用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學有聯繫中學學生唔揀自己中學 + 赤柱聖士提反 ...
樓主: 小時了了
go

小學有聯繫中學學生唔揀自己中學 + 赤柱聖士提反  

Bobbob:   kcs係蘇浙, 我囡都好喜歡這間學校。

我都希望我囡可以考到比較近屋企的學校, 不過無論我囡決定原校升, 我都會支持佢。

好多有自己中學的學校, 其實第一round唔會收自己女, 所以家長會放吓其她學校。

回覆:小時了了 的帖子

有個香港既教育基金(雖然只有兩個位),係提供獎學金俾大約十間官、津中學,推薦嘅學生(最後只有兩人)去外國讀中學,大約讀三年(中三去)……家長一毫子都唔洗俾,學生重有少量零用錢。……係唔係好好呢?是否符合”玄”嘅條件呢?

回覆:唉!小學有聯繫中學點解學生都唔揀自己中學?

讀完六年,同學之間都已經建議咗友誼,應該都想直上聯系中學,雖則人望高處,但都要顧及小朋友感受

esmehouse    發表於 16-7-20 11:07

小時了了 發表於 16-7-19 14:37
多謝您寶貴意見. 個位朋友其實係我C6 N 年前嘅舊女同事 (個位舊女同事一家係住大埔大尾督村屋), 佢一年都 ...

SSC 中學部收咁多外來生, 好多其實都係一般家庭, 學校氣氛純樸. 好記得曾經有人係名校secret 話SSC 會偏心有家底既學生, 有階級之分咁......結果成群SSC 學生留言力撐, 話絶冇此種狀態, 走讀生都係日日撘小巴/巴士返學, 零用錢都唔見得多, 亦冇周身名牌. 家長不妨係上學日去學校附近走走, 自己睇下學生日常生活.
我諗有錢家庭就一定有, 但唔代表佢地會高調. 同埋係學校認識到唔同階層既同學仔, 大家相識於微時, 他朝出嚟社會做事可能有所幫助. 屋企從小教育小朋友有良好既價值觀, 比避開一D 富裕家庭出身既同學更有建設性. 以上純熟個人立場, 不喜勿抽!

Lamtau  Very true  發表於 16-7-20 13:26

唔係話因為避開有錢同學而去津中,而是津貼英中也有很多好學校,我認為不值得再花錢去讀直資/私中。而且,阿囝讀私小時,我覺得很多同學的好成績其實都是靠大量補習谷出來的, 同學仔大多被保護得好緊要,成班少爺仔咁。我寧願阿囝多同一班靠自己努力和比較獨立的同學仔一齊,我始終覺得男仔係要硬浄啲。

醒目開學勳章

la5711 發表於 16-7-21 18:39
唔係話因為避開有錢同學而去津中,而是津貼英中也有很多好學校,我認為不值得再花錢去讀直資/私中。而且, ...
津小咪一樣有好多成績好的同學都是靠補習谷出來, 成班都是公主王子咁(2個仔女都是讀津小)
大仔讀津中, 好多同學仔的屋企都幾富有, 零用錢每日$500, 個個都被家長過份保護
細女讀直資, 反而好多同學比較獨立,識照顧自己, 不用家長操心

Lindytiger 發表於 16-7-20 11:54
SSC 中學部收咁多外來生, 好多其實都係一般家庭, 學校氣氛純樸. 好記得曾經有人係名校secret 話SSC 會偏心 ...

唉! 我識人有限, 識讀赤提小朋友(小學/中學) 嘅父母只有2人: 一個就係前文我提及C6 N年前舊同事; 另一個就係今年9月入讀中一嘅教友 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3211062&highlight=st%2Bstephen (呢個帖我亦有談論過我教友今年年初佢仔收確認書情況).

