用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 喇沙小學的特點
樓主: PotterLai
go

喇沙小學的特點 [複製鏈接]

關人忍事

忍人講忍話

貢獻勳章

各位,請小心用詞,多謝合作!

回覆樓主

睇完樓主所寫,令我有衝動搬去41,可惜機會好渺茫,經常經過LS小學,運動服好sharp

hppa    發表於 17-6-5 10:04

回覆 Duffy727 的帖子

閣下搬來41區前請三思  因為喇沙小學不會符合所有家長的要求,和學生的特性,舉例如下:

- 重視兩文三語 =》英文口語環境未必最好
- 不分精英班,不詳細列出對比成績 =》有些尖子學生或其家長不太喜歡
- 不以成績、體藝特長分班 =》學生會熟悉少一點同類人,但會認識更多特質相異的同學(有人視為優點,有人視為缺點)
- 學校資源豐富,但不會強迫催谷 =》善用資源的家長/學生收穫更多
- 傳統風氣重視體育 =》喇沙仔比一般男校生更陽剛(有人視為曳
- 學校不做 Marketing =》例如不會派校隊參加所有的數學比賽,不像YW
- 不用iPAD =》

至於入喇沙機會是否渺茫——由於學校小一可以叩門,小二至小五可以插班,有緣人一定入到!

PotterLai 發表於 17-6-6 17:20

閣下搬來41區前請三思  因為喇沙小學不會符合所有家長的要求,和學生的特 ...

多謝,這些全部我ok
不過發夢算,冇銀兩

閣下搬來41區前請三思  因為喇沙小學不會符合所有家長的要求,和學生的特 ...

不吹谷我比較喜歡, 但20分唔敢博, 唯有來年試插班

醒目開學勳章 貢獻勳章

學校不做 Marketing =》例如不會派校隊參加所有的數學比賽,不像YW
- 不用iPAD =》
haha~ 你有感而發呀?!
以我觀察,如果學校收到參賽/出隊邀請的話,大多都會叫人參加 (未必叫"派隊")
但如果無邀請的話,家長們自己搵到該比賽,自行報名參加,人數就必然唔係咁多
而且,小四之後就入到校隊,亦多咗比賽,自然少d參與非校隊報名嘅比賽,開始"懶~"

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

LS 和YW 真的有點距離. 我們當然有派幾組人參加比賽, 但top 的不夠人多. 看這二年全港小學數學挑戰賽團體賽便知道我意思. 我們奧數資源有限. 人家請外援, 一星期訓練幾次.

醒目開學勳章 貢獻勳章

Aerosol_Ma 發表於 17-6-9 13:02
回覆 小曳人 的帖子

LS 和YW 真的有點距離. 我們當然有派幾組人參加比賽, 但top 的不夠人多. 看這二年全港 ...

就係呢個比賽!呢個唔係奧數比賽!我地有奧數勁人,但呢個比賽佢地反而唔熟識
我兒就係無奧數培訓... 佢得到嘅成績我地都好意外
的確平均水平未夠...
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

其實仲有教協,保良局,全港18區,HKMOS (奧校)這些團體比賽都不大理想。不過如果用資源比較,我哋有咁嘅成績已經好好。不過StJoe近幾年升得也很快。

回覆樓主:

其實數學校隊可以參考現在棋會校隊運作模式,校隊由PTA主導,PTA負責找名師特訓班囝同出赛,效果可能更好。

jumphigh 發表於 17-6-10 14:49
咁又唔同,棋会只屬興趣班,跟數隊情況不同,等於中西樂團是要由老師負責一样。其实只要学校肯增加投放資 ...

講資源,喇小遠不及其他直資。果5千堂費極其量只係幫補下D冷氣費。我地有既,係一個强大既PTA 和人際網絡。

回覆 小曳人 的帖子

數學是主科,對學生的邏輯思維發展亦很重要,其實校方只要稍加一把力,例如組織數學比賽、奧數班等,我相信以喇小學生的質和量,很快就會見效,從而提高全校學生學數的熱誠——這結果是最重要的。

如果學校暫時因為資源所限,其實可以考慮outsource給家教會搞,我去過幾次校際棋藝比賽,發現義工家長做得很好,孩子下棋也很努力!

老師帶領中西樂團的結果大家有目共睹,我們即使在樂器質量不如人的情況之下,也能取得優異成績,可見主管老師的領導力和組織力。

以喇小學生的質和量,學校每級組織兩隊甚至三隊校隊應該無問題,到時大部分同學都會努力學數!

PotterLai 發表於 16-7-22 10:01
從去年開始,不少新知舊雨都問我關於喇沙小學的問題,當中大部分是希望兒子報考、叩門或插班喇小的家長,只 ...

請問喇沙小學有沒有開放日或是講座?

回覆 Nee001 的帖子

如果你說的是介紹學校的開放日或講座,沒有。

印象中,好像直資和私校才會舉辦這些開放日或講座。

PotterLai 發表於 17-6-24 10:38
回覆 Nee001 的帖子

如果你說的是介紹學校的開放日或講座,沒有。

謝謝!我見之前Maryknoll有open house

hppa    發表於 17-6-26 11:39

Nee001 發表於 17-6-24 22:07
謝謝!我見之前Maryknoll有open house

有尐津校都會搞簡介會,但喇沙就冇,如果想了解學校就衹有參加一年兩次既fun day. 親身接觸下學生或家長傾談,而且有機會向在場既校長解答您既問題。
‹ 上一主題|下一主題