用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 村校女孩考小一
樓主: 明天更好!
go

村校女孩考小一   [複製鏈接]

回覆:村校女孩考小一

仲要預每年加學費,其他使費,你可能仲有機會學下d咩興趣班,大d又可能話補習之類,所以都要考慮清楚條數。

引用:只是作為一個小小記事,同路人互勉 +

原帖由 明天更好! 於 16-07-19 發表
只是作為一個小小記事,同路人互勉
冇咩特別,暫時

引用:咩背景也好,考小一都講運,我是平日用心教

原帖由 s.andp 於 16-07-19 發表
咩背景也好,考小一都講運,我是平日用心教孩子,報考適合她的小學,不一定名校丶神校,不要太遠,免辛苦, ...
I love it!! 家長有清晰方向!隨遇而安

明天更好! 發表於 16-7-20 07:59
一千元,好貴,但冇得慳了
第一間取錄, 呢1千係開心錢, 值得俾的.

除了學費5萬幾外, 仲有校車都要萬幾蚊一年. 學費同校車年年都加價,預早作準備好D.

點解到而家仲有人執迷於讀村校、學卷學校、九龍塘私幼同考唔考到直私有關連?小朋友即使讀村校冇外補,天資聰穎嘅一樣可以考到直私。

重點係,搵一間你覺得合適嘅學校。「合適」唔單止在於小朋友適唔適應,仲有家長配唔配合到。

我反而身邊朋友的仔女都係讀村校幼稚園個個都考到私直小學,無經濟能力就完全唔考。反而去讀名私幼那些家長心儀係津校。

引用:Quote:原帖由+s.andp+於+16-07-19+發表咩背

原帖由 明天更好! 於 16-07-20 發表
我家也不是富有,看見音小電郵,全年52000,嚇了一跳,如讀,要做多份partime。

...
要做多份part time = 陪小朋友時間少咗。
值得甘樣去讀私小?大把津校比音小好

引用:是年年加,+分分鐘高過我加人工的比率.當年

原帖由 BB成長期 於 16-07-20 發表
是年年加, 分分鐘高過我加人工的比率.
當年我考, 先行看學費才去考......有些over 我budget, 跟本不用浪費 ...
同意

引用:背景,村校,沒任何課外學習,沒證書,爸媽

原帖由 明天更好! 於 16-07-19 發表
背景,村校,沒任何課外學習,沒證書,爸媽上班,主要是工人姐姐照顧。自知冇優勢,因此魚翁撒網考小一。

...
音小係普遍家長的水泡,一有其他offer喺手就第一間放位。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我囝都係乜証書果D都無, 亦無特別出去學咩特別野,
所以只打算幫佢報1、2間直資/私校, 唔得就報樓下學校,
報校前我會睇埋要幾多錢學費, 因除左學費之外,
少不免會有校車、飯錢、書薄呢D雜項野要俾,
有D仲係個個月都要俾既, 根本慳唔到...
個人唔建議因為要幫小朋友交學費而打兩份工、做PART TIME,
個CONCEPT 唔多岩(對我黎講)
共勉之

簽名被屏蔽

引用:咩背景也好,考小一都講運,我是平日用心教

原帖由 s.andp 於 16-07-19 發表
咩背景也好,考小一都講運,我是平日用心教孩子,報考適合她的小學,不一定名校丶神校,不要太遠,免辛苦, ...
思想正面 很難得

引用:我囝都係乜証書果D都無,+亦無特別出去學咩

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+16-07-20+發表你

原帖由 明天更好! 於 16-07-20 發表
一千元,好貴,但冇得慳了
真心講 如果覺得一千蚊都覺得多 就真係唔太適合讀音 小了 因為學費年年加 一比要比十二年 同意其他人講 報學校 要找合適的 首先要了解學費同學校理念 唔好盲目報 我見你已經報咗十間 真係見到都驚

回覆:sissysze 的帖子

同意

引用:Quote:原帖由+s.andp+於+16-07-19+發表咩背

原帖由 siumanma 於 16-07-20 發表
I love it!! 家長有清晰方向!隨遇而安
同意

引用:Quote:原帖由+明天更好!+於+16-07-19+發表

原帖由 gracelam 於 16-07-20 發表
音小係普遍家長的水泡,一有其他offer喺手就第一間放位。
exactly,  所以呢一千蚊個個都願比!

引用:我都想囡囡考到直資,避過大抽獎呢個殘忍嘅

原帖由 yannie_man 於 16-07-20 發表
我都想囡囡考到直資,避過大抽獎呢個殘忍嘅遊戲!
同你地一樣,我同先生都要上班,靠姐姐照顧,而且讀緊Happ ...
大抽獎點解係殘忍?!

唔駛考,唔駛出力, 咁都叫殘忍?

咁考小,優勝劣敗又殘唔殘忍?

cal@wicked    發表於 16-7-26 11:24

回覆:retriever 的帖子

‹ 上一主題|下一主題