用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 10%學生考 30分以上
go

DSE 10%學生考 30分以上

想知如果DSE 大約10%學生考 30分以上,咁算吾算差呢?

30分是如何計算的?

idy926 發表於 16-7-20 17:22
你去參考一下EDB既統計吧!

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/20160712_HKDSE_FULL_Results_CHI.pdf
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

舊年資料
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... dseexamstat15_3.pdf

男生表現普遍差很遠......

王家爸爸  制度加心態既雙重影響。   發表於 16-7-22 09:22

見到每年大概1.4% - 1.5%可以考的30以上成績。如果一間學校,有10% 考到30以上,應該係好好。

這樣理解正確嗎?

b3410 發表於 16-7-21 14:06
見到每年大概1.4% - 1.5%可以考的30以上成績。如果一間學校,有10% 考到30以上,應該係好好。

這樣理解正 ...
我都吾知,希望係咁就好啦

回覆:DSE 10�考 30分以上

好好成绩

回覆:DSE 10%學生考 30分以上

七科三十分同五科三十分可以差好遠,我女學校band1c無人攞到五科三十分28分已經係全級第二

October.  所以b1a同 b1c學校,學生平均質素可以差好遠。  發表於 16-10-16 13:16
王家爸爸    發表於 16-7-22 10:45

引用:七科三十分同五科三十分可以差好遠,我女學

原帖由 fionakong2008 於 16-07-21 發表
七科三十分同五科三十分可以差好遠,我女學校band1c無人攞到五科三十分28分已經係全級第二:igiveu ...
which school

回覆 fionakong2008 的帖子

我地最高5科34定35,真係好吾容易,分分皆辛苦!恭喜恭喜!

idy926 發表於 16-7-20 17:22
30分係點樣計先?
5科30分, 6科30科同7科30分, 分別好大喎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-7-22 11:12
30分係點樣計先?
5科30分, 6科30科同7科30分, 分別好大喎?
厘個我都想親自証實,開學問下學校先。我諗如果5科就幾好,7科就一般啦,應該係咁吧

引用:七科三十分同五科三十分可以差好遠,我女學

原帖由 fionakong2008 於 16-07-21 發表
七科三十分同五科三十分可以差好遠,我女學校band1c無人攞到五科三十分28分已經係全級第二:igiveu ...
同意,我細仔個間亦是1C,今年最高似乎是五科29,大仔個間1B,有10-15%以上五科拎30

idy926 發表於 16-7-22 00:08
回覆 fionakong2008 的帖子

我地最高5科34定35,真係好吾容易,分分皆辛苦!恭喜恭喜!

5科35?咁即係爆分啦喎

引用:Quote:原帖由+fionakong2008+於+16-07-21+

原帖由 dobbybabie 於 16-07-22 發表
同意,我細仔個間亦是1C,今年最高似乎是五科29,大仔個間1B,有10-15%以上五科拎30

...
原來差別都幾大喎。

引用:Quote:原帖由+dobbybabie+於+16-07-22+發表

原帖由 Chowying 於 16-07-25 發表
原來差別都幾大喎。
我覺得是細仔間學校老師h e a啫,另一間同區同機構,1C尾2A頭既學校聽聞最高都有4個5**

引用:Quote:原帖由+Chowying+於+16-07-25+發表原

原帖由 dobbybabie 於 16-07-25 發表
我覺得是細仔間學校老師h e a啫,另一間同區同機構,1C尾2A頭既學校聽聞最高都有4個5**

...
呢個 post 令我睇中學又有新既睇法。頭先我去望吓網內果間 叫band 1 尾既中學, outstanding dse result 既 search 只有一次 係 2013 年 34 分。其他年份都冇列最高成績 ………

引用:Quote:原帖由+dobbybabie+於+16-07-25+發表

原帖由 Chowying 於 16-07-25 發表
呢個 post 令我睇中學又有新既睇法。頭先我去望吓網內果間 叫band 1 尾既中學, outstanding dse result 既 ...
即是你覺得b1C偶有佳作(同學成績好)是同學本身好努力?

idy926 發表於 16-7-22 13:04
厘個我都想親自証實,開學問下學校先。我諗如果5科就幾好,7科就一般啦,應該係咁吧
...
其實最重要係,係符合3322條件下,6科既分數先有意思。
如果不符合3322,其它科目全5**都係讀唔到local degree