用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 瑪利諾同英華女邊間好?
go

瑪利諾同英華女邊間好? [複製鏈接]

小女9月升小六九龍城校網,自行收生有咩策略好?要係咩成績?誇區去英華女機會大嗎?
兩間女校邊間較好?喺自行收生前學校會個別舉辦升中面試日嗎?求大家幫忙,謝謝!

2    0    0    0

你女女成績及校內排名如何?係九龍城区既小学屬强校定强校?性格係点?有乜課外活动?獎項?家住九龍城区?以往師姐同排名者多升边d中学?

回覆:瑪利諾同英華女邊間好?

我選瑪利諾!

王家爸爸  我都係  發表於 16-7-17 18:24

唔知你想比較D乜嘢?真正可以答到呢條問題嘅只有兩個女都在呢兩間唔同嘅女校讀書的家長!只可以講,英華在高中有至少15個選修科俾學生揀(未計M1同M2)!
不如親身去佢哋嘅升中講座了解吓才決定吧!甚至帶埋亞女去,俾佢自己揀!横掂入到是但一間都要開香檳慶祝!

回覆:queenkwok 的帖子

多謝各位幫忙

一間天主教, 一間基督教, 兩間都咁 Top, 都不用比較什麼了, 選擇近屋企吧!
英華女2018年會搬返羅便臣道, 跨區返學辛苦嗎? 要考慮埋呢點!

王家爸爸  近屋企係重要決定因素。   發表於 16-7-21 16:48

引用:我選瑪利諾! +

原帖由 cherrieshum 於 16-07-17 發表
我選瑪利諾!
王家爸爸,可否分享你選瑪利諾的原因。

唔知點解 MCS的學生總係狗眼看人低。 佢哋英文好,冇錯,但總喜歡嘲笑英文唔夠好嘅人,歧視附近冇咁叻嘅學校,又可以唔駛紮頭髮,經常披頭散髮了事。佢哋冇咁著重中文,非小學部升上去嘅未必順利融合到,小學部升上去嘅已被佢哋嘅老師洗腦認為自己高人一等
相反,英華嘅風氣較平實但學術都係高質素,中英文水平都平均,體育音樂都出色。冇小學部升上去咁分黨分派,亦冇一種囂張的氣燄。 不過英華會喺兩年後左右搬返去港島,而且留比九龍校網的學位較少,適合自行階段考入多過等大抽獎入

hppa    發表於 16-8-3 17:37

La_Roche 發表於 16-7-27 10:40
唔知點解 MCS的學生總係狗眼看人低。 佢哋英文好,冇錯,但總喜歡嘲笑英文唔夠好嘅人,歧視附近冇咁叻嘅學 ...
我識的MCS学生並不是这样,狗眼与否,家教為主。

hppa    發表於 16-8-3 17:38

唔知點解 MCS的學生總係狗眼看人低。 佢哋英文好,冇錯,但總喜歡嘲笑英文唔夠好嘅人,歧視附近冇咁叻嘅學 ...
"嘲笑附近冇咁叻學校" 有何實質證據還是全憑個人觀感? 一竹篙打一船人?"唔駛紮頭髮,披頭散髮"  請問有妨礙或影響你嗎?不要戴有色眼鏡吧!!
"小學部升上去已被老師洗腦認為高人一等?" 那位老師?如何洗腦?
"冇咁著重中文" 請不要道聽塗說

閣下貶低他校之言論,與事實不附!請慎言

回覆:瑪利諾同英華女邊間好?

6月尾參加佢地(瑪利諾)open day, 我拖住2個女係門口仲一舊雲,唔知係咪去岩門口,d女仔好nice好主動行出黎問有咩幫到我,好有禮貌喎!唔係樓上講咁差呀!

英華女無咁快搬返中西區,內部消息顯示要多四、五年!不過英華確實係比較平實而瑪莉諾比較貴族,又唔好話歧視咁難聽。

葡萄味很重.... 請問是從哪裡聽來的?
我是MCS用家,校長主張樸素,學生都很乖。我女是中一考入,容合冇問題。
我知道有好一些學生家景很好,但他們都不提,也不作比較。活動多,也有很多與鄰校合辦的活動。有一定的自由,但不是放縱。活動多數都是由高班學生帶領。Maryknoller 精神.

hppa    發表於 16-8-3 17:43

Totally agreed with hktraffic.  My daughter started from P1 9years ago.  The school & the girls all give me a very good impression.

hppa    發表於 16-8-3 17:44

回覆:hktraffic 的帖子

請問妳個女係點考入瑪利諾?自行收生?可以揀兩間心儀喎?策略係咪將瑪利諾放第一位?可以指點吓嗎?唔該晒!

引用:Quote:La_Roche+發表於+16-7-27+10:40+唔知

原帖由 SingMom 於 16-07-27 發表
英華女無咁快搬返中西區,內部消息顯示要多四、五年!不過英華確實係比較平實而瑪莉諾比較貴族,又唔好話歧 ...
如果自行收生誇區揀英華女機會大嗎?要咩策略?唔該晒!

SingMom  對!睇成績及排名!如果打籃球叻有著數,面試表現都好緊要,跨唔跨區無關係。 唔   發表於 16-7-28 22:21
Yanamami  还是看重成績及全港排名吧~  發表於 16-7-28 21:41

引用:6月尾參加佢地(瑪利諾)open+day,+我拖住2

原帖由 kirstyau 於 16-07-27 發表
6月尾參加佢地(瑪利諾)open day, 我拖住2個女係門口仲一舊雲,唔知係咪去岩門口,d女仔好nice好主動行出 ...
我冇留意原來6月份瑪利諾有開放日真失敗!

引用:Quote:原帖由+SingMom+於+16-07-27+發表英

原帖由 queenkwok 於 16-07-28 發表
如果自行收生誇區揀英華女機會大嗎?要咩策略?唔該晒!
我女嗰級一個級三,一個級十內(唔肯定排名,因為唔同班),級三嗰個入唔到YW, 反而另一個入到,兩個都係自行跨區。

可能衰在interview表現。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:queenkwok 的帖子

其實要知那一間才是自己杯茶,真的不太難,只要花點時間,親身去到學校門口,等學生放學,感覺一下她們的言談及表現,就會找到適合自己的。至於成績,真的看自己小朋友是否努力!

引用:Quote:原帖由+kirstyau+於+16-07-27+發表6

原帖由 queenkwok 於 16-07-28 發表
我冇留意原來6月份瑪利諾有開放日真失敗!
我唔知叫唔叫openday,係朋友個女讀中學,要買飛入去,玩下灘位遊戲,睇下佢地表演(比賽)咋!

‹ 上一主題|下一主題