用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學有聯繫中學學生唔揀自己中學 + 赤柱聖士提反 ...
樓主: 小時了了
go

小學有聯繫中學學生唔揀自己中學 + 赤柱聖士提反  

回覆:Bigtaoc123 的帖子

原來不嬲都係直資小學,但無中學 backup.

引用:Quote:原帖由+小時了了+於+16-07-17+發表本

原帖由 Bigtaoc123 於 16-07-17 發表
陳守仁轉左做私小 ?
原來不嬲都係直資,但無中學backup.

回覆:小時了了 的帖子

你如果對聖士提反(赤柱)咁有興趣,咪約你朋友傾下囉!你可以諗定d問題,飲茶時可以問得”巨”體d,橫”店”佢囡都無讀羅。當然,問嘅時侯就小心字眼。不過,你要預備佢都會問你”玄”嘅意思。……學費去到依個水平,咁都有其它選擇(我講家長個心),又去咁遠,走讀嘅時候,家長可能要車出車入,家庭收入都要好高下。唔好意思,希望你唔好介意……如果有依個家庭入息水平,唔會接受小朋友(我唔係講聖提反)係band2水平……你講嘅培道,崇真,培基,個d家長可能連學校名都無聽過。

bb560 發表於 16-7-19 13:29
你如果對聖士提反(赤柱)咁有興趣,咪約你朋友傾下囉!你可以諗定d問題,飲茶時可以問得”巨”體d,橫”店 ...
有呢個家庭收入既家長, 如果見到小朋友達唔到目標水平, 一定仲有大把彈藥安排佢去外國讀書

小時了了  嘻嘻! 我目標都係出國, 但只係內地北大, 清華, 中山大學之類咋  發表於 16-7-19 14:53
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

其實我係回應反,樓主講嘅”社會地位”……我識個位家長,真係幾揾到錢架,又有車,又有司機,不過佢d”行頭”只係普通人……佢如果話佢囡去英國讀書(現在約中四),我一d都唔覺得出奇。

bb560 發表於 16-7-19 13:29
你如果對聖士提反(赤柱)咁有興趣,咪約你朋友傾下囉!你可以諗定d問題,飲茶時可以問得”巨”體d,橫”店”佢囡都無讀羅。當然,問嘅時侯就小心字眼。不過,你要預備佢都會問你”玄”嘅意思。……學費去到依個水平,咁都有其它選擇(我講家長個心),又去咁遠,走讀嘅時候,家長可能要車出車入,家庭收入都要好高下。唔好意思,希望你唔好介意……如果有依個家庭入息水平,唔會接受小朋友(我唔係講聖提反)係band2水平……你講嘅培道,崇真,培基,個d家長可能連學校名都無聽過。

多謝您寶貴意見. 個位朋友其實係我C6 N 年前嘅舊女同事 (個位舊女同事一家係住大埔大尾督村屋), 佢一年都會搵我C6 幾次有關電腦野要幫手, 上星期五晚經C6做中間人我已直接電話聯絡過佢傾咗幾分鐘, 佢講嘅野我"濃縮"係第一版度.當中我最關心係 1) "係咪會好多有錢人仔女讀而小朋友會有階級"; 2) 校風, 呢兩條答案就係佢答到係比較負面, 所以我先至係呢度問下過來人見解, 而我問佢前我已 search 及睇晒 "聖士提反" "St Stephen" key word 係 EK 內無十年都有八載嘅討論帖.

就係因為我家庭唔係大富大貴, 可算為草根而已, 所以一直都無認真嚴肅打算考 "聖士提反" , 一直以來都係集中沙田培基又或者匯基(東九龍). 只是最近才突然考慮"聖士提反", 我才雞手鴨腳去做資料搜尋, 如果真係收阿女的話, 我屋企財務安排點呢? 搬唔搬屋呢? 定係阿女住宿舍就算呢? 獎學金及學費減免有無得諗呢?..... 一連串問題我要打算及考慮.

bb560 發表於 16-7-19 14:22
其實我係回應反,樓主講嘅”社會地位”……我識個位家長,真係幾揾到錢架,又有車,又有司機,不過佢d”行 ...