既然C6舊同事資料都唔知係咪講緊赤提中學, 佢嘅可信度我要打一定折扣, 而教友個仔今年9月先至入讀, 佢仲未好知咩實際境況, 此外因為教友最近家庭發生重大變故事宜, 原本我打算暫時唔打攪人地問佢野, 但前兩日入教會夏令會, 我都係忍唔住問咗少少, 教友提供赤提中學資料:

1) 佢點解考赤提? 因為去年佢去聽簡介會, 覺得宗教氣氛都好好, 佢話係簡介會中竟然會有老師講見證, 佢覺得有基督徒老師佢會好放心 -----------------------利申: 我未去過簡介會所以我唔知道赤提中學原來宗教氣氛唔錯. 當初我點解咁喜愛 i) 匯基(東九龍) 及  ii) 沙田培基, 就係我好重視好重視宗教氣氛, 我心儀嗰兩間簡介會又係好似佈道會咁, 宗教氣氛非常濃烈, 原來赤提宗教氣氛都好好, 呢點我真係唔知, 今年簡介會我一定要親自去了解清楚, 感受清楚.

2) 點返學? 佢個仔9月會搭校巴, 7:10 a.m. 係太古城有個站, 由太古城搭校巴30分鐘到學校. 好心網友 PM 提供亦有唔少走讀生搭巴士返學

3) 今年升中暑期功課: i) 讀10本中文書 + 2 本英文書; ii) 我親眼見到個仔帶咗本約1cm厚嘅數學練習要做

4) 中一生學校會用 i pad 上堂, 學生要學習自律, 如果學生自己解防火場用 i pad 打機的話, 後果.....教友阿媽話要個仔好好學習自制自律

暫時只有以上 4 點我親身了解我相熟及我自己認為可信嘅資料. 其他問題係咪多有錢人, 係咪多強國人.... 等, 我要等到年尾再問呢個教友及佢個仔

Remarks:
以下是好心現讀赤提中學網友 PM 我的前一兩年的中四選科組合:
The Electives are grouped into 3 groups.Student will choose one from each group.
Group 1 : Phy, Chem, Bio, Econ, . Chi. His (選一科).
Group 2. Phy, Chem, Bio, Econ, Geog, (選一科)
Group 3. Econ, Geog, BAFS, ICT, Bio., VA (選一科)

每一Group 選一科, 選科組合有機會變的 (呢個選科組合, 中史 與 世史 唔能夠同一時間修讀)

引用:Quote:la5711+發表於+16-7-21+18:39+唔係話

原帖由 peggy 於 16-07-22 發表
津小咪一樣有好多成績好的同學都是靠補習谷出來, 成班都是公主王子咁(2個仔女都是讀津小)
大仔讀津中, 好多 ...

中學生零用錢每日$500?好奇佢點洗呀?

一個月嘅零用錢咪有萬五蚊一個月

little_yolky  我一個禮拜都無$500蚊呀!  發表於 16-8-9 15:32

http://www.ssc.edu.hk/images/document/nss/HKDSE%20Overview%202016.pdf
今年係校網見到高中選科及開幾多班資料

問: 貴校是如何分配中四學位的?

答: 分配過程簡單而直接:學位分配完全取決於個別學生於該學年的成績表現。換言之,個別學生的「級名次」直接影響其中四學位分配的優先次序。
學年成績計算方法如下:
--上、下學期的平時分、測驗分及考試分均計算在內;
--上學期平均分佔百分之四十,下學期平均分佔百分之六十。

小時了了 發表於 16-7-19 14:49
係架! 關於呢點, 個位朋友只係講見過黎姿接佢女係聖士提反放小學, 咁佢話中學部"都應該好多呢啲家庭直上中 ...

如果你朋友話見到黎姿接放學&學校近地鐵,應該係講緊St Stephen Girl, 因為佢細女係讀嗰間幼稚園。大孖係讀赤柱,不過就今年16年9月先入學。有理由相信你朋友一直都係講緊St Stephen Girl

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 17-10-18 08:27
小時了了:
今個星期六係赤提簡介會,我諗緊好唔好去聽下。其實你當初為乜喜歡佢?佢有咩優點呢?

