用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今年9月升小一, ORT應該讀到邊個Stage?
go

今年9月升小一, ORT應該讀到邊個Stage? [複製鏈接]

今年9月升小一, ORT應該讀到邊個Stage?
今日問一間 learning center, 佢話是stage 6-7, 是嗎?
(.....小朋友仲讀緊stage2 咋.....)
   11    0    0    0

其實快慢沒有關係,大女讀一年級時中文英文加埋一起大概識50個字。之後,一年級升二年級暑假已經直接讀章節書。skip 橋樑書

引用:今年9月升小一,+ORT應該讀到邊個Stage?今日

原帖由 santakit 於 16-07-23 發表
今日問一間 learning center, 佢話是stage 6-7, 是嗎?
(.....小朋友 ...
不要去比较和追进度,喜欢读书就是最棒的值得赞。

回覆:今年9月升小一, ORT應該讀到邊個Stage?

毋需刻意比較,為自己和小朋友帶來壓力,只要小朋友肯持續地睇,進步可以好顯著。

我小朋友間村校k3先睇stage 2/3咋...

自強不息 厚德載物

每個小朋友閱讀程度不同,小兒準備升小一,半年前已完成stage  9, 陪伴讀stage 10-11
另自己讀tree top系列 stage 11-12

引用:其實快慢沒有關係,大女讀一年級時中文英文

個個都唔同架喎,我個升小一睇完ORT5,有d K3已經睇完ORT9,一般津中小學二年級課本程度大約ORT6
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

santakit 發表於 16-7-23 19:18

當年我都問過同一個問題,st cat 都是教到stage 4-5, 足以應付一般小學課程,當然要英文好,閱讀量和一些基礎如phonics更是重要。
ps my own observation n conclusion

我小朋友4歲4個月,升K2,由K1開學十月份3歲半開始由stage 1睇起,自少有伴讀但K1前無幫佢認字
剛試Stage 9可自己讀到8成,佢係開聲每個字讀,但要側邊陪住佢。
佢本身記性好而且好喜歡ORT故事及主角

引用:每個小朋友閱讀程度不同,小兒準備升小一,

原帖由 Lingfung813 於 16-07-23 發表
每個小朋友閱讀程度不同,小兒準備升小一,半年前已完成stage  9, 陪伴讀stage 10-11
另自己讀tree top系列 ...
Stage 10,有什麼?
只見stage9 ,
然後就到tree top stage 11!

little_yolky  今年去書展,話新版無咗STAGE 10,直接入11喎。  發表於 16-7-25 19:08

回覆:今年9月升小一, ORT應該讀到邊個Stage

好多私幼小朋友都讀到stage8-9,但真正理解內容才重要!

我由k3到而家p1一日睇一本都係睇到stage 3,一個stage 有好多本,不過真係慢慢黎享受故事

bbjanbb 發表於 16-7-23 23:32
我小朋友4歲4個月,升K2,由K1開學十月份3歲半開始由stage 1睇起,自少有伴讀但K1前無幫佢認字
剛試Stage 9 ...
請問,點樣可以喺唔認字的情況下,小朋友可以做到自己睇書呢

引用:Quote:bbjanbb+發表於+16-7-23+23:32+我小

原帖由 sunnymama2 於 16-07-25 發表
請問,點樣可以喺唔認字的情況下,小朋友可以做到自己睇書呢
你意思唔睇字只睇圖畫?如果是,只要圖畫或故事主題吸引就可自己睇。

如果小朋友自行閱讀文字的話,我覺得佢起碼都要認到一半的字先有興趣繼續睇落去。選一套佢喜歡的題材或主角,從簡單少字的level開始,建立認字庫,再慢慢睇level高的。

引用:其實快慢沒有關係,大女讀一年級時中文英文

santakit 發表於 16-7-23 19:18
你陪小朋友日日睇2-3本 ,好快就stage 6 7架啦

MASAYA 發表於 16-7-23 21:39
個個都唔同架喎,我個升小一睇完ORT5,有d K3已經睇完ORT9,一般津中小學二年級課本程度大約ORT6 ...
要講ORT, 一定要講我阿細個經典。佢真係升小一時盲字都唔識一個, 幼稚園好似無讀過英文咁, 要由ORT L1讀起。當時家姐攝書架既係L5。佢乜都要學家姐, 成日想攞家姐D嚟睇, 咁我緊係叫佢老老實實睇返L1, 家姐D睇唔明, 但唔俾佢做, 佢就偏偏要做, L1就一次過睇6-7本, 然後等我唔响屋企靜雞雞攞家姐D嚟睇。經過一年, 依家升小二的暑假, 睇緊L7了。

回覆 IloveJJ 的帖子

之前一直都是我讀,她只聽。不過非常喜歡書,細細個就一邊吃飯,一邊放一本書。不過主要都是看圖,或者聽我講。叫她自己讀,就一句“唔識字”讀小學之後,估計學校逼著要讀,要寫,要認字,於是一下子融會貫通

記得她讀的第一個故事,是Dr. Suess  big dog little dog. 非常簡單的 故事,不過我第一次聽到她可以自己讀故事,開心到
之後就自己讀ORT 4左右的magic key系列
然後就讀到6-7左右,一路追Kipper書
再看了一些 usborne的書
中間一直有看picture book。
後來買了一套magic tree house,第一本我陪她一起讀。第二本她開始覺得我讀的太慢,開始自己看之後就全部自己讀。

記得暑假的時候,已經看了很多 rainbow magic, A to Z,magic tree house 等等。
不過,每一次新開一個系列,都會和我一起讀第一本,讀10頁左右,再繼續自己讀。

我覺得興趣最重要,只要是好書,引小朋友開始讀,然後中間驟停,小朋友就要自己努力去解開後面的故事

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 之前一直都是我讀,

回覆 IloveJJ 的帖子

對,中文書更加簡單。記得第一部自己看的中文書,是動物系列“紅飄帶獅王”其實書本身的難度除咗識幾多字,更加重要的是內容。小朋友是否喜歡,能否理解。
有些書,第一次推薦比小朋友,不喜歡,沒有關係。過一段時間再來。
例如Harry Potter, 之前一直不肯看。現在是favorite top one. 平時溫習覺得辛苦,書檯常備一本,解悶插電之用。
初始階段,大量提供感興趣的同類題材。能力所及之後,增加闊度深度。
現在最頭疼的,在於如何增加闊度深度。

‹ 上一主題|下一主題