聖士提反書院, 過去幾年畢業生, 由14X人跌到9X人, 海外升學比例, 由13%升到20%, 未必適合目標係想升讀local degree既家長

小時了了  係呀! 呢個我爬文都前輩有提. 呢點個位朋友都有講  發表於 16-7-19 14:51
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bb560 發表於 16-7-19 14:22
其實我係回應反,樓主講嘅”社會地位”……我識個位家長,真係幾揾到錢架,又有車,又有司機,不過佢d”行 ...
係架! 關於呢點, 個位朋友只係講見過黎姿接佢女係聖士提反放小學, 咁佢話中學部"都應該好多呢啲家庭直上中學部, 唔洗煩喎"

Lindytiger  黎姿孖女應該今年9月先入小一架   發表於 16-7-19 15:06

小時了了 發表於 16-7-19 14:49
係架! 關於呢點, 個位朋友只係講見過黎姿接佢女係聖士提反放小學, 咁佢話中學部"都應該好多呢啲家庭直上中 ...
當小學部發面值100萬/200萬債券都其門如市, 你就知呢間學校既其它家庭入息水平吧!

可能連哈羅國際都唔駛咁貴

Lindytiger  今次你唔夠update 喇! 哈羅債券要 $500 萬呀   發表於 16-7-19 15:08

Lindytiger  黎姿孖女應該今年9月先入小一架

吓係咩? 咁我C6 舊同事啲資料係咪堅架? 信唔信佢好? 因為當晚whatsapp 時寫明想問 "赤柱聖士提反" (但無寫清楚小學定中學), 當同佢電話一路講間學校點點點然後講佢女原本係度讀但啱啱4年級轉校, 我問佢Form 4 轉校呀? 佢 dead air 幾秒話係小四, 仲問我唔係問小學咩? 之後佢又繼續講間學校又點好點好...... 其中一點佢話近地鐵返學方便, 我當堂好唔好意思話赤柱喎, 有地鐵, 之後佢先至講見到黎姿接女放學,有錢人多, 佢話同學間應該有階級, 校規好 Free, 佢講幾次話好多同學中途出國讀書嘅.... 呢個朋友講嘅野, 可信度有幾真架?

hkpapa852  呢間學校多人中途中途出國一D都唔出奇  發表於 16-7-19 15:52

回覆:小時了了 的帖子

近地鐵?佢係唔係講緊中西區個間”聖士提反女子”呀?個間都算近地鐵站喎。個間有小學,又有中學。

little_yolky  真係要搞清楚好D。  發表於 16-7-19 16:19

回覆:bb560 的帖子

依間小學、中學都唔洗錢喎

小時了了 發表於 16-7-19 15:45

吓係咩? 咁我C6 舊同事啲資係咪堅架? 信唔信佢好? 因為當晚wh ...
黎姿孖女係2010年出世:
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%BB%8E%E5%A7%BF

小時了了 發表於 16-7-19 14:37
多謝您寶貴意見. 個位朋友其實係我C6 N 年前嘅舊女同事 (個位舊女同事一家係住大埔大尾督村屋), 佢一年都 ...
無端端諗間咁遠學校做乜野? 仲話去寄宿, 咁細個。俾心機考好個呈2呈3唔好咩。你唔介意B2直資, 仲有好多揀, 做乜去到咁遠。

小時了了  睇下上天要阿女要點行至得架. 都係個句, 好似基甸咁, 我要有好清楚明確引證我先至俾阿女赤柱讀   發表於 16-7-19 16:20
小時了了  妳係基督徒, 妳知有時唔係我思我想的, 係有感動呢回事. 俾我選梗係讀沙田培基啦, 係咪!   發表於 16-7-19 16:17

醒目開學勳章

小時了了 發表於 16-7-19 15:45

吓係咩? 咁我C6 舊同事啲資係咪堅架? 信唔信佢好? 因為當晚wh ...
其實你哋係咪講緊同1間學校?
識人讀小學,幾年前學校籌款起大樓,有同學家長捐8位數字。雖然未見同學間有階級,但個小朋友都識問點解個個同學都係司機接送,而佢係媽媽揸車接送啦。

