用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 村校女孩考小一
樓主: 明天更好!
go

村校女孩考小一   [複製鏈接]

引用:漁翁撒網,辛苦了孩子,又辛苦了父母。亦無

回覆 明天更好! 的帖子

現在仍未到報名高峰期,你已為囡囡報了十間,相信最後報25間亦不出奇。試想想囡囡要經歷最少25次面試,如果有一半可進入第二輪面試,便要37次。有些學校甚至有第三輪,面試數目可能再增加。8月尾開始每個星期六都要面試,有時甚至要請假面試,亦可能同一日趕兩場。即使大人不覺得辛苦,小朋友亦不會好受得哪裡去。老實說,有些學校學費太貴,加重屋企開支,要節衣縮食才可以讀,那為何要報?有些學校離家太遠,小朋友日日在校車坐個半鐘,又何必報呢?如果自己崇尚愉快學習,一些傳統教學的學校為何要報呢?我個囝仔今年亦考小一,到這一刻只報了2間。本身亦只打算報8間。

netbb  其實你同樓主報十間有咩分別、  發表於 16-7-23 22:35

引用:+本帖最後由+甘恩+於+16-7-22+00:15+編輯+\

其實報十多間是普通。 有專家教人精選5~6間。 其實運作上有問題。 起初每個家長心中心水的可能是3~4間 。
在過程中有些學校是時間衝突沒法考。 報8間其實考的可能是考5間。 有些二線學校是取其較易,用來平衡一下被一線校reject的失敗感。 假如前面是勢如破竹,後面的不考也只是賠了考試費。 試想假如考完6間都是reject 你的心情如何?

引用:Quote:原帖由+明天更好!+於+16-07-21+發表

原帖由 longlokma 於 16-07-21 發表
官/津校只有好同差兩种分別??
直/私校就全屬於好的一種??
直/私校入面冇/少壞孩子??
同感,我睇完都係想起膚淺兩個字!仲有,可能係我無知,我唔理解入到好小學會影響一生呢樣嘢!

Binlojai    發表於 16-8-19 12:38
cal@wicked    發表於 16-7-26 11:30
subb    發表於 16-7-22 09:11
gglover    發表於 16-7-22 06:57

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+16-07-21+發表

原帖由 99dogdog 於 16-07-22 發表
同感,我睇完都係想起膚淺兩個字!仲有,可能係我無知,我唔理解入到好小學會影響一生呢樣嘢!

...
我自己係讀津小+津中,唔係讀名校,不過自少喜歡讀書,會考有30分

我自己經驗,學校校風緊要(中小學今天仍是津校,唔係直私), 而且讀書叻唔叻最主要靠天份+小朋友性格。。。學校只係其中一樣

多年後今日,我算中中廷廷,又唔係好叻好有錢,不過叫ok不太差。我反而唔要求小朋友要入直私,因為其實好多好嘅津小嘅小朋友其實比二線直私讀嘅更competitive

mianyang_99    發表於 16-9-27 09:56
gglover    發表於 16-7-22 06:58

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+16-07-22+發表同

原帖由 tsewong 於 16-07-22 發表
我自己係讀津小+津中,唔係讀名校,不過自少喜歡讀書,會考有30分

我自己經驗,學校校風緊要(中小學今天仍 ...
你d 小朋友係世襲生,你當年讀果間係沙田最多人target 既學校之一,如果穩入你果間,俾我都唔考直資啦…

我都覺得樓主報太多學校,如果end up 超過10間… 但人各有志… 同埋呢幾年又係出生率最高,都無辦法啦…

回覆:村校女孩考小一

報得太多,考得太多,小朋友會厭戰

我總是覺得這個新acct 怪怪的.

每间學校都会有唔喜歡讀/会講粗口/唔守秩序的孩子,香港直/私小學也不見得門槛高得嚴得只有品學兼優的孩子才可入讀,學費大部分也是普遍家庭負擔到的,不同之處只是这些直/私小學有所謂考選过程,但考的是幾歲幼兒,甄選试的準確性及代表性根本就可以一笑置之,所以就讀直/私小學的還不是一般有乖有曳的本地孩子,說不定你認為最無礼貌的鄰家小孩也正正就讀你心儀的直/私小學呢~~

引用:其實報十多間是普通。+有專家教人精選5~6間

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+16-07-21+發表

引用:Quote:原帖由+甘恩+於+16-07-21+發表漁翁撒

原帖由 明天更好! 於 16-07-21 發表
考到才選,不是更實際嗎?

有些考完肯定唔會讀,或者負擔唔起讀嘅學校,對你來說根本唔叫選擇,去考其實得白做2個字。你和小朋友浪費了一輪心機,其實唔係更不切實際嗎?

明天更好! 發表於 16-7-21 21:05
考到才選,不是更實際嗎?
未應清目標能力, 一未C衝, 漁翁撒網,辛苦了孩子 !

引用:Quote:原帖由+tsewong+於+16-07-22+發表我

原帖由 maxifoxy 於 16-07-22 發表
你d 小朋友係世襲生,你當年讀果間係沙田最多人target 既學校之一,如果穩入你果間,俾我都唔考直資啦…:qu ...
咁如果我冇母校backup, 我都係諗住大抽獎津校,派得唔好叩門,再唔係小二插班

但講真如小朋友喺一線小學讀咗幾年但發覺跟唔上,都會俾佢去二線適合佢嘅學校讀

當然父母係想盡力俾好嘅嘢俾小朋友,但唔需要太神化「名校」,「直私」,個人經驗,讀書講到尾好睇小朋友資質同性格。喺香港教育制度底下,大部份讀書叻嘅小朋友,一係資優,一係好disciplined同有鬥心想考第一,我係後者

當然人各有志,入咗間好小學唔代表就前途光明,相反係漫漫長路嘅開始

回覆 明天更好! 的帖子

漁翁撒網等於會考到好學校?考到一間唔啱自己小朋友讀的好學校都係好?我每天返工都會經過一間傳統好谷的私小,是大家心目中的好學校,但去年上学期日日見到有一位小一生在校門哭,說不想返學。我又識另一個小朋友在這好學校讀小四,日日開心返學,話想攞好成績,考好啲。如果未認清自己小朋友屬哪一類型,盲目漁翁撒網揀好學校,最終受害的是小朋友。

回覆 甘恩 的帖子

近日較少見到你留言,之前有看過你的育兒心得,很有幫助。
我們很用心去培養小朋友的閱讀習慣和品格。可能兔年出生率高,競爭大,小朋友又是坊間所說的「細仔」,首兩間直資都不入選/到第二輪面試。有點洩氣,開始覺得直私這遊戲太多因素左右,自己好努力,都天外有天。未來應考的學校較受歡迎,成功機會更低。唯有堅強努力。

manmonster 發表於 16-7-22 09:34
回覆 甘恩 的帖子

近日較少見到你留言,之前有看過你的育兒心得,很有幫助。
其實我一直有上網,只是少留言,或和個別家長PM。我的留言不算是什麼育兒心得,只是互相分享而已。考直資私小,確實有好多因素受影響,對細仔一定不利,但不要緊,只要小朋友已培養良好的中英文閱讀習慣,將來一定可以適應小學的學習生活,這是我深信不疑。你都要加油,現在只是開始,不要氣餒。
‹ 上一主題|下一主題