用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 sfa好定dps好?
樓主: triplecheng
go

sfa好定dps好?

引用:SFA有人插班轉DPS,我知道都唔止一個,仲要

原帖由 小曳人 於 16-07-19 發表
SFA有人插班轉DPS,我知道都唔止一個,仲要男女都有
意思係?

引用:+本帖最後由+mimi222shi+於+16-7-21+09:50+

原帖由 mimi222shi 於 16-07-21 發表
我肯定你間學校多D支援了!她是較成熟,好知自己要點做,也會聽老師話,比較上心,大班同學都只有一位老師,課程幾快,英文幾深下,一堂半堂發夢就miss了……佢見自己技又如人,佢主動求練習,做做下成绩上咗嚟……不過學習是馬拉松,如佢一直keep住甘學習態度,應該不錯的!順带一提,我們家是基督徒,當初選校也是這原因……

mimi222shi  你小朋友天資聰穎  發表於 16-7-22 19:30

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 16-7-22 11:18
意思係?
雖然DPS透明度較低,派位結果不明,但依然會有人揀DPS,甚至係好多人認為好學術/派位較有保證嘅私小,都對DPS有興趣

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

就係想知固中原因, 有朋友話課程不及aps, sfa好

adriantai  名氣呢樣野, 唔係課程呢D咁表面既野可比, 而且係少有的英文小學  發表於 16-7-22 14:22

triplecheng 發表於 16-7-22 14:13
回覆 小曳人 的帖子

就係想知固中原因, 有朋友話課程不及aps, sfa好
或者套校服好似DGJS都係个吸引力……

回覆 triplecheng 的帖子

無乜邊間係英小

這世界沒有最好的學校,只有最適合小朋友及其家庭需要的學校
對我的家庭來說,DPS 是最適合,所以小兒當年才選擇插入,以下各條件包括:
男女校(小兒性格不適宜太早讀男校)+ 免學費(家庭經濟需要)+ 世襲津校(有弟妹)+ 位置(離家不遠,可以自行上學)+ 適合程度及課程(英小 / 良好英語氣氛/ 初小已經有History&Geography / Science) + 初小壓力小(初小無考試)+ 班數少 + 男仔有升中backup
所以當年我尋覓了很久,其實符合九龍男女英小津校的條件實在不多,亦有許多人驚訝小兒竟然插dps 而不選擇其他(因為有哥哥讀另一男校),而自己才明白甚麼是最適合

pamelaywy 發表於 16-7-22 19:18

這世界沒有最好的學校,只有最適合小朋友及其家庭需要的學校

"男仔有升中backup"

指DBS?

要俾錢既直資喎?!

Yanamami  俾6年总好過俾12年  發表於 16-7-27 11:47

DPS,吾洗錢又係英小,位置較好

retriever 發表於 16-7-27 10:56
"男仔有升中backup"

Backup only 還可以有其他選擇
而且除了佢自己小學五年,還有妹妹六年小學免學費

引用:+本帖最後由+pamelaywy+於+16-7-27+12:59+

原帖由 pamelaywy 於 16-07-27 發表
你要男女校。

但對女仔有咩backup?

retriever 發表於 16-7-27 13:34
你要男女校。

但對女仔有咩backup?

女仔中學無backup, 未諗到咁遠
妹妹幼稚園,上左小一再看看如何