用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人唔報自行,只玩统一大抽獎??
go

有無人唔報自行,只玩统一大抽獎??

如題~

My wife has a colleague only go for lucky draw for his son.

little_yolky  why?  發表於 16-7-18 11:06
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

為乜?就好似人人去買Mark6又諗住会中既心态?

王家爸爸  Good question!  發表於 16-7-18 09:59

回覆:有無人唔報自行,只玩统一大抽獎??

有,但真心唔明為乜。

>^^<

大貓媽媽 發表於 16-7-18 08:06
有,但真心唔明為乜。
Too busy.

little_yolky  what??????????????????????  發表於 16-7-18 11:07
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:有無人唔報自行,只玩统一大抽獎??

通常收頭十,其他學生只系參與,事實上,邊有凸出獎㗎

王家爸爸  坊間誤解   發表於 16-7-18 10:00

Tophand8899 發表於 16-7-18 08:43
頭十都去哂傳統直資啦,仲忐忑到七月?有~少啫~

回覆 Yanamami 的帖子

都唔係個個俾得起或捨得俾既~我見到香港爸爸做嗰個小六升中個表,有D津小真係全級都是派位入中學,無直資架~

回覆 bbforever 的帖子

我曾經聽個家長講話麻煩兼小朋友成績麻麻,就無報自行…

Eat_Sleep_Play  咁生佢出嚟咪仲麻煩!  發表於 16-7-19 20:18
little_yolky  無語。  發表於 16-7-18 11:08
Yanamami  升中都嫌麻煩……無話好說了~  發表於 16-7-18 10:55

bbforever 發表於 16-7-18 10:52
回覆 bbforever 的帖子

我曾經聽個家長講話麻煩兼小朋友成績麻麻,就無報自行… ...
总之起碼都会有一批学校既头廿名離場~

回覆 Yanamami 的帖子

叻個D會報出名既直資私校,差D嗰D都有其他一般直資揀下~
我間學校有人去東涌YMCA,我都是第一次聽有此校~

其實我當時都唔想交自行

因為以我仔成績, 自行交都是無望, 又要整portfolio又要準備cert, 麻煩

但派位入去就很穩陣, 差唔多9成9派到

我最尾都有交, c6比壓力

Tophand8899 發表於 16-7-18 08:43
我都覺得B1中尾都好難在自行中~

bbforever 發表於 16-7-18 11:05
B1中尾揀返B1中尾咪得囉。

大貓媽媽    發表於 16-7-18 12:53
Yanamami  全对!或者揾自-搏高dd, 自二要有信心入嘅~  發表於 16-7-18 11:23

引用:其實我當時都唔想交自行因為以我仔成績,+自

bbforever 發表於 16-7-18 11:05
我大女都係band1中都入自-,大前題係要揾啱程度(或搏高dd), 相差太遠梗係揾黎搞啦~~細女band1中同学都入华英~只要程度配合命中率唔低㗎喎~~我地小学校長係教我地:命运在我手(自行),唔好等运到(抽獎)㗎~

Panda_mother    發表於 17-6-21 11:02
bbforever  命運在我手  發表於 16-7-18 12:13

IloveJJ 發表於 16-7-18 11:12
點解可以9成9得架?咁好
我仔小學網有兩間band 1男校, band 1男生 100%入晒是但一間, 另外會派多十幾廿個band 2入去添

Panda_mother    發表於 17-6-21 11:01

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-18+11:12+點解

IloveJJ 發表於 16-7-18 11:38
咁好?邊個網呀?
油尖旺

Yanamami 發表於 16-7-18 11:21
我大女都係band1中都入自-,大前題係要揾啱程度(或搏高dd), 相差太遠梗係揾黎搞啦~~細女band1中同学都入华 ...
哇, B1中都入華英? 我都唔敢同阿女諗咁高級數既學校。我哋學校年年都有4個左右入迦密架, 不過諗佢都係跟唔上, 所以咪唔諗囉。