用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 悉尼大學uncondition offer要等多久
go

悉尼大學uncondition offer要等多久

去年年尾阿女已經用IELTS成績申請著悉尼大學,拿著condition offer,今年DSE放榜當日遞交著合乎要求的DSE成績備悉尼大學,但係到今日仲未收到uncondition offer,因為該學科學額非常少,所以好擔心。是否即使有con offer都未必一定有full offer?請問有冇其他家長知道呢方面的資訊?

知我者謂我心憂,不知我者謂我何求!

回覆 me2 的帖子

你是否經 Agent 做定自己做 ?  DSE 成績單要 certified true copy (正常係 agent 或律師做)比大學你做咗未 ?  DSE成績是否完全合乎 Sydney U 要求 ?

引用:回覆+me2+的帖子 你是否經+Agent+做定自己

原帖由 ricetaster 於 16-07-21 發表
回覆 me2 的帖子

你是否經 Agent 做定自己做 ?  DSE 成績單要 certified true copy (正常係 agent 或律師 ...
經agent做的,悉尼大學只要求23分就可以了。阿女已過成績要求,之前IELTS的分都過了,所以去年尾已經收到con offer。13號交著DSE成績上去,宜家仲未有消息。

回覆:me2 的帖子

那你最好再跟agency確認悉尼大學俾你offer23分的計法。因為據我所知,悉尼大學有些學科唔計數學(醫科),計best4科23分。有些學科冇M1 orM2成績,數學成績只計一半分。因為唔清楚你具體報咩學科,最終DSE各科成績,所以俾唔到最正確答案你。你問返你agency係最好的辦法。

回覆 me2 的帖子

依家係各地考試嘅熱門放榜時間, Admission Office 正值最繁忙時段, 如果有關科目收生人數少或只收少量海外留學生學額, 咁就要 agent check 緊D。

引用:那你最好再跟agency確認悉尼大學俾你offer2

原帖由 洋子 於 16-07-21 發表
那你最好再跟agency確認悉尼大學俾你offer23分的計法。因為據我所知,悉尼大學有些學科唔計數學(醫科),計be ...
best 5超過23分就可申請。

引用:回覆+me2+的帖子 依家係各地考試嘅熱門放

原帖由 ricetaster 於 16-07-21 發表
回覆 me2 的帖子

依家係各地考試嘅熱門放榜時間, Admission Office 正值最繁忙時段, 如果有關科目收生人數 ...
頭先登入悉尼大學備的student ID戶口,入邊最新的資料仲係去年10月交的IELTS成績,冇見到agent話的14號遞交的DSE成績。是否表示有可能agent漏交著阿女的最新成績,所以一路冇得uncondition offer出呢?

回覆 me2 的帖子

依家係澳洲大學 Sem break所以有delay, 你問 Agent DSE result copy 是否 certified true copy 先 scan copy 用 email 過 Admission Office, 稍後才再寄 hard copy?

拿了condition offer?

有冇學校發出的信講先?
定是agent 口頭與你說?

澳洲不少大學, 要你成績出了才處理伸請

你所講的conditional offer 不會是你拿著學校份野, 寫住的要求罷!!!

http://sydney.edu.au/dam/corporate/documents/study/admissions/apply/entry-requirements/ug-academic-requirements/UniSyd-2016-Asia-Entry-Qualifications.pdf

希望你不是對住這份野, 說,23分會收, 23分會收
學校出offer 會有文件, 寄信

無信件, 即係你被人玩

回覆:bforbtec 的帖子

con offer係悉尼大學寄過來的郵件,同時備著一個student ID,而best 5要23分的要求係當時教育展覽上悉尼 U 的學校顧問話的。我估呢度應該冇問題,唔明ge地方就係點解登入大學網站之後都只是睇到阿女的最初申請資料,包括IELTS成績和個人資訊,但係就冇我哋交的DSE成績。
如果係agent冇交,但偏偏又收到其它幾間澳洲大學的full offer(交著DSE分數之後)。所以我覺得一係漏交,一係悉尼 U 做嘢太慢。
頭先我send著份email備大學詢問下,等agent返工時再問下佢。有少少唔開心的係,舊年10月agent同我講:阿女咁早收到con offer,如果DSE成績過著,con offer一定可以轉full offer,但係昨日的說法又唔同了:宜家學額太少,都有好大風險,如果另一間備著full offer的大學仲hold住唔交錢,都有機會冇埋學額。唉,搞到我心情宜家勁驚。

回覆樓主:

Deleted

引用:其實我表妹在澳洲過省都試過(澳洲當地公民

原帖由 Activehealth 於 16-07-22 發表
其實我表妹在澳洲過省都試過(澳洲當地公民),明明第二個省有offer 去到突然無咗,因為太多其他interstate ...
我都明,但係佢哋唔係交留位費,而係交一個學期的學費+保險等等,差唔多2萬澳幣了。唔知到時唔去會扣幾多手續費,要再問下agent.

回覆:me2 的帖子

一般有conditional offer, 當有齊合乎成績的文件要立即提交及收到 unconditional offer 盡快交留位費,位少嘅科目如果慢咗就吃虧。惟有另一間U留位先,再催Agent 跟進 Sydney U, 起碼仲有五成機會。

me2 發表於 16-7-21 23:28
best 5超過23分就可申請。

"best 5超過23分就可申請。"
"而best 5要23分的要求係當時教育展覽上悉尼 U 的學校顧問話的"

咁即係 23 分唔係大學信上的要求?
你是要搞清楚大學的要求,
例如上面 #9 的 link,應該是初步最低門檻,比學生參考,不能視作必收。

conditional offer 有冇信?
信上會列明要求,你要睇清楚內容。
同埋搞清楚學校要求你用甚麼方式 send result 去。

以前我報澳洲

出左alevel 成績

之後去教育展, 院校來

夠成績就即場收, 不會咁早, 伸請因為開學時間不一樣

就算持有IB 成績, 都等成績出左才伸請

idp 安排, 以前

你查下, 幾時有澳洲升學展

一邊準備踩場問悉尼大學代表, 佢有機會即場幫你

另一邊追agent

回覆:悉尼大學uncondition offer要等多久

可以pm agent ?

回覆:Artie 的帖子

con offer係由悉尼U寄過來的,之後agent都轉發多一次備我女。

me2 發表於 16-7-22 11:38
con offer係由悉尼U寄過來的,之後agent都轉發多一次備我女。

In that case, you need to read the letter again.The conditions are state clearly on the letter.
You said ""而best 5要23分的要求係當時教育展覽上悉尼 U 的學校顧問話的"

The condition for conditional offer may not be the same.

引用:+本帖最後由+Artie+於+16-7-22+11:56+編輯+

原帖由 Artie 於 16-07-22 發表
Artie,我明白你的意思,之前問著阿女,佢話教育展時悉尼U的招生顧問話佢揀的‘言語治療專業’DSE要23分,而阿女的分數有25分,所以佢覺得已達到con offer轉firm offer的條件。等阿女夜晚返來我再要佢仔細睇下封悉尼U郵件有冇其它要求。

回覆 me2 的帖子

那請問你的BEST 5科是否包括數學呢?澳洲大學計dse分數會同香港有出入gei, 如果你按照香港的計分方法, 可能已經出錯la, 正如我之前提過我們的核心數學科, 悉尼大學只會計1半成績, 即: 5**/5*=3, 5=2.5, 4=2........, 所以首先你要清楚你的25分是點計出來, 先可以清楚是否真正meet到悉尼大學的要求.