用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀神校的必要性
go

讀神校的必要性 [複製鏈接]

當dse考試的個人成績受有關於校本評核影響

分 數 調 整 是 指 在 學 校 完 成 評 核 活 動 及 向 考 評 局 提 交 分 數 後,
考 評 局 對 學 生 的 分 數 進 行 調整 的 機 制。
調 整 成 績 的 主 要 目 的,是 保 證 校 本 評 核 的 公 平。
由 於 任 課 教 師 清 楚 了 解 其 學生 的 能 力,所 以 由 他 們 判 斷 學 生 的 表 現 是 最 適 當 的。
通 過 教 師 的 互 相 討 論,他 們 能 對 校內 修 讀 同 一 科 目 的 學 生 作 出 可 信 的 評 核。
可 是 在 評 核 過 程 中,教 師 未 必 明 瞭 其 他 學 校 學生 的 表 現 水 平。
儘 管 考 評 局 已 為 教 師 提 供 有 關 校 本 評 核 的 培 訓 課 程,而 教 師 亦 採 用 相 同的 評 核 準 則,仍 然 難 以 避 免 部 分 學 校 的 教 師 的 評 核 較 其 他 教 師 寬 鬆 或 嚴 格。

此 外,不 同學 校 的 給 分 範 圍 也 可 能 出 現 差 異 。為 處 理 這 些 潛 在 問 題,考 評 局 跟 大 部 分 國 家 和 地 區 的 考 試 機 構 一 樣,會 利 用 不 同 方 法 調整 學 校 所 提 交 的 校 本 評 核 分 數,以 確 保 不 同 學 校 的 校 本 評 核 分 數 的 可 比 性。考 評 局 主 要採 用 兩 種 方 法 調 整 校 本 評 核 分 數 : 統 計 調 整 方 法 及 專 家 判 斷 調 整 方 法 。

因為校本評核影響dse考試的個人成績
所以 有能力就要讀神校
band2生要上
就要追band1校
band3生如果發現你間學校無人理sba
咁最好快快轉校
唔係到時比你考得好
都比學校拖衰你個人成績
結論 一定要搵間成績一直唔錯的學校
你先會dse有著數
   17    0    0    2

Thx for sharing

回覆:讀神校的必要性

回覆 bwsthomas 的帖子

不如了解下各科SBA佔分幾重先,其實除開得好少,都唔影響由5*變5**。考評局不嬲有SBA調整機制,由當年我讀A level已知,同學校banding關係不大,反而同個人DSE成績關係大d。

joyjoyparent  關係甚大, 其實AL 已經是名正言順的拉curve, 以公開試的成績同校內平均分比較, 然後才化大. 也以此來批評老   發表於 16-7-19 23:09
王家爸爸  佔分比重都唔輕  發表於 16-7-19 13:11

http://www.hkeaa.edu.hk/tc/SBA/
唔多
中文20%
英文15%
通 20%
PHY CHEM BIO各20%
ART 50%

SBA同學校banding關係不大
但同學校是否認真做足
同學是否按時交齊
學校是否緊張學生成績
很大關係

回覆:long0 的帖子

Noted w/ thanks.

8/2013

現代23生改判僅校本評核零分
香港中學文憑考試廿三名現代書院考生被揭發校本評核嚴重抄襲,原被罰取消中文科全科成績,經上訴覆核後,考試及評核局基於公平原則及覆核成績不會向下調的大前提,決定全改以「輕判」,僅判罰佔中文科兩成比例的校本評核部分零分。考評局強調上訴覆核委員會確認涉事考生屬嚴重抄襲,違反學術誠信,證據確鑿,提醒考生必須承擔抄襲行為帶來的後果。同時,該局將檢視甚至研究修訂實施多年的「覆核成績通常不會降級」指引。

認真做SBA,考好DSE就係致勝之道。
外在因素影響唔係太大,
學生本人做幾多野先係主因噃!

kat0318    發表於 16-7-19 13:17
>^^<

外在因素影響唔係太大
讀書睇自己既啫
讀邊間學校都一樣
邊個老師教都一樣
係架
咁叻自修得啦
讀港大同THEi都一樣
真係唔明d學生點解dse成績出黎要生要死囉

引用:+http://www.hkeaa.edu.hk/tc/SBA/唔多中文

原帖由 long0 於 16-07-19 發表
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/SBA/
唔多
中文20%
SBA在成績單上面無獨立既分數,以中文科為例,SBA成績包含在卷三,而卷三佔總成績18%,三年黎十幾廿份既SBA功課,每份除開只佔1-2分。

另外,你提到追SBA功課,可能band 2/3學校仲追得緊,有神校永不追學生功課,認為交功課係學生責任,唔係老師。

我回應你唔係我唔鍾意神校,我都想小朋友入架,只係唔需要神化神校,必要入神校唔會因為SBA有調整,而係因為里類學校有其他吸引家長學生既地方啫!

Thanks long0!

好多人唔識玩呢個game,但又唔肯學,人地講又唔信,到仔女DSE放榜時俾SBA拖累,又話唔知原來SBA可影響咁大。
wbmom

虛心請教什麼是SBA??

王家爸爸  校本評分  發表於 16-7-19 20:59

bbforever 發表於 16-7-19 20:47
虛心請教什麼是SBA??
[size=30.3998px]school based assessment

引用:認真做SBA,考好DSE就係致勝之道。 外在因

原帖由 大貓媽媽 於 16-07-19 發表
認真做SBA,考好DSE就係致勝之道。
外在因素影響唔係太大,
學生本人做幾多野先係主因噃!
認同!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王家爸爸 發表於 16-7-19 21:01
school based assessment
除考DSE外,在校的成績亦計埋分在DSE到?是計個人定全間學校嗰屆既評分??

王家爸爸  個人  發表於 16-7-20 09:23
Yanamami  當交份功課去評核,禁会唔会易明d?  發表於 16-7-20 00:13

回覆 大貓媽媽 的帖子

5, 5* 及5** 往往便是百份之五之差, 所以學校老師懂不懂SBA 運作, 同學做SBA及考試的表現, 都有很大影響!

王家爸爸  一分也不能少    發表於 16-7-20 09:24

神校學生SBA滿分
唔會比質疑
B3校學生SBA攞一半分
都隨時比人封艇
呢個主觀情形
無可能唔存在
結果神校學生sba唔太差就比滿分
B3校學生做到最出色都只有一半分
如果要証明
只要睇下跟住落幾年dse有無爆冷
如果無雜嘜學校彈出
即係神校優勢系統已經完成
SBA利益輸送應記一功

回覆:long0 的帖子

唔駛咁嘮氣,你都未看過不同等級的SBA功課,或者你看完都有同感,水準係爭好遠,到時你又會問,點可以大家都是15分!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題