡單中英文圖書,不妨操下,我覺得我女四歲先開竅,對文字敏感啲

回覆:黑B 的帖子

請問佢鐘意砌圖嗎?

我女5歳半,中文字一隻都仲未認到,其實係咪有問題?我其實晚晚同佢認,但佢點都係認唔到,英文反而冇問題。

susannakwong 發表於 16-11-21 22:56
我女5歳半,中文字一隻都仲未認到,其實係咪有問題?我其實晚晚同佢認,但佢點都係認唔到,英文反而冇問題 ...

一隻字都唔得?有無?

susannakwong 發表於 16-11-21 22:56
我女5歳半,中文字一隻都仲未認到,其實係咪有問題?我其實晚晚同佢認,但佢點都係認唔到,英文反而冇問題 ...

但k2評估如何? k2都要認中文字喎

我小朋友4歲,k2,可以認倒部分中、英文字,signal word 可以認倒吾小於30個左右,昨天去私人評估評估為發展遲緩

bananaGi 發表於 16-11-22 09:55
但k2評估如何? k2都要認中文字喎

中文評估分好多部份,中文認字那部份成績最差,但其他部分ok,所以總括來說不是太差,但面試最主要考認字,都唔理其他嘢,所以好想幫她找補習。

JoanJJJ 發表於 16-11-23 09:34
我小朋友4歲,k2,可以認倒部分中、英文字,signal word 可以認倒吾小於30個左右,昨天去私人評估評估為發展 ...

請問在那裡可以做評估?

susannakwong 發表於 16-11-23 10:14
請問在那裡可以做評估?

我去協康評估的,其實真係冇諗過智力方面有問題