用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 10%學生考 30分以上
樓主: idy926
go

DSE 10%學生考 30分以上 [複製鏈接]

引用:Quote:dobbybabie+發表於+16-10-17+10:00+

原帖由 hkpapa852 於 16-10-17 發表
如果今時今日只睇Best 5, 隨時入唔到3大
我梗知,但六科24分隨時誤導人,一個同學考六科24分,除咗-的好特別既三大水泡科(我真是沒研究三大最低學系入門既分數),應該佢五科都是2o分左右,基本亦入唔到三大

dobbybabie 發表於 16-10-17 15:34
我梗知,但六科24分隨時誤導人,一個同學考六科24分,除咗-的好特別既三大水泡科(我真是沒研究三大最低學系 ...
所以我會叫人4C+2X, 合共至少24分去睇.

如果只係3322+5**5**, 就一定入到U; 即係如果只有4444+44, 我相信亦有不少科可以入到

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 16-10-16 17:50
自選科理應易過必修科吧, 我估~~~
必修科有好多人墊底,自選科未必有好多。

引用:Quote:dobbybabie+發表於+16-10-17+15:34+

所以我會叫人4C+2X, 合共至少24分去睇.

如果只係3322+5**5**, 就一定入到U; 即係如果只有4444+44, 我相信 ...
我剛登入你介紹既第一個綱址,用6科24分成績登入,2015數據,港大,幾乎是紅色(沒可能入),2個學系黃色(即是機會一半)。中大,好似得四黃,二白(大機會入)科大,一黃全紅。—般好少學生考5科,大部分考6科。所以6科24入三大,唔是沒,是好少機會,我沒睇其它大學了,我用四C是4,4,4,4,2X是PHY4分,地理4分咁登入既

dobbybabie 發表於 16-10-17 16:02
我剛登入你介紹既第一個綱址,用6科24分成績登入,2015數據,港大,幾乎是紅色(沒可能入),2個學系黃色(即 ...
我話6科24分係入到UGC degree, 唔係3大..... 3大自DSE開始就講明係睇4C+1X/2X (唔係best 5), 所以要求一定比其它5間高

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:dobbybabie+發表於+16-10-17+16:02+

我話6科24分係入到UGC degree, 唔係3大..... 3大自DSE開始就講明係睇4C+1X/2X (唔係best 5), 所以要求一定 ...
sorry,我可能睇到你話熱門少少既資助學位,誤會咗以為你話三大。跟住個腦又是咁唸,根本好少人考5科啦,大部分都是6科,咁5科20同6科24都是平均每科先4分,都是難入資助學位

CrabPincers 發表於 16-10-17 07:30
我女話, 要拿高分,選修科易過4c
揀得做選修科既對嗰科都應該有一定興趣,唔係被迫讀;所以對B1生可能真係,選修科易拿高分過4C。

王家爸爸 發表於 16-10-17 16:14
揀得做選修科既對嗰科都應該有一定興趣,唔係被迫讀;所以對B1生可能真係,選修科易拿高分過4C。 ...
係真唔係真...信你架啦...

hkpapa852 發表於 16-10-17 16:05
我話6科24分係入到UGC degree, 唔係3大..... 3大自DSE開始就講明係睇4C+1X/2X (唔係best 5), 所以要求一定 ...

尋日去城大聽講座,其實城大明年九成以上課程(26 out of 28)都需要睇4C+2X (唔再係睇best 5)。

LingChiBaBa  理大17年requirement 332233,但好多科計分仲係計Any best 5。  發表於 16-10-18 23:00
TwinWong  理大都要332233  發表於 16-10-17 17:02

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-10-17+16:05+我

原帖由 王家爸爸 於 16-10-17 發表
尋日去城大聽講座,其實城大明年九成以上課程(26 out of 28)都需要睇4C+2X (唔再係睇best 5)。
...
阿仔間中學,之前規定4班得一班有3x讀,今年中四已改,4班有2班讀3X。

王家爸爸  4C+2X應該係趨勢,所以中學加開3X應該都會係趨勢。  發表於 16-10-17 16:49

回覆 王家爸爸 的帖子

乜唔係好多讀8科咩...4C + 3X + M1/2
我印象中計過吓鄧顯平均每人7.X科....SPCC都唔少讀8科~~~

mcl203 發表於 16-10-17 16:52
回覆 王家爸爸 的帖子

正常係, 但到升中五有机會DROP 1X 同M1/2
去主供4C+2X

王家爸爸  到咗中六真係有人放棄其他科目,去主攻4C+2X。  發表於 16-10-17 17:08
王家爸爸  中四好多時都係讀8科,到咗中五應該讀7科既多啲。  發表於 16-10-17 17:07

mcl203 發表於 16-10-17 16:52
回覆 王家爸爸 的帖子

不幸地M1/M2一般都唔當一科。

TwinWong  2016 有本DSE 指南~M1/2 ~ 中大/城大/科大當係選科之一  發表於 16-10-17 17:10

引用:Quote:mcl203+發表於+16-10-17+16:52+回覆+

不幸地M1/M2一般都唔當一科。
係咪好多學生有讀M1/2, 但唔考DSE, D狀元好似少講 7+1 5** ~~~

LingChiBaBa  M1/M2 係攞5**百分比最高的2科。  發表於 16-10-18 23:04
王家爸爸  M1/M2唔容易有5**,所以可能係7(5**)+1(5*)   發表於 16-10-17 17:15

mcl203 發表於 16-10-17 17:08
係咪好多學生有讀M1/2, 但唔考DSE, D狀元好似少講 7+1 5** ~~~
男校應該唔少學生係中四有讀M1/M2,每年都有啲人drop。

我睇過啲試卷,似乎唔太容易。

引用:Quote:mcl203+發表於+16-10-17+17:08+係咪

男校應該唔少學生係中四有讀M1/M2,每年都有啲人drop。

我睇過啲試卷,似乎唔太容易。
咁你指F5讀7科係 4C + 3X 定 4C+2X+M1/2 ??

mcl203 發表於 16-10-17 17:19
咁你指F5讀7科係 4C + 3X 定 4C+2X+M1/2 ??
M1/M2唔容易讀,我估讀得M1/M2,應該有唔少人當初都諗住讀埋全套理科(理、化、生),然後中五時再根據中四成績決定放棄邊科。

王家爸爸  到咗中六真係有人放棄其他科目,去主攻4C+2X。
王家爸爸  中四好多時都係讀8科,到咗中五應該讀7科既多啲。
??????????????????????????????????????????????????

如果,學生中四一開始就修讀4C+2X,有多D時間準備,會唔會攞多兩個5**會大機會多D呢?

YmOra 發表於 16-10-17 17:50
王家爸爸  到咗中六真係有人放棄其他科目,去主攻4C+2X。
王家爸爸  中四好多時都係讀8科,到咗中五應該讀7 ...
問題係你喺中四時,未知道自己邊兩個X叻啲。

王家爸爸 發表於 16-10-17 17:56
問題係你喺中四時,未知道自己邊兩個X叻啲。

又有道理播唔一定係讀唔掂而drop;可以係為著有得揀而drop,開初多選兩科無壞嘅!

‹ 上一主題|下一主題