用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 亞女需要訓練,工人唔想配合,點搞?
go

亞女需要訓練,工人唔想配合,點搞? [複製鏈接]

言語治療師叫俾大女多用飲管喝水,幫助發合唇音,飲管杯和水壺佢總是掉埋一邊。

心理學家叫我每晚同大女有 “floor time” 交流時段,叫姐姐那段時間倍實細女(normal),佢又面黑,因佢鍾意躲在房講電話同美容。

老公好遲收工,我放工好似返去做埋印姐份工,想換工人又怕越換越差。佢做咗4年,繼續用佢又怕佢一夠5年玩嘢搏炒領長期服務金走人。唉……..

0    0    0    0

回覆:亞女需要訓練,工人唔想配合,點搞?

炒得。

睇得出你工人唔太鍾意小朋友,只好換一個新的及可以配合小朋友訓練的。
我估你女兒可能係發音有問題,多D做訓練先幫到佢,把握6歳前的黃金時間。加油!

引用:言語治療師叫俾大女多用飲管喝水,幫助發合

原帖由 muimui5 於 16-07-19 發表
言語治療師叫俾大女多用飲管喝水,幫助發合唇音,飲管杯和水壺佢總是掉埋一邊。 心理學家叫我每晚同大女有  ...
炒得,每個月用4千幾蚊請工人,原意是幫輕一下自己,讓家庭開心和諧一點,現在不但沒有幫輕家頭細務,而且仲要防住佢,用了錢換來不開心,炒左佢留返d錢和家人食飯好過,可以的話補$給她即炒,買埋機票要她即日離開香港

回覆:亞女需要訓練,工人唔想配合,點搞

請個工人返黎講電話or美容

其實現在的姐姐都唔好,試下請第二個!

回覆:muimui5 的帖子

回覆 Catcattherine 的帖子

亞女已經過咗6歳,仲係好多外星話,又多怪癖,我好擔心新姐姐嫌揍佢辛苦郁下劈炮,依家(成咗精)呢個都睇死我冇佢唔得先咁吋啫!

係,請工人都幾煩,現在工人比較揀工,好多唔願意要照顧特殊小朋友,我現在工人對我家小朋友有耐性愛心,但清潔,煮食就好—般。

個工人除左唔配合照顧小朋友,其他事佢做成點?
如果連清潔煮飯都做唔好,都無乜理由用佢啦

回覆 katy211 的帖子

家務買餸煮飯都樣樣曉,但有手尾要跟。我駝細女時舊印話唔續約,於是請了個本地,貪唔駛由頭教,但佢就好有自己主意同好貪靚。

要明白你要長期作戰,炒,短期你可能要\train個新工人辛苦D,但長遠你會好過D。佢未夠4年已這樣,4年後可以攞長期服務金只會更差!

我應該定揾本地的Int真人呢? 定請海外?
如海外的來到至知茄喱、污糟、有皮膚病之類,C6一定鬧爆。我份工冇得請no pay leave。

請工人真係好撞手神架,基本上同邊個地方既工人無乜關係
不過我建議請海外的

回覆 muimui5 的帖子

如果她已經工作4年,你應該嘗試換工人,你永遠不知道,有時會幸運,換到一個更好的

除左炒佢之外仲邊有思考空間呀.....

回覆 aryin1982 的帖子

新印傭已來了將近一個月,感恩兩個女都好接受佢,她規矩和衛生OK,依時替亞女擦身、練口肌,只是買餸煮食要我安排清楚,不像舊印全自動。但屋企整潔寕靜咗,大女情緒好咗。希望她不嫌大女麻煩古怪,能学會廣東話好好做落去。

咁幾好喎,因為依時擦身及口肌按摩對小朋友真係好重要

‹ 上一主題|下一主題