用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誇區名校/ 地區名校
樓主: Wonderlady
go

誇區名校/ 地區名校   [複製鏈接]

開名啦!開左名大家就可以比多d資料做選擇!如功課量,測考次數,ECA用時間,誇區車費甚至中學位置等都是考慮因素…
如沒知邊間,即唔知有幾好,我就唔想跨…因為車程要一個鐘…來回即2個鐘…好攰…

Wonderlady 發表於 16-7-19 19:51
小朋友記性好,情緒自理好,語文能力強,睡覺時間很長,可以一瞓十三個小時。

如果一間誇區名校,車程連步 ...
其實今時今日自行無25分都唔係必入(25分都有部份學校入唔晒), 有直屬B1中學既小學更加係爭崩頭, 自己諗清楚搏邊間.

話時話, 有直屬B1中學既小學, 多數係單性學校, 遲D細仔又要再煩過, 到時仲有冇得選擇呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Wonderlady+發表於+16-7-19+19:51+小

原帖由 hkpapa852 於 16-08-12 發表
其實今時今日自行無25分都唔係必入(25分都有部份學校入唔晒), 有直屬B1中學既小學更加係爭崩頭, 自己諗清楚 ...
分數不是問題,因為樓主係使人情牌

karen55407 發表於 16-8-12 11:44
分數不是問題,因為樓主係使人情牌
人情牌.... 係咪一定得呢?

話說N年前朋友個朋友話識油天副校, 叩門時仲得到副校同意成為"推薦人", 諗住一定掂

結果, 最後都只係收到呢個通知: 因申請人數大多, 所以未能安排學位

hppa    發表於 16-8-12 12:00
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-8-12 11:53

話說N年前朋友個朋友話識油天副校, 叩門時仲得到副校同意成為"推薦人", 諗住一 ...
俾面回應....應該會好得体既....但若真係要幫既....條隊會好長....仲要係合唔合理

引用:Quote:karen55407+發表於+16-8-12+11:44+分

話說N年前朋友個朋友話識油天副校, 叩門時仲得到副校同意成為"推薦人", 諗住一 ...
依家係樓主仲諗緊好唔好跨區上學

karen55407 發表於 16-8-12 12:15
依家係樓主仲諗緊好唔好跨區上學
另外,如果要計人情牌既價值,有B1直屬中學既小學,應該高好多

引用:Quote:karen55407+發表於+16-8-12+11:44+分

識副校都唔得,唔怪得之我知一個話識主任,in完連 waiting都無啦

‹ 上一主題|下一主題