用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今年9月升小一, ORT應該讀到邊個Stage?
樓主: santakit
go

今年9月升小一, ORT應該讀到邊個Stage? [複製鏈接]

引用:今年9月升小一,+ORT應該讀到邊個Stage?今日

原帖由 santakit 於 16-07-23 發表
今年9月升小一, ORT應該讀到邊個Stage?
今日問一間 learning center, 佢話是stage 6-7, 是嗎?
(.....小朋友 ...
阿仔升小一,K2已讀到ORT9,但自己會6-9書返睇。佢對tree top 無興趣,最近開始看老鼠記者和看過百頁的英文漫畫。佢K1未到三歲半已可讀到ORT6,但故事的理解能力較弱。我們用很多時間和他理解故事。

醒目開學勳章

MASAYA 發表於 16-7-23 21:39
個個都唔同架喎,我個升小一睇完ORT5,有d K3已經睇完ORT9,一般津中小學二年級課本程度大約ORT6 ...
小兒就係約ORT 6 , 小二英文課對佢嚟講係EASY JOB. 所以我唔迫佢要追咩LEVEL, 反而是同享受一齊睇書的過程.

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 之前一直都是我讀,

原帖由 b3410 於 16-07-25 發表
回覆 IloveJJ 的帖子

之前一直都是我讀,她只聽。不過非常喜歡書,細細個就一邊吃飯,一邊放一本書。不過 ...
請問如果我小朋友好喜歡ORT 9 故事,會適合睇magic tree house嗎?性質是否相近?
你小朋友咩年級開始睇tree house?

bbjanbb 發表於 16-7-26 09:45
請問如果我小朋友好喜歡ORT 9 故事,會適合睇magic tree house嗎?性質是否相近?
你小朋友咩年級開始睇tre ...

有d似,不過MTH冇ORT咁滑稽,相對正經d,不過都係圍繞adventure,小二開始睇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-7-26 09:50
有d似,不過MTH冇ORT咁滑稽,相對正經d,不過都係圍繞adventure,小二開始睇
我仔對magictree house無興趣,反而好中意tree top

bbjanbb 發表於 16-7-26 09:45
你小朋友咩年級開始睇tre ...
男還是女?每個小朋友興趣真係唔同。magic tree house 同magic key 有啲類似,都係magic 一下,然後去另一個世界探險。
囡囡喜歡magic tree house, 出一本追一本。
仔仔不喜歡,看了10本左右話好悶。。。。不過就愛看校園生活類的書。2年級開始一直讀horrid henry, my weird school系列,wimpy kids, a to z,或者national geography kids類書。

LeeCC 發表於 16-7-26 10:13
我仔對magictree house無興趣,反而好中意tree top
其實都冇書啱所有人睇架啦,有人鍾意金庸,有人鍾意古龍,有人鍾意倪匡咁
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-7-26 11:31
其實都冇書啱所有人睇架啦,有人鍾意金庸,有人鍾意古龍,有人鍾意倪匡咁 ...
自己當年都有分別看金庸、古龍及倪匡的小說,但到推薦比孩子看時,就會先推金庸的。當然他們想看其他兩位的書我也不會反對的,只是心裡總是覺得金庸的書踏實些,不知是否一種偏見。

YanKanMom 發表於 16-7-26 12:12
自己當年都有分別看金庸、古龍及倪匡的小說,但到推薦比孩子看時,就會先推金庸的。當然他們想看其他兩位的 ...
我當年先睇晒金庸再睇古龍,但只睇左絕代雙驕就睇唔落去... 感覺差距有d大... 個陣我覺得如果先睇古龍再睇金庸應該可以兩個作者都睇晒

MASAYA 發表於 16-7-26 12:16
我當年先睇晒金庸再睇古龍,但只睇左絕代雙驕就睇唔落去... 感覺差距有d大... 個陣我覺得如果先睇古龍再睇 ...

絶代雙驕算是古龍的代表作。有同感,金與古兩人的寫作風格及文筆其實很不同的。噢,離了題,樓主是問緊ORT呢!

MASAYA  講起金庸就好難停   發表於 16-7-26 13:16

醒目開學勳章

MASAYA 發表於 16-7-26 12:16
我當年先睇晒金庸再睇古龍,但只睇左絕代雙驕就睇唔落去... 感覺差距有d大... 個陣我覺得如果先睇古龍再睇 ...

比起梁羽生,古龍小說娛樂性算強故事亦推進得較快(雖然要容忍下啲古怪語句),已經唔算難睇落去。
離咗題,講返ort level,其實真係唔駛拘泥於幾時要讀咩level,只要儲夠字,自然可以升級。

MASAYA  後來我睇溫瑞安我又覺得好睇  發表於 16-7-26 13:17

引用:Quote:bbjanbb+發表於+16-7-26+09:45+請問

原帖由 b3410 於 16-07-26 發表
男還是女?每個小朋友興趣真係唔同。magic tree house 同magic key 有啲類似,都係magic 一下,然後去另一 ...
Thanks
男仔
對條Magic key 好有興趣, 睇緊ORT stage 8-9, 打穩根基再上,希望舖到條路,培養到佢睇chapter books

引用:+本帖最後由+MASAYA+於+16-7-26+09:51+編輯

原帖由 MASAYA 於 16-07-26 發表
明白了,謝謝
時候到的話我會比佢試試tree house

引用:Quote:bbjanbb+發表於+16-7-26+09:45+請問

原帖由 b3410 於 16-07-26 發表
男還是女?每個小朋友興趣真係唔同。magic tree house 同magic key 有啲類似,都係magic 一下,然後去另一 ...
書真是很個人。我女是k2.先看Magic tree house.已完成30本。每本不停重覆看。佢對那些history ,equality 好有興趣。我感恩她的第一本chapter book 就愛上了。現在也有看回ORT,想佢淺少少的英文也要識。但ort好看程度低,我覺好悶。佢就ok.所以,大家如能找中小朋友喜歡的,可說是馬到功成

引用:+本帖最後由+MASAYA+於+16-7-26+09:51+編輯

原帖由 MASAYA 於 16-07-26 發表
阿女都鍾意睇magic tree house,不過她嫌圖書是黑白色。

英文書Oxford reading tree的確好好, 小女升小一讀到level 4, 大致上識讀同理解, 反而中文書,大家有什麼書推介呢?  現在覺得太偏重英文反而忽略了中文.   

多家都比意見真好! 好有用! 可以知道有咩書啱用, 又知道平均應去到咩程度同應點讀.

其實我早前去一間Eng learning center問下D課程, 佢話我算讀得慢,人地點點點...... Sell 左一個ORT課程, 話會進步好快 etc etc. (約$2X0一堂)
但而家聽完大家講,吾報了, 順其自然讀, 只要KEEP住小朋友有興趣讀, 又吾好大落後就OK了,
D錢噤洗法真係吾掂....

回覆 santakit 的帖子

大家都比意見真好!

引用:我小朋友4歲4個月,升K2,由K1開學十月份3

回覆:今年9月升小一, ORT應該讀到邊個Stage?

課外閲讀我傾向順著小朋友興趣去培養,他pn時喜歡Thomas, k1時喜歡space同睇左好多usborne 嘅書,k3就睇左magic school bus, p1 就Roald Dahl ...總之佢有興趣的就算深和字細,佢都會嘗試睇。返而ort係因為幼稚園教所以先會接觸但興趣相對不大,課堂外從不自己攞黎睇

‹ 上一主題|下一主題