用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 同一藥名, 私家同政府嘅藥有冇分別? 副作用有冇分別? ...
go

[過動] 同一藥名, 私家同政府嘅藥有冇分別? 副作用有冇分別?

同一藥名, 私家同政府嘅藥有冇分別? 副作用有冇分別?

有冇JM 囝囝/囡囡試過同一藥名有食過私家開同政府開, 藥效同副作用有冇分別??

謝謝分享

回覆:bestwish 的帖子

無分別嘅!

引用:無分別嘅! +

原帖由 pauline_c 於 16-07-21 發表
無分別嘅!
真嘅 ?  因為我知一定唔同藥廠做。政府d藥冇禁靚。

有分別架,我女轉左睇私家,都係之前公立食緊同一個名既藥但唔同廠出

katy211 發表於 16-7-22 15:13
有分別架,我女轉左睇私家,都係之前公立食緊同一個名既藥但唔同廠出
藥廠就一定唔同架喇 ! 我既意思係副作用同藥力有冇分別?  

有分別呀,
醫生都有同我囡囡試藥
副作用因人而異喎,
我囡試私家藥開頭差過之前,但醫生調整左之後就好過之前

引用:有分別呀,醫生都有同我囡囡試藥副作用因人

原帖由 katy211 於 16-07-22 發表
有分別呀,
醫生都有同我囡囡試藥
副作用因人而異喎,
明白。禁點解睇開政府會轉私家? 通常都係睇開私家排到轉政府。

回覆 bestwish 的帖子

我公立睇開個醫生佢出左去自己開檔佢好有耐性既又識同我小朋友溝通
原本仲睇緊公立,轉左醫生,個醫生好HEA
所以忍唔住都出去搵返個個醫生睇
貴係貴D囉.....不過無計啦

引用:回覆+bestwish+的帖子 我公立睇開個醫生佢

原帖由 katy211 於 16-07-23 發表

我公立睇開個醫生佢出左去自己開檔佢好有耐性既又識同我小朋友溝通
啊!原來係禁。政府是否會同一位醫生跟你囝個case? 現在睇私家,一個月開支幾錢?

而家大概千零蚊個月啦公立睇無話一定跟死一個架...但係又唔可以俾我自己轉醫生...

我試過在QM同養和買的药同廠,屋企附近药房又一樣。

引用:我試過在QM同養和買的药同廠,屋企附近药房

原帖由 muimui5 於 16-08-17 發表
我試過在QM同養和買的药同廠,屋企附近药房又一樣。
精神藥,藥房可以配咩?

引用:Quote:原帖由+muimui5+於+16-08-17+發表我

引用:Quote:原帖由+pauline_c+於+16-07-21+發表

回覆:Gary_family 的帖子

Chemical name 一樣 就當得?sorry ,我絕不認同。 魚 的成份 都是「魚」 難道 普通街市魚和日本魚生,可以有相同吃法?

引用:Quote:原帖由+bestwish+於+16-07-21+發表真

原帖由 Gary_family 於 16-08-20 發表
其實只要化學名(chemical name ) 一樣,藥物就必一樣!
仲有generic name 一樣都很大機會一樣! 唔同廠, ...
agree

引用:Chemical+name+一樣+就當得?sorry+,我絕不

Gary_family 發表於 16-8-22 21:45
唔同, chemical name 取決於element combination, 如H2O, FeSO4 , CO2 , etc 世界只會得一樣東西係同一個e ...
明白你的意思

要有醫生處方才可買

回覆:同一藥名, 私家同政府嘅藥有冇分別

咁想問下如果精神科食開ritalin, 政府期要等2年,我可否去家庭醫生叫佢配比我小朋友?我聽過有家長咁做,私家精神科實在太貴了!