小時了了  妳係基督徒, 妳知有時唔係我思我想的, 係有感動呢回事. 俾我選梗係讀沙田培基啦, 係咪! *******************
其实你去过幾多间中学简介会?去多d或者会有不同既感动……

MASAYA    發表於 16-7-19 17:56

Yanamami 發表於 16-7-19 16:31
小時了了  妳係基督徒, 妳知有時唔係我思我想的, 係有感動呢回事. 俾我選梗係讀沙田培基啦, 係咪! *******************
其实你去过幾多间中学简介会?去多d或者会有不同既感动……

呢3年來大約去咗8間直資 (去咗10次中學) 喇, 赤柱呢間無去過簡介會及開放日, 因為之前真係無好嚴肅認真去諗呢間, 客觀因素1)貴及2)太太太遠, 呢兩點已令我唔會再繼續諗落去喇.

我最後原本 shortlist 沙田培基及匯基(東九龍)呢兩間, 而匯基(東九龍)係我超想阿女讀嘅, 其次先至係沙田培基. 如果咁"玄"用感動去衡量, 匯基(東九龍)雖然我超鍾意, 但我個心真係有啲.....雖然我呢兩年來不斷求, 但阿女應該唔會讀到呢間.

都係嗰句, 赤柱聖士反我都係近排才諗, 所以想了解多啲呢間學校嘅野, 今年簡介會開放日會去, 都想係度睇下有無多啲前輩提供資料

呢3年來我去過簡介會/開放日/觀課嘅八間直資

1)香港青年協會李兆基書院

2)保良局顏寶鈴書院
3)聖瑪加利男女英文中學
4)香港神託會培基書院 --- 去了兩年
5)基督教崇真中學
6)福建中學
7)匯基書院(東九龍) --- 去了兩年
8)中華基金

Yanamami  直資以外既津中呢?  發表於 16-7-19 17:41

回覆 iamadc 的帖子

我睇完vTV"046特首上學去" 就覺得聖士提反的英文好勁, 個個同學的英語都流利咁. 學生較主導, 好似音樂比賽, 完全俾學生主導, 又明顯學生已習慣, 自動自覺組織/練習.
好多中學生都做唔到. 宿舍生活也很規律.
那些話佢水平差的人, 究竟要求小學生達到咩程度?

Lindytiger  其實今時今日好多人都係為左批評而批評!  發表於 16-7-20 07:56

回覆 小時了了 的帖子

有d野係神一早安排。我以前為左一條龍K1 送左個囡去St Clare, 結果差不多學期尾同個囡相量叩門去返KCS, 因為真係由九龍東去西環好遠。我當時一去KCS, 佢就叫我第二天帶個囡來見佢, 結果見完之後那天就有offer.  K1 最尾個月返左KCS, 我比爸爸丙了一鑊。

我囡返左一星期KCS, 就話升小學要去返天主教學校讀書。考小一佢乜offer都無, 佢都考到好無乜信心。當時佢自己撰左間更本無乜可能抽到的英小, 放榜前日晚佢話只有這間收佢, 重叫我一早帶她去看。早上佢同我一起check result, 我真係好驚佢抽唔到發瘨。結果佢真係入左, 所以我相信緣份。

其實揾學校最好同個小朋友一起去睇吓, 最重要佢喜歡。

小時了了  我依家係咁樣同天父講  發表於 16-7-19 17:58
小時了了  您真係明我. 所以我要有引證先至會俾阿好讀赤柱聖士提反囉. 人地唔收又或者無引證即係阿女唔係讀呢間, 我依   發表於 16-7-19 17:58
bobbob  kcs = 蘇浙?  發表於 16-7-19 17:51

我大囝就讀普通私小, 都有勁有錢的同學仔. 同學家長都很友善, 但小朋友之間, 有時不是想炫耀, 而是傾計一定會傾到去邊度旅行, 用咩手機之類.  
男仔還好點, 女仔更愛比較.  小學又比中學好一點, 中學生會更重視同伴的看法.
所以囝囝成績OK, 我都幫佢揀返津貼中學, 入得英中, 同學大都算乖, 又幫我省一大筆錢.