用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誇區名校/ 地區名校
樓主: Wonderlady
go

誇區名校/ 地區名校   [複製鏈接]

可能樓主唔係一定要挑戰最高的家長呢.
其實迦密主恩都唔錯呀

回覆:Wonderlady 的帖子

跨區

adriantai 發表於 16-7-20 17:22
可能樓主唔係一定要挑戰最高的家長呢.
其實迦密主恩都唔錯呀
我覺得比要升返間有B1A直中嘅難度更高. 迦密主恩已經可以話係成個TKO平均質素最好嘅中學. 你要確保小朋友係區內小學最top嗰浸至有機.

引用:回覆+Wonderlady+的帖子 地區名校要去誇區

原帖由 joew_525 於 16-07-20 發表
回覆 Wonderlady 的帖子

地區名校要去誇區B1中學難D, 定誇區名校去地區B1難D?
所以我有諗過,照開口問interview, 如果真係入到,上一年,覚得小朋友駕馭唔到,交通安排太費時,又成日唔夠瞓,先跨返本區都容易得多,或者到時說服到C6,可能搬到屋。到時真係進可攻退可守。

hppa  what are the names of the schools that you are choosing from?  發表於 16-8-11 14:14

係難好多下,  以今年馮晴升中成績來看, KEEP前三分一應該OK.

引用:係難好多下,++以今年馮晴升中成績來看,+KEE

原帖由 adriantai 於 16-07-20 發表
係難好多下,  以今年馮晴升中成績來看, KEEP前三分一應該OK.
每一間都派得一個,其實真係好辛苦先入到㗎。

我睇得比較簡單, 有3X人派去迦密主恩同級或更好...已經很不錯

引用:我睇得比較簡單,+有3X人派去迦密主恩同級或

原帖由 adriantai 於 16-07-20 發表
我睇得比較簡單, 有3X人派去迦密主恩同級或更好...已經很不錯
其實我C6一樣咁講,但若果中學,我反而唔介意遠少少。係小學階段,怕影響腦部發展。所以掙扎本區跨區咁耐

Wonderlady 發表於 16-7-20 17:56
其實我C6一樣咁講,但若果中學,我反而唔介意遠少少。係小學階段,怕影響腦部發展。所以掙扎本區跨區咁耐

...
其實如果太累, 校車咁長時間一定會訓下.
或者初小放學回家俾佢小睡一會.

回覆 Wonderlady 的帖子

如果真係MPS, 我一定會問左先, 你知唔知有好多人想IN都冇機會呀! (我就係其一)

女.....都係睇緊D, 讀女校好D....

adriantai    發表於 16-7-20 18:11

返地區名校, 仲可以訓到13小時嗎?

6pm-7am

retriever 發表於 16-7-20 14:47
唔好意思, 唔係好同意你既見解...

小朋友意見隨便聽下算...
上述case,連家長都心大心細,所以我會假定2所學校是條件相若。咁比小孩選擇有什麼問題?
佢中意校服靚而選,不是很好嗎?
家長不凖他因校服靚而選,是真的很負責任嗎?
思考一下問題核心

其實大人應該相信孩子既能力及適應力
試過讀band1a 唔得(無論任何因數)...總算無悔
如果未試過已經放棄, 退而求其次...試問將來點教佢精益求精

你想佢係band1a 佢就係band1a,
如果你一路質疑佢, 就算入到誇區band1a , 誇區band1a 都只不過係佢既負累

仲有一樣野要搞清楚, 訓得多腦部發展好d 唔代表成功
成功係需要失敗需要受折磨, 需要付出代價架...
如果因為訓少兩粒鍾, 搭車耐少少不能成材...
我相信呢個小朋友不屬於band1a,

回覆:誇區名校/ 地區名校

有冇校車?有校車我覺得冇問題喎,小朋友喺校車會結交到唔同年級或班別嘅同學,仲做到朋友仔,幾開心。講真,好多人住九龍各區去深水埗區讀某男龍校都要坐成個鐘車,依然大把人願意讀,為嘅都係一條唔係band 1A嘅龍,唔計banding,可以同大部份同學一齊讀12年書亦係一種好好嘅學校生涯,50分鐘車程同同學仔傾下計玩下好快過。

回覆:誇區名校/ 地區名校

不過都係果句,照叩,叩到先至再討論,免傷和氣。BTW,咩係C6?即係老公?

MrBeast  死佬  發表於 16-7-21 07:36

Wonderlady 發表於 16-7-20 08:16
因為要預埋朝早塞車,me me mo mo ,所以會預45 mins. 其實咁樣誇,係咪好辛苦呢?

...
你老公都冇錯的,之前有個分享:叩入st mary 但車程太長令成績不好。不過你不如去睇下呈分試個po,就知有直屬中學係幾幸福。我覺得你預45mins,可能熟路後30-35mins會ok,若可以自己揸車仲可在車食早餐和茶點,細路不會太辛苦,但大人會,捱幾年過了初小時間就會鬆動些。

引用:Quote:原帖由+adriantai+於+16-07-20+發表

原帖由 Wonderlady 於 16-07-20 發表
唉,針無兩頭利,只可以盡自已本份咋
如果本區係將軍澳,奉勸你都係跨區。 tko競爭好大,但新區學校成績都係jai谷。 隨便講一間都好多投訴抄寫多。

而且tko去港島跨區其實相對方便得多。

引用:不過都係果句,照叩,叩到先至再討論,免傷

原帖由 monodad 於 16-07-21 發表
不過都係果句,照叩,叩到先至再討論,免傷和氣。BTW,咩係C6?即係老公?

...
唉,呢度係咁稱呼老公架。。。

‹ 上一主題|下一主題