真心話, 同妳係 EK 相識都算耐及啱傾, 我當妳係網上不相見嘅好友! 以朋友嚟講, 如果妳有一絲毫會考慮俾妳大仔有機會的話去赤提讀, 今個星期六係赤提簡介會我係好鼓勵妳去聽下老帥校長點介紹, 睇下參觀下校園及宿舍, 真係好值得去的.

"當初為乜喜歡佢?佢有咩優點呢?" ---- 大家基督徒, 以下我講嘅呢方面妳應該會明的, 係升中祈禱過程中, 反覆問上天係咪真係要報赤柱聖士提反, 心裏有好強烈嘅平安, 我先至膽粗粗去報的, 但上天原來唔係要阿女讀赤提, 反而原來係依家阿女嗰間. 當初為乜喜歡佢?佢有咩優點呢?我都唔係咁 care. refer to https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3413556&extra=&page=6

問題一:我唔明點解上天要我報赤柱聖士提反? 原來就係要 interview 聖士提反, 阿女才見識到佢英文面試最難嘅一間中學後,當阿女最後一間直資 interview 匯基時,阿女覺得匯基唔係我呢幾年成日講嘅咁深咁難,唔會考到及讀得黎,聖士提反嗰啲先至最難及讀唔黎,反而佢覺得 interview 匯基係 interview 咁多間最好最容易嘅。而呢次面試後完全改變阿女對匯基從前負面印象及鐵定唔會讀匯基嘅諗法,原來匯基唔係我成日講咁高不可攀讀唔黎,反而聖士提反嗰間先至係讀唔黎。最後成為阿女最想讀嘅係匯基呢一間,唔係我一直信心軟弱只打算讀培基嗰一間。

cmchang0927 發表於 16-7-17 04:04
如果間中學係band 1B or c又不會完全不選,只是留在大抽獎乙一作back up。抽獎前會考其他band 1直资和自行 ...

應該係想讀IB,因為spcc有IB, 但dgs無開
聽說今年spcc IB有狀員是來自Dgjs

IloveJJ 發表於 17-10-18 08:27
小時了了:
今個星期六係赤提簡介會,我諗緊好唔好去聽下。其實你當初為乜喜歡佢?佢有咩優點呢?
...

妳去一次佢簡介會及接觸吓佢啲學生, 真心講我當日接觸到嘅同學, 俾我感覺(純個人感覺)學生氣質係同我去咁多間直資不一樣.

例如, 匯基東九龍啲學生好活潑及開心; 赤提學生當日俾我感覺好有優雅氣質, 氣質好難用形容去形容, 成間學校面積同香港迪士尼一樣大, 古色古香, 學校環境真係非常一流. 我教友小朋友依家中二, 佢係赤提讀得非常非常開心, 並且係呢到發掘到及發揮到佢拉中提琴興趣.

IloveJJ 發表於 17-10-18 09:03
咁坦白講,赤堤同你其他直資,又唔同層次既。

所以咪鼓勵妳去了解吓先囉, 去完簡介會妳可能又唔同睇法及感受呢?只需要用妳一年365日裏面嘅半日而已

IloveJJ 發表於 17-10-18 09:11
哈哈,咁又係。不過,我想知呢間學校有咩優點呀嘛!好似EK好少人講。

EK 好少網友公開討論呢間架, 我舊年為阿女升中準備時係 EK search 關鍵字, 唔係好多人討論赤提. 所以我當日出呢個帖問. 就係呢個帖, 當時有赤提家長主動私下 pm 我, 同我傾咗好多呢間學校野, 呢間學校家長好低調調架, 好少公開回覆吹水討論架

所以, 我好鼓勵妳去簡介會了解吓, 真係好值得去架

IloveJJ 發表於 17-10-18 09:03
咁坦白講,赤堤同你其他直資,又唔同層次既。

氣質呢樣野真係好難求架.

我阿女都識睇氣質係同我哋凡人唔同. 舊年同阿女有一次睇女拔校友表演(係三/四十歲嗰啲校友)唱英文聖詩, 當時阿女睇完佢哋表演, 佢話好想入女拔, 想自己好似佢哋啲校友咁優雅