用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考到好小學既小朋友幼兒時係咪已經好叻? ...
go

考到好小學既小朋友幼兒時係咪已經好叻? [複製鏈接]

想請教各位仔女都大少少既家長,我囝剛20個月,一直覺得佢學野比教慢,好似教abc、123等認字教左好耐都好似唔識咁,但佢認知能力又無咩問題,同佢講野大部份都明。

唔知細個時既認字或學野能力慢,其實代唔代表小朋友大d都係比人慢?依家已擔心定佢考小學時唔夠人爭會唔會太杞人憂天....

3    0    0    0

引用:想請教各位仔女都大少少既家長,我囝剛20個

原帖由 pizzafat 於 16-07-23 發表
想請教各位仔女都大少少既家長,我囝剛20個月,一直覺得佢學野比教慢,好似教abc、123等認字教左好耐都好似 ...
20個月未認ABC 123係正常

想請教各位仔女都大少少既家長,我囝剛20個月,一直覺得佢學野比教慢,好似教abc、123等認字教左好耐都好似 ...
我見考到好小學的,說話有條理、成孰、有活潑有文靜、有禮貌。當然如果一教就識即代表聰明。還有時間,培養佢閱讀習慣,和他講及時事。多解釋身邊事物。

放鬆d 啦呢位家長, 小朋友只係一歲多, 仲係Bb , 唔需要學識咁多野, 比佢認識下呢個世界就得啦!我個人認為好既學校會睇小朋友家教同家長多d, 我小朋友講野唔叻, 學術一般, 私直考試全部唔得, 小一派到一間屋村學校, 但之後叩門有3間收咗, 感覺上校長會睇小朋友既品格同家長係咪重視呢方面, 亦會問小朋友課外活動,所以我覺得20個月應該比多d 愛佢, 同埋帶佢睇多d 呢個世界, 到k2先諗下比乜野課外活動佢參加

回覆:考到好小學既小朋友幼兒時係咪已經好叻?

多謝大家意見,可能自己真係太大壓力,因為見親戚既小朋友細個認字好快,依家大左考小學既成績唔錯,所以先會諗幼兒學習能力同考小學會唔會成正比,我都知仲有慢慢長路...

引用:多謝大家意見,可能自己真係太大壓力,因為

原帖由 pizzafat 於 16-07-24 發表
多謝大家意見,可能自己真係太大壓力,因為見親戚既小朋友細個認字好快,依家大左考小學既成績唔錯,所以先 ...
每個小朋友叻的地方都不一樣,有d砌puzzle 叻,有d說話叻,有d大肌叻。我女快三歲也未認得a to z. 但說話叻過其他人,但大肌又般。個個也不一樣。

引用:Quote:原帖由+pizzafat+於+16-07-23+發表想

原帖由 s.andp 於 16-07-24 發表
愛因斯坦幼兒時好遲緩嫁
不過如果幼兒發展明顯遲緩的話也不可以太過掉以輕心,有些小朋友真的有特別需要,但Einstein 只有一位。

引用:Quote:原帖由+s.andp+於+16-07-24+發表愛因

原帖由 huba 於 16-07-24 發表
不過如果幼兒發展明顯遲緩的話也不可以太過掉以輕心,有些小朋友真的有特別需要,但Einstein 只有一位。

...
暫時睇我囝應該又唔算遲緩,係學野唔夠主動同快,不過就大肌肉算幾好,可以跳同跑得好快

引用:Quote:原帖由+huba+於+16-07-24+發表不過如

原帖由 pizzafat 於 16-07-24 發表
暫時睇我囝應該又唔算遲緩,係學野唔夠主動同快,不過就大肌肉算幾好,可以跳同跑得好快

...
請勿誤會,我並没暗示你孩子有問題。

引用:Quote:原帖由+pizzafat+於+16-07-24+發表暫

原帖由 huba 於 16-07-24 發表
請勿誤會,我並没暗示你孩子有問題。
我唔係咁既意思呀,大家分享交流一下而已

huba  那我便放心了。  發表於 16-7-25 00:45

pizzafat 發表於 16-7-23 23:13
20個月未識正常呀!小朋友一ready 就學得好快,唔洗甘心急谷小朋友!  

引用:Quote:pizzafat+發表於+16-7-23+23:13+想請

原帖由 Bobo1210 於 16-07-25 發表
20個月未識正常呀!小朋友一ready 就學得好快,唔洗甘心急谷小朋友!   ...
希望係啦,不過其實佢講野都算慢,20個月都係識講十幾個詞語,唔知洗唔洗去評估下

我個細囝21M...我都冇諗過教abc,123不過學野快唔快真係1歲多就知道...

醒目開學勳章 貢獻勳章

考小學,唔係考有幾叻,係考禮儀、對答、態度,再加基本學術能力

我大仔係12個月前後已經認到英文字,同埋ABC
佢只考到一間純學術嘅私校,其他要睇面試表現嘅,全部fail

恐龍家

pizzafat 發表於 16-7-26 11:25
希望係啦,不過其實佢講野都算慢,20個月都係識講十幾個詞語,唔知洗唔洗去評估下

...
慢少少啫, 我仔22個月, 只有單字..3歲先有3~4個字的短句..而家小一, 駁咀駁到....

做家長少不免會同其他同齡小朋友比較吓發展進度, 就算家長自己唔想比, 總有身邊人(例如四大長老)會同你講"阿邊個個小朋友已經識乜乜乜喇, 你嗰個仲未識....". 其實小朋友發展有快慢, 人比人比死人. 真係有懷疑嘅, 去母嬰健康院個WEBSITE搵D參考資料.

pizzafat 發表於 16-7-26 11:25

...
一讀書就講得快架啦! 我囡係12月超細囡,讀k1個陣成舊飯甘,唔出聲,返學後半年開始講多左野,宜加識博咀⋯⋯我老公(好好耐性)都話佢煩  

引用:考小學,唔係考有幾叻,係考禮儀、對答、態

原帖由 小曳人 於 16-07-26 發表
考小學,唔係考有幾叻,係考禮儀、對答、態度,再加基本學術能力

我大仔係12個月前後已經認到英文字,同埋 ...
原來係咁,我一路以為只要學術ok 就好大機會,因為見我朋友個仔,面試唔ok 的,但因佢讀名幼學術夠深,叩5間一線小學都有3間收,而我自細見呢個小朋友認字都好快,所以見自己小朋友較慢就擔心起黎

不過大家都講得好啱,就算自己唔同人比,總有人為你提供呢方面既資訊.....人地個仔已經識xxxxx⋯⋯

咁細唔識好正常, 現時不用擔心咁多, 多帶小朋友去公園玩, 去圖書館, 肯睇圖畫都好, 只是和書本做朋友, 金錢地方許可加小書櫃, 唔睇當玩具都可以。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6
‹ 上一主題|下一主題