用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖若望小學 有沒有用家可提供多些資料
go

聖若望小學 有沒有用家可提供多些資料

是傳統和小班?
外籍老師多是印度?
學校有操埸?有沒有課外活動
有沒有功課班
升中資料

引用:是傳統和小班?外籍老師多是印度?學校有操

原帖由 bluesham 於 16-07-24 發表
是傳統和小班?
外籍老師多是印度?
學校有操埸?有沒有課外活動
是傳統和小班?
傳統&小班 每班20人,只有兩班

外籍老師多是印度?
多數係ABC, 見到有一個金頭髮外籍老師,無印度老師,印度同學每班大約有5個

學校有操埸?有!

有沒有課外活動

有沒有功課班
唔覺有

升中資料
多數自己考直資&私校,如果派位呢幾年都派得好好

Tigger 發表於 16-7-26 07:05
是傳統和小班?

可以詳細d嗎?有乜課外活动?收費如何?派位多考直私,禁40人考幾多人考到边d直私?操場就係入閘果塊空地?

引用:Quote:原帖由+bluesham+於+16-07-24+發表是

原帖由 Tigger 於 16-07-26 發表
是傳統和小班?
以我所知,參加課外活動係要俾錢,仲要好貴,無乜人參加。操場只有正門一個所謂操場,好細好細呢!有時佢地体育堂,都要到學校後面個公園上的。功課班一定無,小朋友全部都係靠自己外出補習的。準時收工,準時放學。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-7-26+07:50+編

原帖由 Yanamami 於 16-07-26 發表
講真,呢間學校啲學生質素一定唔會差過外邊,每間學校都有學生考到好學校,亦都有人考得唔理想。香港大學,中文大學畢業嘅大學生,好多出到嚟都揾唔到工作呢!平心而論吧!

我之前問過學校,1班最多20人,無功課班,同埋學校宜家局部裝修緊。
8月19日返學校了解完應該會清楚好多。
希望到時見到大家,多多指教。

始終都係講唔出畢業生去向……

老師有愛心嗎 ?  很嚴厲學校 ?

學費都唔平, 校舍不大, 1號就要交大訂了.

學校啲學生質素一定唔會差過外邊 - 點解那麼肯定

引用:學校啲學生質素一定唔會差過外邊+-+點解那

原帖由 bluesham 於 16-07-26 發表
我身邊所認識嘅係囉!

引用:老師有愛心嗎+?++很嚴厲學校+?+學費都唔平,

老師有愛心嗎 ?  很嚴厲學校 ?

學費都唔平, 校舍不大, 1號就要交大訂了.  ...
我只可以講,學費係唔值嘅!老師只做自己本分,不會做多,當年我仔讀,我唔覺老師有愛心,亦不嚴厲,小朋友讀不上,自己負責,學校不會理會。喺度讀書,你一定要在外補習,否則好難追上及吃力。如果家長自己教,英文一定要好好,否則一定教唔到。

好處是英普小學, 小班教學吧......

引用:學校啲學生質素一定唔會差過外邊+-+點解那

我有嗰句講嗰句,不會一味質疑學校全部唔好,每間學校都有好有唔好,平心而論呢間只係普通學校,學校英文教深,小朋友讀得到咪好囉,有啲家長like㗎!你唔介意學校細,無課外活動,齋讀書,學生品質ok的話,你可選擇。否則我建議揀等第二間。好多私校,直資只追求小孩學術,講愛心?真係有几多間呀!唉。。。。

引用:好處是英普小學,+小班教學吧......+

好處是英普小學, 小班教學吧......
係,你可以咁講。

見之前COMMENT 全部都是反面的, 又無咩人評論.   以你是用家, 那麼應該不太差呀

楼主,你已經發左好多个聖若望帖,一係你非常心儀;二係你無其他選擇……-般黎講,英文好既学校,除非你諗住第日俾小朋友升IS或者出国,如升番傳統津中甚至直資,要考DSE的話,独孤-味英文好係無出路~

如果你唔係無其他選擇又何須揀-间学費超貴、無乜活动、校園細同升中派位絕不透明既学校呢?之前好多舊帖已有好多負面消息,你說太舊(或不願面对接受),而新的回应都是無菱两可、含含糊糊沒实質的回应。只是楼主不妨想想,在HK-般受欢迎、派位好的小学动不动三五七千个申請人,waiting list也是長長的,叩门叩到开学们不乏人,派位成績每年清清楚楚列明人数及去向,聖若望是嗎?

引用:見之前COMMENT+全部都是反面的,+又無咩人評

見之前COMMENT 全部都是反面的, 又無咩人評論.   以你是用家, 那麼應該不太差呀 ...
之前好多留言都不是用家嚟,自己諗。我仔因讀不上所以轉校,我嗰年,有几個走,原因都係讀唔上,有啲轉國際,有個更因為父母離異,無錢交學費,有個讀得上,但父母因學費貴,所以轉了津校。現在有個我識嘅同學,考全級第一,佢父母都想轉,佢媽媽都滿意學校嘅,不過係學校細,無課外活動,佢係幼稚園上的。樓主,你自己決定吧!我身邊所認識嘅都係全級名次排頭位嘅!都係叻仔。樓主,每人都有不同需求,睇你要乜。總結,呢間學校不是人哋講得咁差,如果係差,就唔會仲有人讀,應該執啦!所以你如果真的考慮呢間學校,而你小朋友係讀書材料,不用太擔心的,普通學校一間。

係九龍城網咁多出色小學之下,我唔係太相信呢間學校既B1學生比例會好高。

Yanamami  我已經成日俾人話我唱黑呢间……識我既人会知,我好少会禁反感-间学校~  發表於 16-7-26 21:40
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

早前所發幾個帖, 都無咩正面評論.   無錯, 手上只有這間和津, 又怕津功課多, 嚴謹紀律, 中英是但一樣會退步.  預要花多D時間 中, 英, 數全補習.    所以咪問清楚呢間資料, 可能不用那麼快要補習.    最慘, 就係兩間都完全不同, 而且又不是出名.  所以要收集多D意見, 做決定.