用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 真心請教,小女升上中一,學校要求學樂器 ...
go

真心請教,小女升上中一,學校要求學樂器

小女没有學習樂器,但現在學校要求,請問學哪些樂器比效容易上手呢?我明白樂器是需要長時間練習的,所以十分煩惱,有冇媽媽可以分享下?
綱琴、結他、 木童笛不計。十分感謝!

引用:小女没有學習樂器,但現在學校要求,請問學

原帖由 JUNE2007 於 16-07-21 發表
小女没有學習樂器,但現在學校要求,請問學哪些樂器比效容易上手呢?我明白樂器是需要長時間練習的,所以十 ...
木童笛唔得咪學笛子囉,應該唔難學價錢又平。

引用:小女没有學習樂器,但現在學校要求,請問學

原帖由 JUNE2007 於 16-07-21 發表
小女没有學習樂器,但現在學校要求,請問學哪些樂器比效容易上手呢?我明白樂器是需要長時間練習的,所以十 ...
中樂的笛子,西樂的長笛都較易上手,當然要恒常練習,但如純為學校要求而阿女冇興趣都幾頭痕。

多謝你的意見。
請指教有什麼笛子比較平的呢?

買支入门長笛大概三千~

洋蔥頭媽咪  初學唔駛咁貴,1千內已ok  發表於 16-7-21 12:37

回覆:Yanamami 的帖子

可考慮學小提琴,小提琴不難學和小提琴也不貴,一部4/4大约6佰多元已有,唔使比幾仟元試一樣樂器

提議學小提琴,易上手,而且入門容易,幾百元就可以買到一把小提琴

回覆:JUNE2007 的帖子

敲擊樂

JUNE2007 發表於 16-7-21 09:04
多謝你的意見。
請指教有什麼笛子比較平的呢?
中樂笛子, 方便拎大約 600-1000 元, 声音已經好好,
音統要求學生起碼用以個RANGE价錢嘅笛,

洋蔥頭媽咪    發表於 16-7-21 12:38

洋蔥頭媽咪  初學唔駛咁貴,1千內已ok

長笛老師說太平的擔心品質不好,始終是放到嘴上吹的。如果買Yamaha的就是3000。

其實$3,000一支長笛已經是入門級的了. 以整個小學階段用足六年, 相比起每堂半小時數百元的學費, 是個很合理的投資了.

長笛是相對易學, 但如果要加入學校樂團, 競爭會很大, 因為很多人學, 而一般樂團卻只須要兩支長笛.  如果入不到學校樂團, 單單在家練習的話, 小朋友的動力有限.

Yanamami  睇黎楼主女只為应付校內音樂科~  發表於 16-7-21 21:53

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 16-7-21 15:44
其實$3,000一支長笛已經是入門級的了. 以整個小學階段用足六年, 相比起每堂半小時數百元的學費, 是個很合理 ...
請問大提琴和低音大提琴會唔會易上手D?

回覆 JUNE2007 的帖子

我都煩緊, 我仔學校推薦佢學色士風

bbforever 發表於 16-7-21 20:00
請問大提琴和低音大提琴會唔會易上手D?

我大女學大提琴細女學長笛, 我見大提琴的練習量似乎要比長笛多一點.  但大提琴肯定很受樂團歡迎.

低音大提琴唔係好清楚.

bbforever  ~~~thanks  發表於 16-7-22 01:39

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

魔怪媽媽 發表於 16-7-21 22:31

可唔可以自己揀?如果要揀管樂器,我覺得圓號,單簧管,長笛 好D~

可以揀管弦樂或中樂,但阿女不喜歡中樂。
要跟她商量一下了

回覆:真心請教,小女升上中一,學校要求學樂器

上到中學仲要迫學生学樂器,綱琴又唔算,學校自己又唔上堂全体教一種樂器???真心覺得呢間學校好討厭!

引用:洋蔥頭媽咪++初學唔駛咁貴,1千內已ok*****

原帖由 Yanamami 於 16-07-21 發表
洋蔥頭媽咪  初學唔駛咁貴,1千內已ok
明白,那就學中樂笛子啦,學樓上網友所說,應該平啲。
不過若孩子冇興趣音樂,其實學校迫學都係晒氣,學音樂投資成本重,興趣不大真係揾樣平平地學下就算。

引用:回覆+JUNE2007+的帖子 我都煩緊,+我仔學校

原帖由 魔怪媽媽 於 16-07-21 發表

我覺得要睇小朋友有冇興趣學音樂先,如冇乜興趣,揾啲成本平啲嘅樂器學下就算。
我仔早兩年開始學 saxophone, 買隻好少少入門嘅風至平都6千幾,未計其他野,跌一跌整一整又過千,投資都唔平

如果係講緊中學, 可以睇吓學樂器的要求是什麼.  如果唔需要考級或入樂團的話, 搵樣樂器學返三幾首 "飲歌", 每年考試演奏一首, 既可自娛又可過關, 都係好好玩的事.