用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 個囝1歲半,去唔去讀書好
go

個囝1歲半,去唔去讀書好 [複製鏈接]

做左會計都3年啦

我先修副學士畢業,之後副學士收我冇去讀。

個囝先1歲半,出唔出返去讀書好。

如果讀我諗住報副學士兼讀~
咁就少左時間陪囝囝

上師就覺得我未到30歲都唔好放棄學業。

成日話我女人唔系結左婚就唔進修-_-

但系單身唷,佢都5x~~~。

0    0    0    0

回覆:雙職小婦人 的帖子

呢個進修要花很多時間?

回覆 Kathy_bo 的帖子

需要嫁,我諗得返星期六同日陪個囝

雙職小婦人 發表於 16-7-20 22:01
做左會計都3年啦

拖長黎讀得唔得?咁可以多D時間陪仔。我女一出世我便去進修了,好辛苦,但不是不可能的任務。最重要是你讀果科有冇用。

引用:做左會計都3年啦我先修副學士畢業,之後副學

原帖由 雙職小婦人 於 16-07-20 發表
做左會計都3年啦
我朋友等女出世,用坐月時間去考LLB law, 大約年多後,做埋律師。超忙。頭髮開始甩了,壓力大。

其實我地外人望,佢的確得星期六日陪小朋友,夜晚九點十點先返。值唔值,見仁見智。

回覆樓主:

睇下你自己想要咩。個人覺得學業事業遠遠唔及小朋友重要。

我自己係master畢業,喺小朋友9個大時轉做ftm。好多人覺得讀咁多書做ftm好浪費,但我自己同先生則覺得湊得小朋友好好係好值得。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔歲幾時,我讀咗兩個sem master 就放棄咗...
到阿仔九歲幾,我再去讀,超攞命!記性真係好差!

俾我揀,應該當年一鼓作氣讀鬼埋佢!

當然,我花咗好多有意義嘅時間同大仔做早教....
恐龍家

小曳人 發表於 17-7-24 12:45
我仔歲幾時,我讀咗兩個sem master 就放棄咗...
到阿仔九歲幾,我再去讀,超攞命!記性真係好差!

我女四歲半, 今年9月開始讀兩年part time master, 希望應付到 :) 我為興趣讀

雙職小婦人 發表於 16-7-20 22:01
做左會計都3年啦
自己考會計試,例如ACCA、CIMA,考完相等於大學畢業。

如果想簡單啲,考AAT,考完大約相等於副學士,然後報 Top Up Degree。
‹ 上一主題|下一主題