用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學有聯繫中學學生唔揀自己中學 + 赤柱聖士提反 ...
樓主: 小時了了
go

小學有聯繫中學學生唔揀自己中學 + 赤柱聖士提反   [複製鏈接]

回覆 IloveJJ 的帖子

我仔今年在聖堤讀中一, 間學校是他自己最心儀(去完聴簡介會), 他已上了一個月學, 我不見有老師偏心從小學上來的學生或富貴家庭, 同學之間相處融洽並互相幫助.  我亦不是富裕家庭, 仔是走讀生, 坊間對此校太多惡意批評. 這是我最不明白!  學費貴是事實, 學費是可補助學校資源, 用在請多些外籍老師, 建設校園設施......等等, 學校亦有很多不同獎學金申請, 申請學費補助亦不難.
我覺得最重要選擇適合你小朋友性格的學校, 沒有最好只有適合!  聖堤有多完化活動, 剛過去有水運會, 今個月越野跑, 1月中一生有 約一個月的Mandatory Boarding Programme, 餐桌禮儀, .....這些未必津校可提供. 無論私校, 直資或津校都有自己的特色, 最緊要小朋友自己喜歡, 始終讀書是他們, 不是家長.

IloveJJ 發表於 17-10-18 12:10
明白每間學校有其優點,認同選最適合的就是好學校。所以,我先想了解下呢間學校既優點。你可以講下點解你 ...
可以培養學生優雅既氣質。

响中學讀六年, 仲要對同學老師多過對阿爸阿媽, 朋輩既影響好大架。C6成日都話, 我間中學出嚟D女仔都有相似既氣質, 都好stubborn。

IloveJJ 發表於 17-10-18 13:44
咁有好多學校,都有氣質架喎!
所以你要逐間去睇下, 不過又真係唔覺有好多, 女校多D。

小時了了 發表於 17-10-18 09:27
氣質呢樣野真係好難求架.

我阿女都識睇氣質係同我哋凡人唔同. 舊年同阿女有一次睇女拔校友表演(係三/四十 ...

我諗幾十年前女拔應該係貴族學校。之前我去睇dgs summer concert,有幾個婆婆old girls(約6x歲),見到舊朋友互相稱呼英文名,仲要有s音r音既讀法。之後concert完左,校長問邊位家長有女女在台上表演,很感激他們栽培etc. 我有舉手,隔離婆婆立刻熱情和我握手,話:恭喜哂你,多謝哂你們參加這個concert。 她們那ㄧ代的人真的很優雅。

20幾年前, 老闆個女在女拔小讀, 在二年級時, 有一日老闆話個女同佢講再不換車唔好來接我放學, 老闆問佢架車有乜問題, 佢話D同學笑佢坐工人車返學, 佢話老闆架車又舊又細, (當年我做果間是小公司, 全公司不足10人, 老闆揸架日本車), 我當時仲諗, 幾歲人仔已經咁, 大D點算

大件仔 發表於 17-10-18 16:05
20幾年前, 老闆個女在女拔小讀, 在二年級時, 有一日老闆話個女同佢講再不換車唔好來接我放學, 老闆問佢架車 ...

以前係貴族學校,而家唔係了。當然有錢同學不少,但普通中產也不少。好多日日乘地鐵巴士趕番學。

回覆樓主:

赤提我都好熟悉,有咩想知?

回覆樓主

朋友兒子今年在聖提中一,暫時無偏心情況!
不過好多用品都要自己買,不可以求其買,老師會話太cheap,要求買過。

iamverysleepy 發表於 17-10-21 22:20
請問赤提是否很小位比街外生, 大部分是小學直上?

大件仔 發表於 17-10-21 22:58
請問赤提是否很小位比街外生, 大部分是小學直上?

小學部有85% 升中,其他位是外來生。

小時了了 發表於 17-10-18 09:18
EK 好少網友公開討論呢間架, 我舊年為阿女升中準備時係 EK search 關鍵字, 唔係好多人討論赤提. 所以我當 ...

可能SSC既家長群都係低調優雅,所以就覺得學校適合仔女囉!亦因如此,少係討論區公開發言都好正常啊! 其實我都有係另一個帖回過,我欣賞SSC / SSCPS 正係佢培養到學生一種自信、優雅、獨特既氣質, 英雄所見略同

小時了了    發表於 17-10-22 21:41

回覆 hhss0203 的帖子

我仔係赤提讀了幾年,佢話同學之間從没人關心家境有錢冇錢呢個問題,只要玩得來就 friend。赤小上也沒有任何優待。而老師亦唔理你用咩物品,就算寄宿亦從冇話你 d 野 cheap。

iamverysleepy 發表於 17-10-21 22:20
請問是否英語水平高才可以考到? 阿女小五,英語一般,只考了FLYERS, KET PET未考, 普通話比較好. 成績Band2左右,地區一線小學

PP媽媽 發表於 17-10-25 17:07
請問是否英語水平高才可以考到? 阿女小五,英語一般,只考了FLYERS, KET PET未考, 普通話比較好. 成績Band2左 ...
如果英文一般, 仲要係B2, 係咪有D問題呢.........不過, 直資試下無乜蝕的。

PP媽媽 發表於 17-10-25 17:07
請問是否英語水平高才可以考到? 阿女小五,英語一般,只考了FLYERS, KET PET未考, 普通話比較好. 成績Band2左 ...
英文點先叫一般? 我個仔乜英文試都無考, 只有校內成績和樂器級試証書, 去到臨場考表現, 平常心, 唔得都無計, 唯有去plan B,去自行再玩過。

回覆樓主:

‹ 上一主題|下一主題